Belföld

Fizetési toplista – bukott német menedzserek a csúcson

Hongkongi, német és svájci menedzserek keresik a legtöbbet - a világ Amerikán kívül eső részén. A Forbes magazin legfrissebb listája szerint az első három helyezett 13 millió, 12,2 millió, illetve 7,4 millió dollárt kap évente.

Az ötven legnagyobb nem amerikai vállalkozás vezetőinek tavalyi fizetését mérte fel a Forbes magazin. Az amerikai lap összesítése Fizetési toplista – bukott német menedzserek a csúcson 1szerint a hongkongi Hutchison Whampoa vezére, Canning Fok kapja a legnagyobb fizetést konszernjétől, évi 13 millió dollárt keres a hajózással, távközléssel és kereskedelemmel foglalkozó (többek között a Vodafone-ban és a Deutsche Telekomban érdekelt) konglomerátum első embere.

Magyar szálakA Hutchison Whampoa éppen a napokban szerezte meg a Rossmann kereskedőlánc többségi tulajdonát, így Magyarországon a Vodafone, a Matáv és a Rossmann révén is közvetve jelen van a hongkongi cég. (Mellesleg a Vodafone vezére, Sir Christopher Gent a kilencedik a ranglistán, 3,3 millió dollárral.)

A tavalyi adatok alapján összeállított lista második helyén Rolf Breuer áll, aki néhány hete távozott a Deutsche Bank, a legnagyobb német kereskedelmi bank éléről. Breuer 12,2 millió dollárt keresett évente, és ezzel a legjobban fizetett európai menedzsernek számított.

A harmadik helyen szintén kontinensünk egyik neves üzletembere áll. A svájci UBS óriásbank vezére, Marcel Ospel azonban szerényebb fizetést kap (igaz, ő még most is), évi potom 7,4 millió dollárért gürcöl hétköznapokon, és talán néha a hétvégéken is

Homályos adatokA Forbes becslésekre alapozta számításait, mert csupán 22 cég adott pontos tájékoztatást a fizetésekről, a többi 28 megtagadta az információszolgáltatást. A nyilvánosságra hozott adatok természetesen a brit és a skandináv cégekre vonatkoztak. A német cégek átláthatósága közepes mértkű, az ázsiai cégek transzparenciája pedig a nullához közelít: a Forbes a Samsung és a Honda vezetőinek fizetésére még csak becslést sem kívánt adni.

Érdekesség, hogy nem Rolf Breuer az egyetlen a top 10-ből, aki immár nem töltheti be azt a pozíciót, amelynek eredményeként a listára került. Ron Sommer, a nyolcadik helyen álló Deutsche Telekom főnök évi 3,8 millió márkát keresett, de áldozatul esett a német választási kampánynak, néhány héttel ezelőtt távoznia kellett a vezérigazgatói székből.

A németek közül egy harmadik menedzsernek, a Daimler-Chrysler első emberének, Jürgen Schremppnek sem valami biztos a helyzete: hárommillió dolláros fizetése ugyan több mint 70 százalékkal kisebb, mint korábban, de az autóipar nehéz helyzetében még így sincs bebetonozott helyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik