Belföld

Rekord veszteség a Deutsche Telekomnál – nem tudni mi lesz a leányvállalatok sorsa

A Deutsche Telekom 2002. április - júniusa között 2,08 milliárd veszteséget halmozott fel , szemben az egy évvel ezelőtti 9 millió eurós profittal. Egyelőre bizonytalan, mi lesz az amerikai és kelet-európai leányvállalatok sorsa.

Helmut Sihler megbízott vezérigazgató 2,5 milliárd euró költségcsökkentést, és 22 ezer munkahely megszűntetéséről beszélt a szerdai bonni sajtótájékoztatón.

A Deutsche Telekom vezetése nem cáfolta, de nem is erősítette meg azokat a pletykákat, hogy adósságcsökkentés végett a telkó amerikai leányvállalatának, a tavaly vásárolt VoiceStream mobilszolgáltatónak eladását fontolgatja.

Bizonytalan, mi lesz az amerikai és a kelet-európai leányvállalatok sorsa

A mobilcéget Ron Sommer, az alig egy hónapja menesztett vezérigazgató 35 milliárd dollárért vásárolta, jelenlegi értéke a vételár harmada. A VoiceStream eladásáról szóló híresztelésekről keddi számában a Wall Street Journal számolt be. A pénzügyi napilap szerint a mobilszolgáltató legesélyesebb vevője a Cingular Wireless, amely így a piacvezető Verizon Wireless-nek komoly riválisává válhatna. A hírek szerint a VoiceStream felkereste a Cingular-t a két cég egyesülésének tervével, amelynek irányítása a Cingular kezében maradna, ám végleges szerződés nem született.

A VoiceStream egyébként Ron Sommer agresszív terjeszkedési stratégiájának sarokköve volt. Csakúgy mint a kelet-európai leánycégek: a magyar, a szlovák és a horvát egykor monopol helyzetben lévő távközlési vállalat, valamint a lengyel, a cseh és az ukrán mobilszolgáltató.

Sihler a Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak egyébként a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a DT újragondolja nemzetközi stratégiáját. Mivel a kijelentés nagy vihart kavart, a DT a hét elején kiadott nyilatkozatában már határozottan cáfolta a kelet-európai leányvállalatok eladását.

Végleges tervek novemberre

“Nyomás alatt állunk, ám nem cselekszünk idegesen, meggondolatlanul” – nyilatkozta a DT szerdai, bonni sajtótájékoztatóján az új vezérigazgató. “Egyelőre nyitva hagyunk minden lehetőséget, a részletes adósságcsökkentési tervet pedig november 20-án, a harmadik negyedéves eredmények közzétételekor ismertetjük részvényeseinkkel” – nyilatkozta a 72 éves Sihler.

Júniusra, az árfolyammozgásoknak köszönhetően, a DT adósságállománya 64,2 milliárd euróra csökkent. A vezetőség célja, hogy a telkó adósságát 2003 végére 50 milliárd euróra csökkentse, ehhez azonban 4-7 milliárd euró többletbevételre van szükség. A tervek szerint 2,5-3,5 milliárd euróért értékesítenék a kábeltelevíziós hálózatot, 2-4 milliárd euró folyna be ingatlaneladásokból, 2 milliárd euró pedig egyéb eszközök értékesítéséből.

Költséges volt Ron Sommer távozása

Összességében az első félévben a DT vesztesége 3,9 milliárd euró volt, az egyszeri tételek – elsősorban Ron Sommer vezérigazgató távozása révén fellépő költségek – nélkül a veszteség 3,1 euróra rúgott. Tavaly az első félévben “csupán” 1,3 milliárd euró volt a deficit.

Az első félévben a DT a VoiceStream után 1,5 milliárd euró goodwill amortizációt számolt el, és 400 millió euró veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a France Telecom-ban eladott részesedése után (ennyivel kevesebbért sikerült túladnia tulajdonhányadán). Adó-visszatérítésből 800 millió, indonéziai cégek eladásából pedig 200 millió euró egyszeri bevételt könyvelt el az első hat hónapban a DT.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik