Belföld

Kollégisták álma – számítógép segít a nagymosásban

Emlékszik még a kollégiumi nagymosások tortúrájára, a kevés és jócskán leharcolt mosógép előtt kígyózó sorokra? Amerikai egyetemisták ezrei az idei tanévtől webalapú mosógéprendszerrel kímélhetik meg magukat a fáradalmaktól.

Bár az anyák szeretik magukat abba az illúzióba ringatni, hogy kollégista csemetéjüket a szülői ház melegségének hiánya kergeti haza hétvégére, a valóság az, hogy a hazautazásban legalább ennyire szerepet játszik a pragmatizmus. A kényelem, a bőséges meleg étel utáni vágyakozás és nem utolsó sorban a szennyes ruhák felgyülemlése – jelentős motiváló tényező a hazalátogatásra.

Kollégisták álma – számítógép segít a nagymosásban 1Kilencezer gépes hálózat

Az amerikai egyetemistáknak ettől a szemesztertől kezdve könnyebben megy majd a mosás. Az IBM és az USA Technologies által kifejlesztett új, webalapú, kilencezer mosó- és szárítógépet integráló rendszert szeptembertől négy állam – Indiana, Kentucky, Michigan és Ohio – számos egyeteme vezeti be.

Igaz, az új rendszer azt nem teszi lehetővé, hogy a diákok az apartmant el sem hagyva, távirányítóval vagy gondolatátvitellel végezzék el a nagymosást. Az e-Suds névre hallgató rendszer mégis jelentősen csökkenti a mosógépre és szárítóra várakozás idejét.

Kezdje a mosást a világhálón!

Mielőtt a diákok összegyűjtött szennyes ruhájukkal felkerekednének az önkiszolgáló mosoda felé, egy webszájton tájékozódhatnak, hogy van-e pillanatnyilag szabad mosó-, illetve szárítógép. Ha igen, a régimódi zsetondobálás helyett vagy diákigazolványként is funkcionáló elektronikus kártyájukat a mosógépen lehúzva, vagy

mobiljukról egy speciális kód elküldésével indíthatják el a kívánt programot. Ha a mosás lejárt, a rendszer e-mail küldésével figyelmezteti a tanulót, hogy ideje cselekednie.

Ugyancsak a rendszer intelligenciáját jelzi, hogy ha egy gép elromlik, képes üzenetet küldeni a szervízbe. (A kollégiumi mosógépekkel kapcsolatban korábban gyakori probléma volt, hogy ha tízből egy gép elromlott, azt nem jelentették. Hogy a meghibásodás elérje a diákok ingerküszöbét, ahhoz jelentős számú gépnek kellett elromolnia.)

Az online foglalás árnyoldalai

Az IBM a rendszer próbáját a Boston University-n végezte. Az első visszajelzések pozitívak voltak, bár kiderült, hogy mosási frusztrációk még így is kialakulnak. Abban az esetben ugyanis, ha a webszájt arról tájékoztat, hogy a mosógép pillanatnyilag szabad, nem biztos, hogy még akkor is az lesz, amikor a mosnivágyó zsákjával elér a mosodáig.

Elvben ez is kiküszöbölhető, ha a rendszert az online mosógépfoglalási funkcióval is kibővítik. A fejlesztők azonban tartanak attól, hogy az autóbérléshez hasonlóan a diákok nem viszik végig a folyamatot: vagy szó nélkül elállnak a nagymosástól, vagy csak jelentős késéssel látnak hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik