Belföld

Még tart a piac felosztása – műkincsek a BÁV-nál

A drasztikus portfoliótisztítással szerezhető nyereségről lemondva inkább a cég egyben tartását, a tradíciók értékké alakítását választották a BÁV új tulajdonosai.

A rendszerváltás előtt monopolhelyzetet élvező Bizományi Áruház Vállalat megőrizte vezető szerepét a kilencvenes években új, tőkeerős piaci szereplőkkel kibővült hazai műkereskedelemben. A privatizáció túlélését az országos zálogfiók-, bolt- és felvevőhálózat, az évtizedek alatt felhalmozott tudásra, a képzett szakértőgárdára, a korábbi tisztes nyereségre alapozták – nem vállalva irreális kockázatot.

A BÁV-sagaAz eredetileg az uzsorakamat letörésére alapított – a gyökereit 1773-ra visszavezető – BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. a XIX. század közepén már nyereséges üzlet volt. Az 1903-ban a jelenlegi székházzal gazdagodó BÁV-nál 1920-ban tartották az első művészeti aukciót, amikortól a cég Állami Árverési Csarnokként működik. Az 1924-ben a Postatakarékpénztárral összevont vállalat 1951-től Bizományi Áruház Vállalat néven tevékenykedik, leginkább a bizományosi árusításra koncentrálva, aminek kimondatlan célja a magánkézben lévő használtcikk-kereskedelem elsorvasztása volt. A zálogtevékenység fejlesztése a hatvanas években indul újra. Az 1991-ben zártkörű részvénytársasággá váló vállalat részvényeit egy nyilvános forgalomba-hozatalt követően 1997-ben bevezették a Budapesti Értéktőzsdére, ahonnan 2000 nyarán, az MFB tulajdonszerzését követően távozott a cég. A banknál zajló folyamatos portfoliótisztítást követően az idei választási fordulók között az OTP Bank Rt. és a Pro-Cash Rt. szerezte meg a cég 94,521 százalékos részvénycsomagját is.

Kifizetődő konzervativizmus

Az idén tavasszal lezajlott tulajdonosváltás a vállalat tevékenységében és üzletmenetében nem vezet hirtelen változtatásokhoz – tudta meg a FigyelőNet Szentpétery Kálmán vezérigazgatótól. A jelenlegi húzóágazat, a záloghitelezés mellett tovább erősítik műkereskedelmi és iparcikk üzletágat, hogy megállítsák a piacvesztést és növeljék a nyereségességet.

A BÁV-nak fennállása óta az a – történelmi, politikai és gazdasági változások során megerősödött – stratégiája, hogy hol egyik, hol másik ágazatra támaszkodva működik eredményesen. A bevált recepttől az új tulajdonosok sem kívánnak megválni.

Biztos alapokon

A zálogházak jövedelme volt a háttér az országos műkereskedelmi hálózat, a 12 budapesti és 11 vidéki bolt kialakításához. Az árualap jelentős részét a lakosságtól vásárolják fel. Rohamos színvonalesést okozott a kényelmesnek tetsző üzleti magatartás, a monopol helyzethez szokott cég lassan kapcsolt. A kvalitásos műtárgyak az aukciókat társasági esemény szintjére emelő, így nagyobb nyilvánosságot szervező, ennek révén magasabb árat elérő konkurenciához kerültek, ezzel együtt a BÁV megmaradt eme piaci szegmens befolyásos szereplőjének.

A cég kapacitását mindezek ellenére jól példázza, hogy a kalapács alá vitt tételek számát és azok összes leütési árát figyelembe véve jelenleg is a konkurencia előtt jár. Ékszerek, valamint ezüst nemük tekintetében pedig továbbra is a legjobb minőséget képviselik.

Nagy durranásLegutóbb az Antik Enteriőrre kilátogatók már láthatták a BÁV festménykínálatában nagyágyúnak számító Benczúr Gyula egyik művét, a XV. Lajos és Madame Dubarry címet viselőt. Az akkor magántulajdonból előkerült képet jelenleg üzleti forgalomban próbálják értékesíteni, ám ha rövid időn belül nem akadna rá vevő, árverésen keresnek neki gazdát.

A szakma krémje náluk tanult

A vállalat fennállása óta saját alkalmazottainak továbbképzésével biztosítja szakemberigényét. A már oly sokszor emlegetett monopolhelyzete és a több évtizedes tapasztalat miatt 1992-ig az országban csupán itt lehetett becsüsi szakképesítést szerezni. Az új vásárlói és ifjú gyűjtői réteg tájékozottsága érdekében külső hallgatók is részt vehetnek a képzésben. A vezetők saját elmondásuk szerint nem féltékenyek, inkább büszkék egykori szakembereikre, akik mára a konkurenciát erősítik.

Aukciók:
Szeptember 24
Ékszer, mûtárgy
Október 29-30-31
Ékszer, festmény, szõnyeg, bútor
December 10-11-12
Játék, festmény, ékszer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik