Belföld

Legjobb munkahely – megvan az idei

A magyar munkavállalók ma már nem csak a pénzre vágynak a FigyelőNet olvasói szerint , többek között a szakmai fejlődés is fontos nekik. Westel, Mol, Matáv, Nokia, Pannon GSM - az internetezőknél ez az élmezőny.

Két éve a magyar munkavállalókat is megkérdezik, milyen munkahelyet képzelnek el maguknak. A Hewitt Inside Consulting legjobb munkahely felmérését idén is online kérdőíves kutatás kísérte. Ennek keretében a FigyelőNet olvasói is eldönthették, melyik és milyen munkahelyen dolgoznának a legszívesebben.

Több mint ezren mondták el véleményüket a kérdőív segítségével. Kiderült, Magyarországon a bank és biztosítás valamint az IT/Telecom szektor megítélése a legjobb. Ennek megfelelően a kérdőívet kitöltők legszívesebben az alábbi cégeknél dolgoznának: Westel, Matáv, Nokia és Pannon GSM. Összességében a bankok is sok szavazatot kaptak. Kiemelkedő volt még a Mol Rt., amely a többi ágazatból a legnépszerűbb.







Demográfiai adatok
A kérdőívet közel 1200 olvasónk töltötte ki – 53 százalékban nők, 47 százalékban férfiak. A válaszadók közel fele a 25 és 44 év közötti korosztályból került ki, 45 év feletti a kitöltők 13,3 százaléka. A legtöbb kitöltött kérdőív munkatársaktól származik (55 százalék), további 24 százalék középvezetőktől, 12 százalékot adminisztrátori, illetve asszisztensi munkakörben dolgozók, míg 9 százalékot felsővezetők töltötték ki.

A kicsik a kedvencek

A kép vegyes, akadnak elégedettek és elégedetlenek is. A kérdőívet kitöltők 35 százaléka bizonyult tökéletesen elégedettnek jelenlegi munkahelyével. További 25 százalékuk inkább elégedett volt. Ezek után a vezetők és HR-esek hátradőlhetnének székükben, ám a másik oldal nem ilyen rózsás. Az eredmények alapján minden ötödik magyar munkavállaló elégedetlen munkahelyével. Ez az arány meglepően magas: ritkán hajlanak az emberek a negatív szélsőség bejelölésére.

A multik varázsa megtört, és eltűnni látszik. Az utóbbi 10 évben ott dolgozók nem vitték jó hírét a nagy cégeknek, ennek megfelelően a válaszadók közül minden második ember kis, 100-nál kevesebb embert foglalkoztató cégnél dolgozna szívesen. Mindössze 20 százalék vágyik nagyvállalathoz.

Budapest vízfejűsége erősen érezhető a felmérés alapján is, a kitöltők 70 százaléka szerint a fővárosban és régiójában a legelégedettebbek a munkavállalók. Kelet-Magyarország munakerőpiaci megítélése szomorú képet mutat, a válaszadók csupán 3 százaléka gondolja úgy, hogy abban a térségben elégedettek lehetnek a cégek munkatársai.







Legjobb munkahelyek…
…az internetezők szerint:
• Westel Rt.
• Mol Rt.
• Matáv
• Nokia Magyarország
• Pannon GSM

A kapcsolatok jók, a fejlődési lehetőségek rosszak

A kérdőív egyik meglepő eredménye szerint a magyar munkavállalók legkevésbé a vállalat által nyújtott fejlődési és előrelépési lehetőségekkel elégedettek. A többi tényező jó értékeléséhez képest ez a két összetevő erősen lehúzza a munkavállalók által érzett elégedettséget.

Minden második válaszadó érezte úgy, hogy cége nem kínál neki megfelelő előléptetési lehetőségeket. Csupán 27 százalék szerint segíti a vállalat alkalmazottai szakmai fejlődését képzésekkel és tréningekkel.

Ezzel szemben a válaszadók munkahelyi kapcsolataikkal igen elégedettek. Minden második ember szerint a vezetők egyenlőként és igazságosan kezelik munkatársaikat. Szintén 48 százalékuk bízik is közvetlen felettesében és kollégáiban.

A nyugat-európai népbetegség minden ijesztegetés ellenére még nem érte el Magyarországot: a magyar munkahelyek fele a válaszadók szerint nem stresszes. 50 százalékuk gondolta úgy, hogy a munkával járó stressz elfogadható.







Mitől jó egy munkahely?
A válaszadók szerint egy jó munkahelynek magas fizetést és kedvező juttatásokat kell ígérnie. A második legfontosabb a munka és a szabadidő egyensúlya, a FigyelőNet olvasói szerint a munka mellett jutnia kell időnek önmagunkra és a családra is. Az sem árt, ha a cégnél jók a karrierlehetőségek, előrelépésre is van mód. Úgy tűnik, Magyarországon a hírnév kevésbé befolyásolja az emberek véleményét, a válaszadók utolsó helyre sorolták a cég elismertségének és ismertségének kritériumát.

Fizetés – és ami hozzájön

A fizetés továbbra is kényes kérdés, de a kérdőív eredménye alapján a magyar munkavállalók – vagy talán csak a gazdasági szféra – fizetésre vonatkozó elégedetlensége csökken. A kérdőívet kitöltők úgy érzik, 79 százalékát keresik az azonos munkakörben, más vállalatoknál dolgozók átlagfizetésének.

Ha a betöltött pozíciók szerint nézzük a fizetéssel kapcsolatos elégedettséget, meglepő adatokat láthatunk. A középvezetők érzik a legjobban megfizetettnek magukat, átlagosan a munkaerőpiaci fizetés 81 százalékára taksálják jelenlegi keresetüket. Az alkalmazotti pozícióban dolgozók pedig 77 százalékra. Mégis az utóbbiak között vélekedtek a legtöbben optimistán saját fizetésükről, gyakori volt a 100, 150, 120 százalékos válasz, vagyis ők úgy érzik, sokkal jobban meg vannak fizetve, mint más cégeknél dolgozó társaik. Ezzel szemben a felsővezetők és az adminisztrátori munkakörben dolgozók elégedetlenebbek. Szerintük fizetésük csak a munkaerőpiaci átlagkereset 73, illetve 64 százalékának fele meg.

A fizetésen felüli juttatások közül jelenleg a legtöbb munkavállaló étkezési utalványt kap. Ezt a jövőben kevesebben igényelnék, tehát elégedettségüket kevéssé befolyásolja. A válaszadók 21 százalékának van mobiltelefonja, ezt megfelelő aránynak találták. Jelenleg a kérdőívet kitöltők felének járat munkahelye újságokat és magazinokat, de erről lemondanának. A válaszadók csupán 11 százaléka kap jelenleg vállalati autót, de 25 százalékuk szeretne.

Feltűnő, hogy a válaszadók leginkább a továbbképzési hozzájárulás mértékén szeretnének változtatni. A jövőben 16 százalékkal többen szeretnének ilyen jellegű juttatást kapni a munkaadóiktól. A kedvezményes lakásvásárlási hitel és kedvezményes vállalati kölcsön szintén szerepel a preferált juttatási formák között.












Mitől jó egy munkahely?
1.
Magas fizetést és juttatást nyújt
2.
Elegendő idő jut magánéletre
3.
Karrierlehetőségek
4.
Tartalmas és kihívó munkafeladatok elvégzésére van lehetőség
5.
Biztonságos állást biztosít
6.
Jó a kapcsolat a kollégákkal
7.
Kellemes a munkakörnyezet, jó technológiai felszereltség
8.
Neves, elismert cég




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik