Belföld

Orosz milliárdosé a GTS-Datanet

Váratlan fordulat: a Jukosz olajvállalat többségi tulajdonosa vásárolja meg a GTS-Datanet alternatív távközlési szolgáltatót, illetve a KPNQwest további négy közép-európai leányvállalatát. A felvásárló csoport legnagyobb részvényese Oroszország leggazdagabb üzletembere.

A Menatep csoport, a Jukosz (Yukos) orosz olajtársaság többségi tulajdonosa előzetes szerződést írt alá a csődbe jutott KPNQwest közép-európai érdekeltségeinek megvásárlásáról. A közép-európai

A KPNQwest tündöklése és bukása

A néhány hónapja csődöt jelentett KPNQwest Európa legnagyobb optikai kábelhálózatát birtokolta, piaci kapitalizációja két évvel ezelőtt még 42 milliárd euró volt. Csak a hálózat kiépítése több milliárd eurójába került. Néhány hónapja a KPNQwest még abban reménykedett, hogy életmentő készpénzzé teheti a közép-európai részleget, ám végül nem jött össze az üzlet. A legesélyesebb vevőjelöltnek akkor a Lehman Brothers látszott. A kelet-európai részleg nélkül eddig 30 millió eurót sikerült kisajtolni a KPNQwestből. A közép-európai leányvállalatokat, illetve az Ebone nevű nagykapacitású adatátviteli hálózatot a KPNQwest alig egy éve vásárolta a szintén súlyos adósságot felhalmozó Global Telesystemstől (GTS). Kezdetben volt érdeklődő a KPNQwest teljes hálózatára is: az AT&T 200 millió euróra taksálta, ám a bonyolult jogi kérdések miatt elállt a vételtől.

portfólió öt leányvállalatot foglal magában, a magyar GTS-Datanet mellett Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is egy-egy alternatív távközlési szolgáltatót.

A felvásárlásban egész pontosan a Menatep csoport százszázalékos tulajdonában lévő Antel Holding vesz részt. A pontos vételár a Reuters szerint egyelőre nem ismert, az összeget az Ernst & Young által végzett teljes körű pénzügyi könyvvizsgálat után állapítják meg. A GTS-Datanet honlapján látható közlemény ennek ellenére azt állítja, hogy a teljes közép-európai részleg 36,5 millió euróért kelt el.

Az Antel átvállalja a KPNQwest közép-európai régiójának működési veszteségét is, amely eltörpül a KPNQwest adóssága mellett. Csupán “egyszámjegyű”, millió euróban kifejezve – nyilatkozta az Antel elnöke, Alexander Kabanovszkij.

Orosz milliárdosé a GTS-Datanet 1Bejegyezve: Gibraltáron és a Man szigeteken

A Menatep Csoport a méltán népszerű gibraltári törvények hatálya alatt működik. Legértékesebb vagyontárgya az orosz olajkitermelés 17 százalékát a kezében tartó Yukos Universal Ltd, amely viszont a Man-sziget jogszabályai szerint funkcionál.

A Menatep csoport részvényesi szerkezete igen érdekes: 9,5 százalékkal rendelkezik benne Mihail Hodorkovszkij, az első orosz milliárdosként ismert üzletember. Hodorkovszkij a Komszomolban kezdte pályafutását, majd devizakereskedőként tengette napjait. Ezután a sajátos “hitelt részvényekért” típusú privatizáció során megszerezte az állami tulajdonú orosz olajtársaságot, a Jukoszt.

Speciális biztosítékok, politikai összefonódások

50 százalékkal van benn a Menatepben egy speciális bizományosi alap, amely szintén Hodorkovszkij irányítása alatt áll. Mint az a cég papírjaiból kiderül, azért találták ki ezt a konstrukciót, mert a speciális bizományosi alap akkor is irányítható, ha Hodorkovszkijt letartóztatják (ez gyakran megtörténik orosz üzletemberekkel), elrabolják, vagy egyszerűen csak szabad akarata ellenére bizonyos cselekményekre akarják rávenni. (Hodorkovszkij a Forbes magazin szerint egyébként egy kisebb erődítményben lakik Moszkva Zsukovka nevű negyedében, ahol gépfegyveres őrök vigyáznak a világ egyik leggazdagabb emberének biztonságára.)

További részvényes – 8 százalékkal – a Menatep Csoportban Leonyid Nyevzlin, aki Hodorkovszkij régi munkatársa a Roszprom nevű cégben, amúgy orosz parlamenti képviselő, méghozzá a törvényhozás felső házában, ahol a külügyi bizottság alelnöki tisztét is betölti. Korábban az ITAR-TASSZ hírügynökség alelnöke is volt.

Nyevzlin részvényei parlamenti tagsága miatt úgyszintén egy speciális alapban vannak, akárcsak Vlagyimir Dubov papírjai, aki Nyevzlinnél valamivel kevesebbet, 7 százalékot birtokol, hiszen ő “csak” az orosz alsóház, a Duma tagja. Az mindenesetre valószínű, hogy nem lehet könnyű egy részvényesi taggyűlést összehívni a Menatep Csoportnál.

A Menatep Csoport 7 százalékos tulajdonosa Platon Lebegyev, aki most bejelentette az Antel részesedésszerzését a GTS-Datanetben, illetve az egykori KPNQwest-érdekeltségekben.

A Menatep csoportnak számos érdekeltsége van. Korábban működött a Menatep Bank is, amely tulajdonos volt tévécsatornákban, újságokban és magazinokban. A Menatep Bank egyébként csődbe ment, talán ennek utódja lehet a Menatep Csoport honlapján feltüntetett Menatep International Financial Alliance.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik