Belföld

Tovább enyhíti a vízkárt a kormány – tűzijáték a hónap utolsó napján

A pénteki kormányülésen az özönvíz miatt bajba jutottaknak újabb egymilliárd forintot különített el a kormány. Az elmaradt tűzijáték új időpontja augusztus 31. Szó esett a bírók fizetésemeléséről, az energiapiac megnyitásáról, és az életpályamodellről is.

Az égi előadás elhalasztása nem jelent pluszkiadást, mert az őrzés és rakodás költségeit fedezi az árvíz miatt elmaradt programokból megtakarított összeg. Az áradás költségeire újabb egymilliárd forintot különített el a kormány- jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón. Így a korábbi 3,2 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra nőtt a kormány által a központi költségvetés általános tartalékának terhére elkülönített összeg. A szóvivő közölte: a kormányzat rövid távú feladatai között szerepel az is, hogy kétmilliárd forintot biztosítson a Munkaerőpiaci Alapból az önkormányzatok részére közmunka-program formájában.

Az összeget a Duna Budapesttől északra fekvő szakaszain, a nem megfelelő gátrendszer bontására fordítják. A kormány hosszú távú feladatai között említette Gál J. Zoltán egy olyan vagyonbiztosítási rendszer kidolgozását, amely árvíz esetén az ártérbe engedéllyel épült lakóépületek tulajdonosait védi. Hozzátette: a rendszer kidolgozását a biztosítási szféra képviselőinek bevonásával a következő napokban kezdik el.

A bírák jövőjéről

A bíróságok függetlenségét biztosítandó, a költségvetés bírósági fejezetére vonatkozó javaslatánál a jövőben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) előterjesztése lesz a meghatározó – közölte Bárándy Péter. Az igazságügy-miniszter arról is szólt, hogy a jövő évi költségvetésben meg kell jelenniük a bírák javadalmazásának változásait célzó módosításoknak. Ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva Bárándy elmondta: “a bírák számára szükséges egy ötven százalékos béremelés”, de erről még egyeztetni kell a pénzügyminiszterrel. A kormányülésen e napirendi pont tárgyalásánál jelen volt Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész, akik – Gál J. Zoltán kormányszóvivő közlése szerint – támogatásukról biztosították a kormány javaslatait.

Alakulóban az életpályamodell

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium októberre dolgozza ki azt a nemzedéki életpályamodellt, amely a felnövekvő generáció életét a születéstől az önálló egzisztencia megteremtéséig kíséri figyelemmel – ígéri Jánosi György. A miniszter elmondta, hogy a program kijelöli azokat a pontokat, ahol különösen fontos az állami felelősségvállalás. Hozzátette, a program alappillérei egyebek között a gyermeket vállaló családok támogatása a gyermek megszületésekor, a rosszabb jövedelmi helyzetű rétegek kiegészítő támogatása, az oktatási esélyegyenlőség megteremtése, a pályakezdők munkába állásának segítése, illetve a lakáshoz jutás kiemelt támogatása.

Négy rendeletet is elfogadtak a villamos energiáról szóló törvény végrehajtásával kapcsolatban. A kormányszóvivő közlése szerint ezzel megteremtődnek a villamos energia piac 2003. január elsejei megnyitásának feltételei. “Az árampiac fokozatos nyitása átláthatóvá teszi az árviszonyokat, a növekvő verseny a piac szereplőit költségeik csökkentésére kényszeríti és hosszabb távon egyértelműen az áremelés ellen hat. A nyitás a közüzemi árakra nem vonatkozik, a kisfogyasztói árakat továbbra is a kormány határozza meg. A hatósági árszabályozás 2004. végéig érvényes.” – mondta Gál J. Zoltán.

Szabadalmi jog egy csapásra

A kormány a jövőben az Országgyűlés elé terjeszti a magyar szabadalmi rendszer európai integrációját szolgáló javaslatcsomagot, amely lehetővé teszi, hogy bárki egyetlen bejelentés alapján, egyetlen nyelven lefolytatott, egységes eljárásban szerezzen szabadalmi jogot valamennyi, az egyezményt aláíró ország területére.

Döntés születet arról is, hogy az idei évre elrendelt nyugdíjemeléssel azonos mértékben, 14,6 százalékkal, 48 346 forintra emeli az életüktől és szabadságuktól politikai okból megfosztottak kárpótlását. Mindez közel 42 ezer embert érint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik