Belföld

Földünk a magasból – az élő bolygó portréja az ezredfordulón

A képen látható hullámzó zöld felület nem egy absztrakt festmény vonalhálója, hanem egy teraszosan kialakított, indonéziai rizsföld felülnézeti fotója. A fényképet Yann Arthus-Bertrand készítette pár száz méter magasból, egy helikopterről.

A francia fotográfus végigrepülte a fél világot, hogy a természeti csodákat és a mesterséges alkotásokat felülről örökíthesse meg. A fantasztikus mintázattá összeálló fókatelepek, szeméttárolók, dűnesorok, kunyhóerdők, gleccserrajzolatok és ültetvénytáblák azt a pillanatot ragadják meg, amikor a kizsákmányoló emberi civilizáció elérkezett a visszafordíthatatlan természetpusztítás küszöbére.

A lenyűgöző képekhez szélességi és hosszúsági fokokkal, statisztikákkal, százalékokkal tűzdelt tudományos szövegek kapcsolódnak, hogy a gyönyörködtetés mellett a tanítás is jelen legyen. Az óceánkék vízben fürdő korallsziget így a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztet, az afrikai agyagkunyhók a nagyfokú szegénységre, a parton árválkodó hajóroncsok a vízkészlet apadására, a tanktemető sorakozó roncsai pedig a háborúk horribilis költségvetéseire emlékeztetnek. Arthus-Bertrand világhírű fotósorozata a képi esztétikum fegyverét veti be a természet gazdagságának és szépségeinek megóvása érdekében, ötvözve a fotóművészetet a természetvédelemmel, a tanítást a gyönyörködtetéssel.

Felvonulási tér, augusztus 20-áig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik