Belföld

Kutyatitkok – számolni kell velük

Ne próbáld bepalizni ebedet, mert szemmel tartja a kutyaeledel mennyiségét - állítják tudósok. Egy friss kutatás szerint ugyanis a kutyák tudnak számolni, és ugatásuk is sokkal összetettebb annál, mint ahogy azt korábban feltételezték róluk.

Számos emberszabású majom tud számolni, de Robert Young, a brazil Belo Horizonte-i Minas Geras Katolikus Egyetem professzora szerint Kutyatitkok – számolni kell velük 1erre a szellemi teljesítményre a kutyák is képesek. Young professzor és tanítványai a kutyák matematikai teljesítményének feltérképezéséhez olyan módszert használtak, amellyel az öthónapos embergyerekek szellemi képességeit is vizsgálják a gyermekpszichológusok.

A többértelmű ugatásA University of California professzorai a kutyák ugatását vetették alapos vizsgálat alá. Míg korábban a tudósok úgy vélték, hogy a kutyák ugatásukkal csupán a figyelmet kívánják magukra felhívni, a jelenlegi vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy különböző élethelyzetekben különféle módon ugatnak. Azt tapasztalták, hogy a gazdájuktól elszigetelt ebek éles hangon vakkantanak egyet-egyet. Csengőszóra a kutyák halkan, de határozottan vakkantanak, ami gyakran hosszú “szuperugatásokba” torkollik. Játék közben pedig éles hangon, szabálytalanul, gyakran szakaszosan ugatnak.

A klasszikus kísérlet során a csecsemők játékbabákat láttak maguk előtt, majd egy spanyolfallal hirtelen eltakarták előlük a játékokat. A kísérletvezető a fal mögött vagy elvett a babákból, vagy újabbakat tett melléjük, vagy nem változtatott a számukon. Miután a spanyolfalat felemelték, azt tapasztalták, hogy ha változtattak a babák számán, a csecsemők jóval hosszabb ideig nézegették az új “csendéletet”, feltehetően azért, mert a látvány nem felelt meg előzetes várakozásaiknak.

Ugyanezt a kísérletet ismételték meg a kutatók 11 keverékkutyával is. Finomságokat tettek eléjük, majd egy spanyolfallal eltakarták, és változtattak az egyes tálakban lévő mennyiségen. Miután a spanyolfal felemelkedett, a kutyák Kutyatitkok – számolni kell velük 2érzékelhetően összezavarodtak, és hosszú ideig bámulták azokat a tálakat, amelyekben kevesebb lett a kutyacsemege.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák bizonyos matematikai képességekkel vannak megáldva, aminek akkor láthatták igazán hasznát, amikor még vadon, falkában éltek. A felfedezésnek evolúciós magyarázata is van – fejtegetik a tudósok. A kutyák a farkasoktól származnak, a farkasok pedig bonyolult közösségeket alkotnak, amelyeken belül fontos annak ismerete, hogy hányan vannak a szövetségeseid és hányan az ellenségeid.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik