Belföld

Tőzsdehét – minden határon túl

Fordult a kocka a nemzetközi részvénypiacokon a múlt héten. Ezúttal remekeltek az amerikai és nyugat-európai indexek, míg térségünk feltörekvő országaiban lefelé mozdultak az árfolyamok.

Múlt hétfőn még folytatódott a besszhangulat, amihez hozzájárult az utolsó júliusi bizalmi index (a szolgáltatói szektorra kiterjedő ISM felmérés) várakozásoknál “természetesen” jóval gyengébb adata is. Kedden a vezető európai tőzsdék indexei így újra több éves mélypontot döntöttek, ám onnan felfelé vezetett az út.

Mind a Bank of England, mind az ECB csökkentette idei gazdasági növekedési prognózisát. Ez vélhetően a jelenlegi kamatszintek bebetonozásához vezet – a részvénypiacok számára kedvező módon.

IMF-hitel, kedvező makromutatók

Kedden, az amerikai tőzsdezárást követően a Cisco lépett porondra. A gyorsjelentésében kellemes meglepetéssel szolgáló hálózati eszközgyártó megadta a lökést a részvénypiacok számára, beindultak a gőzhengerek. A Dow Jones és az S&P 500 három nap alatt nyolc-kilenc százalékot ugrott, erre jó egy évtizede nem volt példa.

A Wall Streetre nyugodtan kifüggeszthették volna az “ez a rally nem jöhetett volna létre, ha nincs az IMF” feliratot. A Nemzetközi Valutaalap a hét közepén harmincmilliárd dolláros hitellel nyúlt az államcsőddel küszködő Brazília hóna alá, a meglehetősen nagy kitettségük által érzékenyen érintett nemzetközi pénzintézetek hatalmas örömére.

A hét második felében így a bankpapírok vitték a hátukon a tőzsdéket, pénteken pedig kedvező makromutatóval lett alátámasztva a rohanás. A második negyedév kiábrándító GDP adata után most a termelékenységi index hasonló időszakban mért emelkedésének mértékét közölték. A tényadat a várakozásoknál közel kétszer volt magasabb.

A Dow Jones öt százalékot meghaladó pluszban zárta a hetet. A Nasdaq áttörte az 1300 pontos szintet, négy és fél százalékos javulást mutatott.

Európa hangos, újra hangos

A kontinensen még jelentősebb indexemelkedések zajlottak. A megkönnyebbült frankfurti és párizsi befektetők hatszázalékos ugrást generáltak a helyi tőzsdeindexekben, de az amúgy kimért angolok is hasonlóképp cselekedtek.

A Távol-Keleten visszafogottabban muzsikáltak a részvénypiacok. A Hang-Seng ismét tízezer pont fölé jutott, a Nikkei pedig mindössze kéttized pontra közelíttette meg ugyanezt a határt.

Prágában ugyan folytatódott a javulás, a cseh tőzsde barométere idei teljesítményben már jó ideje tartja előkelő helyét. Varsóban, Moszkvában és Budapesten azonban csökkentek a részvényárak.

Kötvény- és pénzpiacKétszeres túljegyzés mellett zajlott a hét egyetlen diszkont kincstárjegy aukciója. Az ÁKK huszonötmilliárd forintnyi papírt bocsátott ki, tizenegy bázisponttal növekvő átlaghozam (9,51 százalék) mellett.

Jelentős érdeklődés mutatkozott a kötvényaukciókon, a három és ötéves állampapírok kibocsátására nyolcvanmilliárd forintot meghaladó ajánlat érkezett. A rövidebb kötvény átlaghozama (9,17 százalék) nyolc, a hosszabbé (8,25 százalék) harmincöt bázisponttal csökkent, előbbiből harmincöt, utóbbiból harminchárom és fél milliárd forintnyit bocsátottak ki.

Az éven belüli lejáratokon stagnáltak, a hosszabb oldalon csökkentek a másodpiacai referenciahozamok.A DWIX két bázisponttal emelkedett (9,45 százalék).

A forint egy százalékkal gyengült a dollárral (251,8) szemben, a sávban a centrumtól 11,5 százalékon zárt.

Gyenge hazai

Itthon érdektelenség uralkodott: az átlagos napi forgalom jóval ötmilliárd forint alatt maradt, a BUX pedig ötven ponttal zárt alacsonyabban, mint a megelőző pénteken. Lényeges hír nem látott napvilágot, a folyó fizetési mérleg hiánya ismét túllépte a várakozásokat, a pénzügyminiszter pedig lefelé korrigálta a jövő évi növekedési kilátásokat.

Több tőzsdei társaság is elérkezettnek látta a időt arra, hogy első féléves eredményét megossza a nagyközönséggel. A három áramszolgáltató, a Démász, az Elmű és az ÉMÁSZ meglepően kedvező gyorsjelentést közölt, árfolyamuk azonban a kevéssé likvid piacon nem indult el egyik irányban sem.

A hét vesztese a Pannonplast volt. A Karsai Holding kiszállásától tartó részvényesek tizenegy százalékkal nyomták lejjebb árfolyamát, mely így újabb negatív rekordot állított fel. Nem jártak sokkal jobban a BorsodChem részvényesek sem, a társaság értéke egytizedével csökkent öt nap alatt. Bár a vegyipari társaság kedvező gyorsjelentéssel állt elő, a cég orosz tulajdonosai körül kirobbant botrány szertefoszlatta az emelkedésben bízók álmait.

A hét nyertese egy elfeledett kis papír, a Phylaxia volt, amely több mint tizenhat százalékkal növelte értékét, messze megelőzve a kilenc százalékos emelkedést felmutató Antennát. Több mint négy százalékot ugrott a Mol, miután a társaság bejelentette, hogy nyomott árfolyamának emelése végett akár saját részvény vásárlásba kezdhet.

Ami lesz…

Itthon a kedden megjelenő júliusi inflációs adat mellett a szerdára várható gyorsjelentésdömping fogja befolyásolni a piacot. A három legnagyobb tőzsdei társaság (Matáv, Mol és OTP Bank) is ezen a napon közli féléves eredményét.

Kedden ülésezik a Fed nyíltpiaci bizottsága, a kamatemelés lehetőségét egységesen elvetette az elemzőtársadalom, így inkább az ugyanazon a napon megjelenő júliusi kiskereskedelmi adatokra kell majd figyelni. A hét második fele kifejezetten erős lesz makroadatok szempontjából. Az Egyesült Államokban a júliusi inflációs ráta mellett az ipari termelés mutatói is megjelennek, a magyar részvényesek pedig a négy napos hosszú hétvége előtt ismét retteghetnek a Michigan Egyetem pénteken esedékes fogyasztói bizalmi felmérésének eredményétől.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7008,1
-0,71 %
-1,72 %
Varsó WIG
12744,2
-2,12 %
-8,46 %
Prága PX50
451,7
0,71 %
14,47 %
Frankfurt DAX
3760,9
6,46 %
-27,12 %
Párizs CAC
3447,9
6,24 %
-25,44 %
London FTSE
4322,4
6,06 %
-17,15 %
Nikkei 225
9999,8
2,99 %
-5,15 %
Hang Seng
10014,1
0,22 %
-12,14 %
Dow Jones IA
8745,5
5,20 %
-12,73 %
Rio Bovespa
9985,8
1,36 %
-26,45 %
Mexikó BOLSA
5913,2
4,76 %
-7,20 %
Nasdaq
1306,1
4,66 %
-33,03 %
Moszkva RTS
324,8
-0,97 %
24,89 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik