Belföld

Kreatív könyvelés, mezei trükkök – felelősségre vonhatják Deutsch Tamást

A kreatív könyveléssel az előző kormány is próbálkozott, trükkjei azonban messze nem voltak olyan kacifántosak, mint az amerikai vállalatoké. Deutsch Tamást felelősségre vonhatják, ha minisztersége alatt szakszerűtlenül és gondatlanul használtak fel közpénzeket.

Az elmúlt években súlyos törvénytelenségek jellemezték az ifjúsági és sporttárca gazdálkodását – olvasható a minisztérium sajtóirodájának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. A tárca szerint az átfogó vizsgálati jelentés pontosítása és értékelése még nem fejeződött be, de az már most megállapítható, hogy az Ifjúsági és Sportminisztériumban (ISM) szinte napi gyakorlat volt külső cégek megbízása a minisztérium apparátusának megkerülésével, közpénzek felhasználásával.

A közlemény példaként említi, hogy a Deutsch Tamás vezette tárca még 2002. május 14-én is kötött – közbeszerzési eljárás nélkül – 8,5 millió forintos szerződést egy ügyvédi irodával (Martonyi és Kajtár Baker and McKenzie ügyvédi iroda – a szerk.) olyan munkára, amelyet a tárca szakmailag felkészült munkatársai is el tudtak volna végezni.

Ha kell, jogi lépéseket tesz a tárca Deutsch ellen

A kormányváltást követő átadás-átvétel után kezdett a GYISM vezetése részletes szakmai vizsgálatot. Jogi és gazdasági szempontból tiszta képet akart kapni a hosszú távú elkötelezettséget jelentő szerződésekről, azok törvényességéről – áll a közleményben.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban (GYISM) a vizsgálatokat egy világszerte elismert, szakmailag és erkölcsileg feddhetetlen, politikailag független könyvvizsgáló cég végzi nemzetközi standardok alapján. A megbízatást Magyarország legnagyobb könyvvizsgáló cége a magyar közbeszerzési törvénynek megfelelően kapta.

A közleményben jelzik: a helyzetfeltárás eredményének ismeretében a GYISM vezetése megteszi a szükséges jogi lépéseket. A közpénzek felhasználása során elkövetett törvénytelenségek felelőseit államigazgatási eljárás fogja felderíteni, ennek során nem kerülhető el Deutsch Tamás, az ISM volt minisztere szakmai, vezetői, politikai felelősségének tisztázása sem – áll a dokumentumban.

Kreatív könyvelésből jól vizsgázot az ISM

Az Ifjúsági és Sportminisztériumban gyakorlatnak számított, hogy az új feladatokat eredetileg más célokra elkülönített forrásokból finanszírozták, majd a hiányzó pénzt utólag, az előirányzat módosításával, a költségvetési tartalékokból visszapótolták.

Így finanszírozták például az olimpiai megvalósíthatósági tanulmányt. E célra háromszázmillió forint állt rendelkezésre, a közbeszerzési eljárás nyertese, a PriceWaterhouseCoopers (PwC) viszont már ötszázmilliós szerződést írhatott alá. A dolog pikantériája, hogy a PwC-nek július végéig kellett volna elkészülnie a tanulmánnyal, ám a könyvvizsgáló cég állítólag a mai napig sem juttatta el dolgozatát a GYISM-hez.

Sportolhat-e Felsőmocsolád?Szakmailag nehezen indokolható az 560 lakosú Felsőmocsolád sportcsarnokának megépítéséhez odaítélt százmilliós támogatás, amelyet ráadásul viharos gyorsasággal nyert el a helyi önkormányzat. Az önkormányzat meglepő módon egy szombati napon tartott ülésén döntött arról, hogy megalapítja az állami támogatás elnyeréséhez szükséges gazdasági társaságot. A szóban forgó cég bejegyzését hétfőn kezdeményezték, majd az önkormányzat még ugyanaznap jelezte az ISM-nek, hogy igényt tartana az állami támogatásra. A nagy sietség végül gyümölcsözőnek bizonyult: május 14-ei ülésén a kormány már oda is ítélte az összeget a somogyi kistelepülésnek.

A tervezett 3,2 milliárd forintnál jóval többe, összesen 5,1 milliárd forintba került a labdarúgó-stadionok beléptetőrendszerének kiépítése is. A keret túllépését az okozta, hogy a közbeszerzési eljárás végén furcsa módon itt is a legdrágább ajánlatot tevő vállalkozást, a Debis IT-t hirdették ki győztesnek. Újabb szépséghiba: a 38 aréna helyett jelenleg mindössze egyben, a Megyeri úti UTE stadionban működik az új beléptetőrendszer.

Ugyancsak figyelemre méltó a nulla forintos költségvetési előirányzattal létrehozott Nemzeti Utánpótlási Intézet (NUPI) gazdálkodása. Az intézmény dolgozói fél éven keresztül törvénytelenül kapták fizetésüket, a működéshez szükséges pénzt – negyedmilliárdot – a fejezeti kezelésű előirányzat terhére teremtették elő, ebből pedig béreket nem lehetne fizetni.

A minisztérium előző vezetése vállalt olyan kötelezettséget is, amelyre egyáltalán nem volt forrás a költségvetésben. Deutsch Tamás miniszter és Rapcsák András, Hódmezővásárhely azóta elhunyt fideszes polgármestere 2001. augusztus 20-án írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében a városi sportuszoda felépítéséhez négyszázmillió forint támogatást ad az ISM. A dolog “szépséghibája” az, hogy a hódmezővásárhelyi uszodaépítésre nem volt pénz a költségvetésben.

Deutsch visszavág: holdudvarát gyarapítja az MSZP és az SZDSZ

Feltehetőleg az MSZP-hez és az SZDSZ-hez közel álló vállalkozók, ügyvédek és ingatlanszakértők sokmilliós állami megrendeléshez juttatása a célja azoknak a vizsgálatoknak, amelyek a minisztériumoknál indultak az elmúlt időszakban – állította Deutsch Tamás néhány napja. Szerinte, ha bármilyen gyanú okot ad is a vizsgálódásra, nem indokolt külső szakértők bevonásával lefolytatni azt, hiszen a minisztériumok belső ellenőrzési részlegei, illetve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) erre alkalmas.

Jánossy miniszter erre a felvetésre úgy reagált, hogy a KPMG bevonására azért volt szükség, mert a KEHI kapacitása nem elegendő a gyors, még az idén elvégzendő vizsgálatokhoz. A KEHI megbízást kapott például a kormánytól az MFB, az autópálya-építés, az Országimázs Központ átvilágítására is.

Mélyen ár alatt dolgozik a KPMG?

Jánossy szerint a KPMG függetlensége megkérdőjelezhetetlen, olyan cég, amelynek nem volt üzleti kapcsolata a tárca előző vezetésével, de sok tapasztalatot szerzett az államigazgatásban. Mostani munkáját egyfajta referenciának tekinti, ezért mélyen áron alul, a közbeszerzési értékhatárnál alacsonyabb áron vállalta.

Deutsch sérelmezte például, hogy a volt ISM-ben a jelenlegi közigazgatási államtitkár felesége annak a könyvvizsgáló cégnek a főkönyvelője, amely átfogóan vizsgálja a tárca korábbi tevékenységét. Jánossy György elismerte, hogy Szilvásy György államtitkár felesége tényleg a KPMG magyarországi érdekeltségének főkönyvelője, a csaknem félezer alkalmazott egyike. A miniszter szerint azonban a főkönyvelő nem tagja a vállalat mendzsmentjének, ráadásul nem az elemzéseket végző részlegnél, hanem a számviteli területnél dolgozik.

Deutsch példaként említette azt is, hogy az ISM jogi ügyleteit Sándor Elek ügyvéd vizsgálja, aki 1998-ban és 2002-ben szocialista színekben indult a választásokon, s aki – mint Deutsch fogalmazott – pártmegbízatásként segítette a jogi eljárásokban Kovács Attilának, a szocialisták volt MLSZ-elnökének munkáját. Jánossy György cáfolta Deutschnak ezt az állítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik