Belföld

Megmarad a budapesti csokoládégyár

A félelmek nem igazolódtak, olyan tulajdonos kezébe kerül a Stollwerck Budapest Kft., amely fejleszteni akarja a csokoládégyárat. Az új tulajdonos, a Raiffeisen Private Equity Management hosszas jogi procedúra után veszi át a céget.

A Stollwerck AG és a bécsi központú Raiffeisen Private Equity Management (RPEM) pénteken bejelentette, hogy lezárták a

Mit kell tudni az RPEM-ről?Az 1999 végén alapított Raiffeisen CEE Private Equity Fund, L.P., amely mögött a Raiffeisen Zentralbank Austria (RZB) és jelentős befektetők (köztük a londoni EBRD és a luxemburgi EIF) állnak, azzal a céllal jött létre, hogy közép-kelet-európai, tőzsdén nem jegyzett társaságokba fektessen be. Az alap olyan átlagon felüli növekedési potenciálú befektetési lehetőségeket keres, amelyek az iparági átlagnál gyorsabb fejlődésre képesek, és hamarosan profitálni fognak az EU-bővítés folyamatából. A befektetések értéke általában 3 és 15 millió euró között mozog az egyes vállalatoknál.

vezető magyar édesipari vállalat, a Stollwerck Budapest Kft. (SB) tranzakcióját. Ennek eredményeképpen a Raiffeisen CEE Private Equity Fund L.P. az általa teljes mértékben ellenőrzött Triász-Perry Kft. révén megszerezte a Stollwerck Budapest Kft. 99,98 százalékát.

A tranzakció lezárásával mindkét fél szándéka az volt, hogy a Stollwerck Budapest Kft. jövője körüli bizonytalanságokat mielőbb megoldják – hangsúlyozza a közös közlemény, amely egyéként nem tesz említést a budapesti csokoládégyár vételáráról. Erről a cégek nem kívántak részletekbe menően nyilatkozni.

Megmarad a budapesti csokoládégyár 1A Raiffeisen közbelép

A mostani bejelentést hosszas pereskedés és vita előzte meg. A történet azzal kezdődött, hogy a Stollwerck tavaly megállapodást kötött az amerikai Kraft Foods Inc. nevű céggel lengyel, orosz és magyar érdekeltségeinek eladásáról. Az orosz és a lengyel akvizíciók a helyi versenyhivatalok jóváhagyása után 2001 végével lezárultak. Magyarországon azonban zavarosabb volt a helyzet, és végül is jogi akadályok miatt meghiúsult az SB eladása. Nálunk ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2002. március 28-ai ülésén elhalasztotta a döntést a Kraft irányításszerzésének jóváhagyásáról a Stollwerck Budapest Kft.-ben.

A GVH azért nem döntött az ügyben, mert időközben a Raiffeisen CEE Private Equity Fund L.P. (RPEF) és a balmazújvárosi önkormányzat közös cége, a Triász-Perry Kft. megszerezte a balmazújvárosi önkormányzattól az SB egy százaléknál kisebb tulajdonrészét. Mint kisebbségi tulajdonost, a Triász-Perryt elővásárlási jog illeti meg, vagyis a Kraftnak nem lehet eladni az RPEM megkérdezése nélkül a fennmaradó, több mint 99 százalékos üzletrészt.

A budapesti csokoládégyárAz 1992-ben alakult Stollwerck Budapest Kft. a németországi Stollwerck AG cégcsoport tagja. Magyarországon 35 százalékos részesedésével piacvezető a desszertekben, ezen belül az alkoholos desszertek piacát a több mint 40 országba exportált Cherry Queen konyakmeggy révén 43 százalék fölötti értékkel képviseli. A táblás csokoládék piacán mintegy 25 százalékos a részesedése, ezzel a harmadik legfontosabb szereplő ebben a szegmensben. A szeletes csokoládék területén közel 7 százalékos a részesedése. A Stollwerck Budapest Kft. legfőbb márkái a Tibi, a Cherry Queen konyakmeggy, az Amorella desszert, az Americana, a Dunakavics, és a Stollwerck Szaloncukor.

A Kraft eláll, az RPEM fejleszteni akar

Ezután a Kraft Foods és a Stollwerck megegyezett: mindkét vállalat számára az lesz a legelőnyösebb, ha a Stollwerck magyar leányvállalata nem marad a kelet-európai általános tranzakció része, vagyis a Kraft eláll ettől. Ennek alapján persze kissé eufemisztikusnak hangzik Klaus Friedrichnek, a Stollwerck AG pénzügyi igazgatójának nyilatkozata, miszerint “a Stollwerck Budapest Kft. Kraft Foods általi akvizíciója versenyjogi okok miatt meghiúsult”, ezért a társaság jövőjét az biztosítja leginkább, ha a Stollwerck Budapest Kft. a Raiffeisen CEE Private Equity Fund L.P. tulajdonába kerül.

Valóban megnyugtatónak tűnnek viszont Witold Szymanskinak, a Raiffeisen Private Equity Management vezérigazgatójának szavai, aki szerint: “erős elkötelezettséget érzünk aziránt, hogy támogassuk a Stollwerck Budapest Kft. fejlődését, amelyhez olyan tradicionális és közkedvelt márkák kapcsolódnak, mint a Cherry Queen konyakmeggy, az Amorella desszert, a Tibi csoki és a Dunakavics”. Az RPEM vezetője kijelentette, hogy a Stollwerck Budapest Kft. menedzsmentjével együttműködve fogják megvalósítani céljaikat, vagyis a hazai és a nemzetközi piacon való terjeszkedést.

Megmarad a budapesti csokoládégyár 2A magyar menedzsment örül az új tulajdonosnak

Justin István, a Stollwerck Budapest Kft. ügyvezető igazgatója a menedzsment és a munkavállalók nevében örömmel üdvözli a társaság új többségi tulajdonosát, amely szerinte az egyik legjobb hírű magyarországi befektető és komoly elkötelezettséget érez a társaság erőforrásainak maximalizálása iránt. Az igazgató öröme nem indokolatlan: a Kraftnak számos termelőbázisa van a térségben, Oroszországban pedig nemrégiben kezdett nagyobb beruházásokba. Okkal aggódhatott tehát a budapesti csokoládégyár menedzsmentje, és nem kevésbé félhetett az elbocsátástól az üzem 600 dolgozója.

Ullmann Pálné, a Stollwerck Budapest Kft. felügyelő bizottságának tagja, aki a munkavállalók érdekképviseletét látja el a testületben, korábban már elmondta a FigyelőNetnek, ha a Kraft venné meg a gyárat, akkor a Győri Keksz Kft.-éhez hasonló helyzet állhatna elő: a Stollwerck ugyanis korábban ugyancsak eladta a székesfehérvári kekszgyárát, amely utóbb a francia Danone-hoz került. A Danone-nál pedig jelenleg is zajlanak az elbocsátások, miután a francia cég racionalizálta a győri és a székesfehérvári gyár működését.

A Stollwerck a székesfehérvári gyáron kívül több üzemét is felszámolta. A Duna Keksz- és Ostyagyár gyakorlatilag beszüntette tevékenységét Kőbányán, a Zamat Kávé- és Kekszgyár pedig a Nestléhez került, amely 299 munkavállalót épített le a vásárlás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik