Belföld

Megindult az árucsere Magyarország és Jugoszlávia között

[FN, MTI-Eco] Máris érezhető a július 1-én életbe lépett jugoszláv-magyar szabadkereskedelmi megállapodás jótékony hatása.

A jugoszláv szövetségi statisztikai hivatal legfrissebb jelentése szerint júliusban jelentősen növekedett az árucsere-forgalom a két ország között. Jugoszlávia és Magyarország március 8-án írta alá a szabadkereskedelmi megállapodást, és az egyezmény életbe lépésekor, július 1-én az ipari termékek 85 százaléka azonnal vámmentes lett.


Júliusban – vagyis a megállapodás utáni első négy hétben – a magyar kivitel közel 18 millió dollár volt. Pallós András, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság (ITDH) belgrádi irodájának vezetője rámutatott arra, hogy a korábbi hónapokban a magyar export 12-15 millió dollár között mozgott. Pallós szerint a 18 millió dolláros adat azért is figyelemre méltó, mert július egyébként nem számít “erős hónapnak”.


Jelzésértékű a jugoszláv kivitel hirtelen növekedése is: júliusban a Magyarországra irányuló jugoszláv export 8 millió dollárt tett ki, noha korábban 4-5 millió volt a kivitel havi átlagos értéke. A vegyipari és papíripari termékek kereskedelmében figyelhető meg a legnagyobb mértékű árucsere-növekedés. Az ITDH irodavezetője szerint valós az a várakozás, hogy az idén a két ország közötti árucsere jócskán meghaladja a 300 millió dollárt, vagyis eléri a délszláv háborúk előtti szintet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik