Belföld

A Maléven is segítene az amerikai Ex-Im Bank

Az amerikai exporthitel-intézet, az Ex-Im Bank kedden Budapesten szervezett konferenciát délkelet-európai országok számára. A bank a Malév repülőgépvásárlásainak finanszírozásában is részt venne, szolgáltatásait magyar kisvállalkozások is igénybe vehetik.

Az Export-Import Bank of the United States (Ex-Im Bank) tavaly világszerte 12,5 milliárd dollár hitelt nyújtott amerikai vállalatok exportjának támogatására. A bank által szervezett keddi, Budapesten megtartott konferencián délkelet-európai államok számára prezentálták az USA kormányzata által támogatott fejlesztéseket, elsősorban a környezetvédelmi projekteket.

A Maléven is segítene az amerikai Ex-Im Bank 1Adj esélyt az amerikai iparnak!

Dan Renberg, a bank igazgatósági tagja arra kérte a bolgár, magyar, horvát és román résztvevőket, hogy adjanak esélyt az amerikai iparnak, és vegyék igénybe azokat az exporthiteleket, amelyeket az Ex-Im Bank kínál. Mint mondta, tudja, hogy a németek, franciák, britek az EU-csatlakozás ígéretével kínálgatják a térségben saját áruikat, és ezért az amerikai termékeknek és szolgáltatásoknak erős versenyben kell helyt állniuk.

Rendberg utóbb újságíróknak – így a FigyelőNet tudósítójának is – elmondta, hogy a bank nemcsak környezetvédelmi beruházásokat támogat, hanem például szívesen részt venne a Malév repülőgép-vásárlásainak finanszírozásában. Szerinte a magyar légitársaság az ő hitelkonstrukciójukat is igénybe vehetné, amennyiben tényleg be akar szerezni 18 új Boeing-gépet, jóllehet kereskedelmi banki finanszírozás sem zárható ki ebben az esetben.

Egy sikeres török-magyar-amerikai üzlet

A Maléven is segítene az amerikai Ex-Im Bank 2Renberg szólt arról is, hogy vannak már sikeres magyar projektjeik, különösen a magyar Eximbankkal közösen végrehajtott tranzakciók eredményesek. Így például megemlített egy törökországi exportügyletet, amikor is a General Electric által szállított turbinát a Zorlu holding vásárolta meg. (Mint ismeretes, a General Electricnek turbina-összeszerelő üzeme működik Budapesttől nem messze, Veresegyházon.)

Renberg megemlítette, hogy magyar kormányzati személyiségekkel is találkozik budapesti látogatása során, és ennek során szóba kerülhetnek itthoni projektek is. Így például tud a bankvezető arról, hogy Budapesten igen alacsony fokú a szennyvíztisztítási kapacitás, így amennyiben amerikai technológiát venne a főváros, annak megvásárlásához hitelgaranciát vagy kölcsönt is képes lenne adni a tengerentúli bank. Külön kiemelte annak a jelentőségét, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek a fővárosnak a magyar állammal azonos szintű besorolást adtak, vagyis Budapest megbízható partner lehetne az Ex-Im Bank számára.

Budapest, az ugródeszka

Renberg kiemelte, nem véletlen, hogy a délkelet-európai államok számára rendezett konferenciát Budapesten bonyolították le: ez a város ugyanis egyre inkább a térség pénzügyi központjává válik, és Magyarország ugródeszka lehet amerikai vállalatok számára a regionális terjeszkedés során. Példaként Horvátországot említette a meglepően tájékozott bankvezető, mint olyan államot, amellyel Magyarországnak közös történelmi hagyományai vannak.

Renberg szólt arról, hogy magyar kisvállalkozások is igénybe vehetik az Ex-Im Bank hiteleit. Ha például 300 ezer dollár alatti tranzakcióról van szó, az amerikai pénzintézet nem kér nemzetközileg elfogadott hitelauditálást, elég a banki és kereskedelmi referencia, amelyet a kisvállalkozás partnerei adnak a cégről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik