Belföld

Privát kórházak – a képzett beteg

Az egészségügyi kultúra a megelőző szűrővizsgálatok rendszeressé tételénél kezdődik. Ezzel szemben Magyarországon még mindig csak akkor megyünk orvoshoz, ha beütött a krach.

A hazai magánkórházak kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele, az elfogadható szintű egészségügyi kultúra, egyelőre vágyálom. Ennek dacára nem egy prosperáló intézmény akad, utóvégre mind több magánember és cég érzi át az egészségügyi befektetések fontosságát.

Cikksorozatunk első részében a köz- és magán-egészségügyi szféra ellentmondásaira próbáltunk rávilágítani, majd a második részből az is kiderült: egy magánkórház működtetéséhez rengeteg pénzre és mindenekelőtt kiapadhatatlan türelemre van szükség.

Tőkeerős anya, fialó leány

A Medicover Klinika a svéd tulajdonú, nemzetközi Medicover leányaként működik Magyarországon. A cégnek több kórháza található Közép-Európában, szolgáltatásaik mögött a nemzetközi vállalat tőkeereje áll.

A Medicover sajátos csoportot célzott meg: szolgáltatásaikat magyarországi nagyvállalatok alkalmazottainak nyújtják, a cégekkel kötött szerződés alapján. A nagyobb vállalatoknál hazánkban is egyre jellemzőbb az igény, hogy dolgozóiknak a fizetésük mellé természetbeni juttatásként biztosítsák az egészségügyi ellátást – állítja Mihalszky Zoltán, a Medicover vezérigazgatója.

Előny a fogadóknálEgy egészségügyi minisztériumi rendelet szerint a foglalkoztatás-egészségügyi szolgáltatásoknak szabott ára van. A szabályok értelmében még egy nagy létszámú cégnek sem lehet árkedvezményt adni. A magánklinikák viszont betehetnek a szűrővizsgálatokba olyan plusz szolgáltatást, ami egyedi kedvezménynek fogható fel.

Ugorjon be orvosához!

A “managed care” gyakorlata külföldön mindennapos, Magyarországon ezzel szemben a betegek csak akkor mennek orvoshoz, ha már baj van. A Medicover ezért nagyon nagy hangsúlyt fordít a betegség megelőzésre és az egészséges életmódra nevelésre.

A többi magyarországi magánklinikához képest a Medicover abban különbözik, hogy kialakította saját átalánydíjas szolgáltatáscsomagjait – véli Mihalszky Zoltán. Míg más magánklinikákon az egyes szolgáltatásokért alkalmanként külön fizetnie kell a vendégnek, a Medicover rendszerében a szolgáltatáscsomagok lehetővé teszik az ügyfeleik számára, hogy folyamatosan hozzáférjenek a vizsgálatokhoz, kezelésekhez az átalánydíj ellenében. Másik fontos megkülönböztető jegye a Medicover-nek, hogy az ügyfeleket nem csak Magyarországon tudják ellátni, de a régióban található Medicover központok is a tagok rendelkezésére állnak sürgősségi esetekben.

Szolgáltatáscsomagjaikra kártyarendszert alakítottak ki. Az alacsonyabb szintű szolgáltatási csomagokban a korlátlan szakorvosi és háziorvosi ellátás, a 24 órás sürgősségi ellátás és magán mentőszolgálat mellett a tagoknak biztosított egy éjjel-nappal elérhető orvosi forródrót is. A legmagasabb szintű szolgáltatási csomag már biztosítja az 1-2 ágyas magánkórtermet, saját nővérrel és fürdőszobával baleset, illetve súlyos megbetegedés esetén. A vizsgálatok és kezelések nagy része a Medicover saját klinikáin történik. A speciális vizsgálatok elvégzésére és a fekvőbeteg ellátásra a céggel szerződésben álló partnereknél, mint a Kútvölgyi, a Honvéd, illetve a Margit kórházban kialakított magas színvonalú rendelőkben, szobákban van lehetőség.

A nagyobb vállalatok azért választják a magánklinikákat, mert a dolgozók egészségét befektetésnek tekintik – hangsúlyozta az igazgató. Újabban a kisebb magáncégek is felismerik, hogy az SZTK-ban töltött idő pénzveszteséggel jár. A számítások szerint 1 forint “egészségügyi befektetés” 1,2 forinttal térül meg, ha azt nézzük, hogy a betegség munkaveszteséggel jár.

A magánegészségügyben Mihalszky Zoltán lát még növekedési potenciált. Az OEP álláspontjától függ, hogy szerződnek -e a társadalombiztosítás betegeire, de nem szeretnének a közegészségügytől izolálva működni. Rövidebb távon új egészségügyi központok létesítését tervezi, aminek finanszírozásához a svéd anyavállalat segítséget nyújt. Több vidéki cégtől kaptak felkérést, hogy létesítsenek a fővároson kívül is telephelyet. Jövőbeni terveikben szerepel, hogy saját egészségpénztárt hozzanak létre, így is segítve a cégek és magánszemélyek még magasabb színvonalú egészségügyi kiszolgálását.

Be a bolybaA társadalombiztosítás a magánkórházakkal jellemzően két esetben köt szerződést. Egyrészt, ha az Egészségügyi Minisztérium ezt szakmailag indokoltnak tartja (főleg nagy értékű diagnosztikai eszközök működtetésébe vonták be a magánszférát). A támogatás elnyerésének másik lehetősége, ha a magánklinika a települési önkormányzattal szövetkezve területi ellátási kötelezettséget vállal.

Az izoláltság ellenében

Az Istenhegyi Klinika már többször is pályázott az OEP-nél, egy pályázatuk jelenleg áll elbírálás alatt. Az új kórháztörvény megengedi, hogy a szolgáltatás némely elemét a pénztár finanszírozza – hívta fel a figyelmet Nagy Zsolt ügyvezető igazgató.

Ez a konstrukció még nem biztosítja a co-payment alkalmazását. A párhuzamos finanszírozásban a komplex szolgáltatások részeit állja a pénztár, más részeire a magánbetegnek kiszámlázott díj ad fedezetet.

A klinika saját árbevétele nem tenné lehetővé, hogy fejlesztéseket végezzenek. Az Istenhegyi Klinika beruházásait a Rudas László nevével fémjelzett MUTEX befektető csoport segíti. A gépek és az ingatlan saját tulajdonban vannak, igaz, nem a kórházé mind, hanem a befektető csoporton belül osztják meg. A többi berendezést lízingelik.

A klinika szinte egész tevékenységét házon belül folytatja. Csak az orvoslástól távol álló feladatokkal – amilyen a veszélyes hulladékok kezelése vagy a mosás – bíztak meg alvállalkozót. A magánkórházak többségéhez hasonlóan átalánydíjas termékeik a megelőzésben vannak, amelyek csak korlátozott szolgáltatásokat nyújtanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik