Belföld

Újabb bonyodalmak a Stollwerck háza táján

A Raiffeisen kockázatitőke-társasága már kapun belül érezhette magát, csakhogy újabb vevő jelentkezett a Stollwerck Kft.-ért. A Fundy-márkát felépítő Futó Péter családi cége úgy véli, csak neki van joga megszerezni a csokigyárat.

Nem kis csata után most ismét megrezeghet a léc a magát már kapun belül tudó Triász Perry Kft. alatt, amely a Raiffeisen CEE Privat Equity Fund leánycége. A Fundy-birodalmat felépítpő Futó Péter családi cége, a Gana 21 Kft. ügyvezetője, Futó Gábor azt állítja, hogy a kockázatitőke-cég jogszerűtlenül lett a Stollwerck Kft. kisebbségi, majd többségi tulajdonosa – írja a Népszabadság.

Perel a Futó-cég

Újabb bonyodalmak a Stollwerck háza táján 1A Futó-cég több fórumon is pert indított jogai megsértése miatt. Futó Gábor szerint ugyanis, cége jogszerűen lett a Stollwerck kistulajdonosa, majd jogosan élt elővásárlási jogával, és letette a vételárat is, ami a mai napig rendelkezésre áll. Az ügyvezető úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy többször igyekeztek felvenni a kapcsolatot a csokigyártó anyacégével, a Triász-Perry Kft.-vel, valamint annak osztrák tulajdonosával, sikertelenül.

A magát már csokigyár-tulajdonosnak gondoló kockázatitőke-cégnél azonban úgy vélik, hogy a Futó-cég kissé megkésett szándékával, hiszen két hónappal a törvény által adott 15 napos határidő lejártát követően jelezte elővásárlási igényét. A Triász Perry szerint a tulajdonszerzésük rendben zajlott.

Vita már volt

A Triász Perry tulajdonszerzését hosszas pereskedés és vita előzte meg. A történet azzal kezdődött, hogy a Stollwerck tavaly megállapodást kötött az amerikai Kraft Foods Inc. nevű céggel lengyel, orosz és magyar érdekeltségeinek eladásáról. Az orosz és a lengyel akvizíciók a helyi versenyhivatalok jóváhagyása után 2001 végével lezárultak.

Magyarországon azonban zavarosabb volt a helyzet, és végül is jogi akadályok miatt meghiúsult az SB eladása. Nálunk ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2002. március 28-ai ülésén elhalasztotta a döntést a Kraft irányításszerzésének jóváhagyásáról a Stollwerck Budapest Kft.-ben.

A GVH azért nem döntött az ügyben, mert időközben a Raiffeisen CEE Private Equity Fund L.P. (RPEF) és a balmazújvárosi önkormányzat közös cége, a Triász-Perry Kft. megszerezte a balmazújvárosi önkormányzattól az SB egy százaléknál kisebb tulajdonrészét. Mint kisebbségi tulajdonost, a Triász-Perryt elővásárlási jog illeti meg, vagyis a Kraftnak nem lehet eladni az RPEM megkérdezése nélkül a fennmaradó, több mint 99 százalékos üzletrészt.

A StollwerckAz 1992-ben alakult Stollwerck Budapest Kft. a németországi Stollwerck AG cégcsoport tagja. Magyarországon 35 százalékos részesedésével piacvezető a desszertekben, ezen belül az alkoholos desszertek piacát a több mint 40 országba exportált Cherry Queen konyakmeggy révén 43 százalék fölötti értékkel képviseli. A táblás csokoládék piacán mintegy 25 százalékos a részesedése, ezzel a harmadik legfontosabb szereplő ebben a szegmensben. A szeletes csokoládék területén közel 7 százalékos a részesedése. A Stollwerck Budapest Kft. legfőbb márkái a Tibi, a Cherry Queen konyakmeggy, az Amorella desszert, az Americana, a Dunakavics, és a Stollwerck Szaloncukor.

Az – akkor – üdvözítőnek tűnő megoldás

Ezután a Kraft Foods és a Stollwerck megegyezett: mindkét vállalat számára az lesz a legelőnyösebb, ha a Stollwerck magyar leányvállalata nem marad a kelet-európai általános tranzakció része, vagyis a Kraft eláll ettől.

A magyarországi menedzsment üdvözölte a Triász Perry tulajdonszerzését. Nem titkoltan tartottak attól, hogy a Kraftnak számos termelőbázisa van a térségben, hogy a Győri Kekszhez hasonló helyzet áll majd elő. Hiszen a Stollwerck korábban ugyancsak eladta a székesfehérvári kekszgyárát, amely utóbb a francia Danone-hoz került.

A Stollwerck a székesfehérvári gyáron kívül több üzemét is felszámolta. A Duna Keksz- és Ostyagyár gyakorlatilag beszüntette tevékenységét Kőbányán, a Zamat Kávé- és Kekszgyár pedig a Nestléhez került, amely 299 munkavállalót épített le a vásárlás után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik