Belföld

Focibalhé – szponzorok, mobilosok és szerencsések a stadionban

A leghűségesebb ZTE-szurkolók csak a tévéközvetítéssel kárpótolhatták magukat . A Vodafone nem érzi hibásnak magát, sem érintettnek az ügyben, többek szerint a stadionépítkezések elmaradása a baj.

A Vodafone 12 ezer jegy megvásárlásáról állapodott meg a e.on-ZTE vezetőségével, így a megmaradt 16 ezer jegyért ölték egymást a rajongók. A zalaiak a főszponzort hibáztatják, hiszen a stadion így nem ZTE-rajongókkal, hanem Vodafone-előfizetőkkel lesz tele, akik jórészt a Manchester Unitedra kíváncsiak a szerdai mérkőzésen.

A juniorokra szavaznakA Vodafone, a harmadik legnagyobb mobilcég egyébként nem szponzorálja a magyar focit, csak az utánpótlást. Idén 24 milliót fordít a gyerekfoci támogatására. A cégnek több mint 680 ezer előfizetője van, a mobiltorta 10,8 százalékát birtokolja.

Mossa kezeit

A magyarországi Vodafone a rangadót támogatja, nem a csapatokkal kötött szponzorációs szerződést, ugyanakkor a társaság anyavállalata sok éve dotálja a Manchester United csapatát. A Vodafone a ZTE vezetőségével ült le tárgyalni, a cég forszírozta, hogy az kezdeti tervektől eltérően ne az Üllői úti stadionban, hanem a Puskás Stadionban (Népstadion) rendezzék a meccset.

A zalaegerszegi csapat vezetőivel abban állapodott meg a Vodafone, hogy 12 ezer jegyet megvesz a 28 ezerből. Ez azonban egyszeri megállapodás volt, csak a jegyvételre korlátozódott, a továbbiakban nem támogatja a mobilcég a csapatot – tájékoztatta a FigyelőNetet Pál Beáta, a Vodafone kommunikációs vezetője.

Focibalhé – szponzorok, mobilosok és szerencsések a stadionban 1Az akció jól sült el a Vodafone-nak

Az akció rendkívül sikeres volt, mintegy 120 ezer sms érkezett a társasághoz, ami példátlan a mobilcég magyarországi történetében. A játék négy napig tartott, naponta 1250 nyertest sorsoltak, aki másodmagával vehet részt a meccsen. Az sms-ek mellett az értékesítésben is érződött az akció, sokan csak a kampány kedvéért válaszották a Vodafone előfizetést vagy a feltölthető kártyás telefont, konkrét adatokkal azonban nem tudott szolgálni Pál Beáta.

A 12 ezer jegyből tehát 10 ezret kaptak a lelkes sms-ező Vodafone-előfizetők, 500-at adtak az alkalmazottaknak, 1500-at pedig a partnereknek tartottak fent. A Vodafone vezetősége értesült arról, hogy a szurkolók “elégedetlenek”, amiért nem jutnak jegyhez, de nem érzi hibásnak magát.

Arról ugyanis nem a társaság tehet, hogy nincsen Magyarországon 50 ezer nézőt befogadására alkalmas stadion – mondta Pál Beáta. Annyit megtesznek a hoppon maradt szurkolókért, hogy eladják nekik azokat a jegyeket, amelyeket nem vesznek át a sms-játék nyertesei.

Jogos a háborgás?Borsos Attila, a Siófok FC technikai igazgatója túlzottnak tartja a ZTE által a mobiltársaságnak eladott jegyek számát. Jogosnak érzi a zalaegerszegi szurkolók felháborodását, hiszen a Vodafone sms-akciója következtében a tősgyökeres ZTE-szurkolók helyére olyan nézők kerülnek, akik a Manchester miatt kíváncsiak az összecsapásra. Ők valószínűleg nem is fogják olyan lelkesen buzdítani a magyar bajnokot, mint tennék ezt zalai kollégáik. “Egy ilyen szintű mérkőzés esetében az a megszokott, hogy a jegyek 10 százalékát kapják a vendégszurkolók, 15-20 százalékot adják el a szponzoroknak, a maradék hetven százalék pedig a hazai csapat szimpatizánsainak jut. A zalaegerszegi történet persze nem okozna ekkora felzúdulást, ha lenne legalább egy olyan stadion Magyarországon, amely képes ötvenezer néző befogadására – véli Borsos. – Sajnos a stadionrekonstrukció jelenlegi állapota ezt még nem teszi lehetővé.”

A ZTE sem járt rosszul

Lang József, az e.on-ZTE elnöke a FigyelőNet kérdésére visszautasította azt a felvetést, hogy a mérkőzés átköltöztetése a Puskás Ferenc stadionba a Vodafone ötlete lett volna. Az elnök utólag sem tartja elhibázott lépésnek a Vodafone-üzlet megkötését, bár ha lehetősége lenne rá, a Budapesten eladott négyezer jegyet először Zalaegerszegen értékesítené. A telefontársasággal megkötött szerződésről annyit árult el, hogy a Vodafone jócskán a névleges áron felüli összeget fizetett a jegyekért.

“Abban bíztunk, hogy a megnyithatjuk a felső karéjt is a stadionban – mondta Lang József -, hiszen az nem élet-, csak balesetveszélyes, ám senki nem vállalja a felelősséget egy esetleges tragédiáért, így már biztos, hogy az ezer férőhelyes mobillelátó felépítése után a nézőhelyek száma tovább már nem növelhető.” A klub a zágrábi meccshez hasonlóan a budapesti mérkőzésre is ingyen szállítja a jegyhez jutott szerencsés szurkolókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik