Belföld

Gyárbezárás Veszprémben, focitartozás Dunaújvárosban

Míg a Videoton veszprémi gyárát zárja be, addig Dunaújvárosban a focisták elmaradt juttatásai aggasztják a helyi közvéleményt. Az utóbbi esetről megtudtuk, a futballklub adósságaihoz a Dunaferr Rt.-nek nincs köze.

Az elektronikai ipar tovább mélyülő válsága miatt a napokban bezárja a Veszprémi Ipari Parkban működő gyárát a Videoton Holding Rt. – adta hírül a Napi Gazdaság. Az üzemben eddig 900 dolgozót foglalkoztattak, ám az elektronikai alkatrészgyártónál napok óta gyakorlatilag áll a munka. Hétszáz dolgozónak már fel is mondtak, a többieknek várhatóan az év végéig kell távozniuk.

A Videoton állítólag valamennyi dolgozójának állást kínál másik két veszprémi üzemében, ahol jelenleg is munkaerőhiány van. A Napi Gazdaság értesülései szerint a cég a közeljövőben Székesfehérváron ugyancsak létszámcsökkentést tervez.

Nem érkeznek sokkal jobb hírek Dunaújvárosból sem: a Magyar Hírlap értesülései szerint ügyvédi felszólítást küldött egyesületének Balaskó Iván, a Dunaferr futballistája, mivel a klub nem tartotta az augusztus 15-ei határidőt, amikorra is milliós összeget kellett volna fizetnie játékosának. A középpályás tárgyalt Szabó József klubelnökkel is, aki megígérte, hogy amint pénzt kap az egyesület, abban a pillanatban fizet. Balaskó reménykedik, hogy békés úton lehet rendezni az ügyet, ám ha szeptember 15-éig sem történik semmi, pert indít a klub ellen.

Egy korábban szintén a városban futballozó másik játékos, Zavadszky Gábor viszont már bírósághoz fordult elmaradt dunaújvárosi járandósága ügyében. Ő augusztusban indított pert, minthogy tavaly nyár óta tartoznak neki – állítása szerint – körülbelül hárommillió forinttal. A Magyar Hírlap információi szerint a Dunaferr keretében még legalább három-négy olyan focista van, akinek tartozik a klub. Ők kéthetes határidőt szabtak a tartozás rendezésére, s ha addig sem történik semmi, szintén hivatalos útra terelik az ügyet.

A lap megkérdezte Szabó Józsefet is, a klub elnöke azonban ezt válaszolta: “Az a véleményem, hogy nincs véleményem az ügyről.” Szabó Józsefről egyébként tudni érdemes, hogy az Orbán Győző és Zarándok János cégeivel kötött dolomitbeszállítási szerződések körül kirobbant vita után távozott a Dunaferr Acélművek (DA) Kft. éléről.

A FigyelőNet ezek után felhívta az acélgyártó Dunaferr Rt.-t, azt a céget, amelynek a nevét a futballklub is viseli (s amelynek a DA Kft. a legnagyobb leányvállalata). A vasmű szerint nekik nincs közük a futballisták ügyeihez, így természetesen felvilágosítást sem tudnak adni a fizetési nehézségekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik