Belföld

Sárdobálás az MTV körül – hova tűnt a közszolgálati ethosz?

Az SZDSZ indokoltnak látja, hogy a hatóságok ne csak Szabó László Zsolt, hanem az őt követő Mendreczky Károly elnöki tevékenységére is terjesszék ki nyomozásukat - jelentette ki Pető Iván. A párt ügyvivője sérelmezi a magas végkielégítéseket és az Orbán Viktorhoz szorosan kötődő cégeknek történt nem csekély kifizetéseket.

Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője sérelmezi, hogy Mendreczky Károly, az MTV lemondott elnöke röviddel a választások után a köztévé 15 munkatársának módosította szerződését, majd őket közös megegyezéssel távozni engedte. “A volt elnök ezzel több tízmillió forintos kárt okozott a Magyar Televíziónak – jelentette ki Pető Iván tegnapi sajtótájékoztatóján. – Mendreczky Károly a közszolgálati állásokat lényegében átminősítette politikai állásokká, és ezzel, miközben listázta az MTV előző kormányt szolgáló főbb politikai munkatársait, durván rombolta a közszolgálati ethosz kialakulásának esélyeit.”

A módosított szerződésekkel az érintettek vállalták a “foglalkoztatási tilalmat”, bár Pető szerint nem fenyegette őket az a veszély, hogy más televíziók alkalmazzák őket.

Drága búcsúk

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentumok szerint Csermely Péter – aki “televíziós múlt nélkül lett 1999-ben az MTV hírigazgatója” – távozása a választások után módosított szerződése alapján 23 millió forintba került. Varjú Frigyes, a Ma Reggel című műsor főszerkesztője szintén kétszeres, 18 millió forintos végkielégítést kapott. Gulyás István a májusban végrehajtott szerződésmódosítás eredményeként szintén kétszeres végkielégítéssel távozhatott. A dokumentumok szerint Rér Éva – akit korkedvezményes nyugdíjból vettek vissza kulturális igazgatónak – 20 millió forintos végkielégítést kapott.

“Mendreczky Károly a köztelevízió számára hátrányosan módosította a munkaszerződéseket, majd ezután közös megegyezéssel engedte el a szereződő feleket” – olvasható a sajtó számára kiosztott iratokban.

A dokumentumok szerint “az Orbán Viktorral szoros kapcsolatban álló Vitézy László” két cégének, a Profilmnek és a Filmexnek 1,2 milliárd forintot fizetett ki a köztévé. “Orbán Viktor személyes operatőrjének, Káel Csabának és személyes reklámszakemberének, Wermer Andrásnak az érdekeltségébe tartozó” Ezüsthajó Kft.-nek 1,4 milliárd forintot fizetett ki Szabó László Zsolt és Mendreczky Károly 1999 óta.

“Érthetetlen, hogy miért nem kapcsolódnak össze a Wermer-birodalom különböző ágaiban indított nyomozások – sérelmezi Pető. – Ugyanaz a cégbirodalom, vagyis Orbán Viktornak ugyanaz a bizalmi embere áll a Millenáris, az Országimázs Központ, a Magyar Televízió milliárdos közpénzvesztési ügyei mögött.”

Pető Iván leszögezte: az SZDSZ elvárja a közmédiumok vezetőitől, hogy a jövőben az intézményeket a közszolgálatiságot valóban garantálni képes szakemberek fémjelezzék.

Csermely: Pető szavaiban annyi az igazság, mint az SZDSZ programjában

Csermely Péter, a Magyar Televízió volt hírigazgatója végkielégítésének bruttó összege “messze nem éri el” a Pető Iván által pénteken közölt 23 millió forintot – tájékoztatta tegnap délután közleményben az MTI-t az érintett, reagálva Pető délelőtti kijelentéseire.

Csermely közleményében tudatta: nem ismeri a Pető Iván által bemutatott dokumentumot, és úgy véli, hogy az abból levont következtetésekben “éppen annyi igazság van, mint az SZDSZ választási programjában”.

“Kuncze Gábor hazugsága után, amely az én állítólagos 70 milliós végkielégítésemre vonatkozott, most Pető Iván is hazudik” – olvasható a közleményben.

Csermely továbbá cáfolja, hogy munkaszerződését az MTV elnöke a választások után módosította volna, illetve hogy szerződésében szerepelt volna a foglalkoztatási tilalomra vonatkozó, úgynevezett konkurencia-záradék. Ezt a két állítását Pető Ivánnak a bíróság előtt kell majd bizonyítania – áll a közleményben.

Csermely Péter július 3-án mondott le hírigazgatói posztjáról és közös megegyezéssel távozott a Magyar Televíziótól. A lemondása előtti hetekben többször kérte felmentését Mendreczky Károly akkori elnöktől arra hivatkozva, hogy a személyét érő rendszeres politikai támadások ellehetetlenítik az MTV hírműsorait, és nehéz helyzetbe hozzák a munkatársait.

Pető azon melegében reagált

Csermely Péter közleménye után Pető Iván még melegében megkereste az MTI-t, és reagált Csermely kijelentéseire. Pető fenntartja állítását, miszerint Csermely Péter távozása a Magyar Televíziótól 23 millió forintjába került az adófizetőknek.

“Természetesen igaz, amit pénteki sajtótájékoztatómon mondtam, hiszen nem Csermely Péter 17 millió forintos bruttó végkielégítéséről beszéltem, hanem arról, hogy a volt hírigazgató távozása a Magyar Televíziónak 23 millió forintjába került” – közölte Pető.

Hozzátette: annyiban korrigálnia kell magát, hogy a választások időpontja körül módosított szerződés értelmében nem 23, hanem a közterhekkel együtt 23,5 millió forintjába került az adófizetőknek Csermely Péter végkielégítése. “Arra se lennék büszke Csermely Péter helyében – fogalmazott Pető Iván -, ha kétéves televíziós propagandista múlttal ‘csak’ 17 millió forintot vettem volna ki az adófizetők zsebéből.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik