Belföld

Villányi Cabernet Franc 2000, szűretlen, Malatinszky Kúria

Nem tudom, de nekem a feleségem gyanús. "Istenem, végre egy ilyen címke! És ez az illat! Olyan jó kis Malatinszky-illata van" - mondta a feleségem lelkesen, és sírógörcsöt kapott.

Gyanakodva néztem, mire sietve korrigált: “Mármint az a bizonyos elegáns borillat, amely a Malatinszky-borokat jellemzi, hehe” – mondta.

Villányi Cabernet Franc 2000, szűretlen, Malatinszky Kúria 1És tényleg: rubinszín, súlyos, mély borillat, erős szesszel, és azzal finom barrikkal, ami mélységet ad a vörösbornak, nem nagyon nagy test, tiszta málnaszín fuvolaszólam, hosszú, fanyar, elegáns lecsengésében gyümölcs. Összhang, tannin kellő, elegáns kis vörös.

A bordeaux-i cabernet franc a vidéki rokon, mondja Jim Ainsworth és Simon Woods vörösbor-kalauza, jelezve, hogy a nagy testvér cabernet sauvignon mögött ő a kis testvér. Kevesebb információtartalommal, tanninnal és savval, általában kisebb koncentrációval. Fontos azonban, hogy ő jobban bírja a hűvöset, mint a bátyó, és szép, füves, feketeribizlis-áfonyás-málnás ízeket hozhat esetleg zöldpaprika-árnyalatokkal. Intim bor – mondja Alkonyi borbarát -, mely elmélyedést kíván a borrajongótól.

A szűretlen bor nem slendriánságból szűretlen, sőt. A szűrés mindig megnyúzza a bort, és a kiszűrt részecskékkel értelemszerűen kivesz belőle egy csomó információt és értéket is. Nagyobb ízgazdagságot kapsz a szűretlen bortól. Miért szűr akkor boldog-boldogtalan? Mert egyrészt macerásabb nem szűrni: a szűretlen-derítetlen bor stabilitása a szokásosnál több fejtéssel, hordómosással, miegymással tartható fenn, és eleve olyan penészmentes pincehigiéniát feltételez, aminek a fenntartása szintén plusz energiabefektetést igényel. A penész magától tenyész, vígan röfögve vetődik el a nyirkos pincefalakon, féken tartása, egy pince magas entrópiájának szinten tartása külön költséget és munkát jelent. (Ad notam: reggel pia, este pia, ettől nő az entrópia). Másrészt az ilyen bor nem a szokott tükrös tisztaságú, és a sok hülye azt hiszi, hogy az baj.

A címke tényleg cuki, úgy jó színű és derült, hogy nem giccses, egy pár ponttal nagyobb betűk talán. Üde színfoltnak szokták nevezni az ilyent, és egyből rákattan a tekintet a borpolc szokványos színei közül kikukorékoló kakasos palackra. Kevés a jó címke, szép borokon is sokszor vacakok lifegnek, ez a napfényes, meleg játék Jurasits jurátus doktort és piktort, krónikus borrajongót dicséri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik