Belföld

Túszul ejtett német turisták Szibériában

Bár az elmúlt évszázadokban nem számított igazán turistaparadicsomnak Szibéria (erről sokat tudnának mesélni a narodnyikok, a guláglakók vagy éppen a málenykij robotra elhurcolt magyarok), de azért ami most történik német nyaralókkal, az semmiképpen sem nevezhető köznapinak.

A Handelsblatt tudósítása szerint 240 kétségbeesett német turista várja megmenekülését Szibériában: a németek nyaralni indultak keletre, és utazásuk végén Barnaulba tértek vissza. Ott azonban napok óta hiába várnak arra, hogy felszállhassanak repülőgépükre, mert időközben vita bontakozott ki a német kiutaztató cég és az orosz légitársaság között. Az oroszok most azt követelik, hogy mindegyik német nyaraló – a már előre kifizetett retúrjegy ellenére – további 200 dollárt fizessen a visszautazásért.

Egy bajba jutott turista, az egyébként orosz származású, de már rég Bajorországban élő Alois Zerr úgy nyilatkozott a dpa hírügynökségnek, hogy úgy bánnak velük, “mintha túszok lennének”. “Egyszerűen ki akarok jutni innen” – tette hozzá a bajorországi Wertheim városka lakója. (A városka nevével és a zárakkal kapcsolatos viccelődést most mellőzzük, a helyzet komolyságára való tekintettel.) A gondokat fokozza, hogy a frankfurti visszaútra többek között ötven gyermek is hiába vár napok óta.

Túszul ejtett német turisták Szibériában 1A “túszok” azért jutottak ilyen helyzetbe, mert a szerződések állítólagos nem teljesítése és bizonyos számlák ki nem fizetése miatt átláthatatlan és szövevényes vita alakult ki a chartergépet bérlő német Avikon cég és az orosz Aviaexpresscruise charter-járatokat üzemeltető légitársaság között. Az utasok többsége már több napja Barnaulban tartózkodik, és mindössze harmincukat helyezték el az ottani hatóságok szállodákban. A többiek (lévén többségében Oroszországból elszármazott németek), a rokonoknál, ismerősöknél húzták meg magukat, megint mások pedig egyszerűen a barnauli reptéren éjszakáztak a hétvégén.

A novoszibirszki német főkonzulátus megpróbált intézkedni az ügyben. Egyelőre azonban a diplomaták nem jártak sikerrel. Közben a német turisták pénze egyre csak fogy: gyakorlatilag mindenki elköltötte a túrára tervezett pénzét, sokan pedig attól félnek, hogy Németországba visszatérve elvesztik az állásukat a többnapos késedelem miatt.

A moszkvai székhelyű cég, az Aviaexpresscruise mindenesetre azt állítja, a német társaság tartozik nekik 170 ezer dollárral. A német Avikon viszont azt mondja: majd ha repül a gép, akkor fizet.

Majd meglátjuk, tehetnénk hozzá, az azonban bizonyos, hogy Szibériába nem érdemes röpke kirándulásokat tervezgetni a közeljövőben, mert nagyon valószínű, hogy a légi útvonalak is úgy épültek ki, mint ahogyan a régi vicc szerint a féltucatnyi sávos szibériai autópályák: hat sáv oda

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik