Belföld

Befektetésajánló – merre, meddig?

Az utóbbi két hétben a négy-öt százalékos indexmozgás sem volt ritka a nyugati tőzsdéken, s ez tovább tépázta a befektetők és az elemzők amúgy is megviselt idegeit. Megesett már, hogy csaltak a prognózisok, de kevés ok látszik a bizakodásra.

A profit warningokkal megtűzdelt telet követő fellendülésnek már a tavasz elején gátat vetettek az amerikai vállalatok körül kirobbant számviteli botrányok, a szakadék felé tolva a tőzsdék szekerét. A két, leginkább sáros társaság, az Enron és a WorldCom mellett egyre több neves céget helyezett vizsgálódásainak középpontjába az amerikai értékpapír felügyelet – köztük jó néhány olyat, amelyet az ottani értékpapírpiacokon viszonyítási alapnak tekintenek.

Befektetésajánló – merre, meddig? 1Az omlás világai

A World Trade Center tavaly szeptemberi összeomlását követő tőzsdekrach korábban markánsnak vélt rajzolata csekélységnek látszik a legfrissebb grafikonokon. A legfontosabb tőzsdeindexek mind Nyugat-Európában, mind az Egyesült Államokban öt-hat éves negatív rekordokat döntöttek, az eddig visszafogottan csökkenő Dow Jones sem bírta a Wall Streetre nehezedő eladói nyomást.

Az év első hét hónapjában mindössze néhány feltörekvő ország tőzsdeindexe tudott emelkedést felmutatni, miközben a “nagyágyúk” veszteségei minden várakozást felülmúltak. A dél-amerikai válsággóc képzeletbeli dobogóját elfoglaló Argentína, Brazília, Venezuela hármas elsősége ezen a téren ugyan megkérdőjelezhetetlen, de a chicagói tőzsde sem maradt le nagyon. A Chicago Board száz legnagyobb, nem pénzintézeti társaságából gyúrt Nasdaq 100 például negyvenöt százalékot esett az idei évben, forintban mérve, de a Nasdaq vesztesége is közelíti a negyven százalékot.

Tavalyi jelekA GDP tavalyi alakulása ugyan már történelem, nem igazán van súlya a tőkepiacokon, de a felülvizsgált számok mindenképpen említésre méltóak. 2001-ben három negyedévben is csökkenést mutatott az Egyesült Államok gazdasága, az éves növekedés pedig alig 0,3 százalék volt, szemben a korábbi egy százalékot meghaladó adattal.

Ferde szemmel néznek

A napokban Japán került az érdeklődés középpontjába, ám ezúttal nem a jen túl magas árfolyama és az ezt követő intervenciók nyomán. A korrekciót bemutató nyugati részvénypiacokkal ellentétesen mozgó Nikkei ugyanis ismét tízezer pont alá zuhant. A szigetországban január óta növekvő ipari termelés júliusban megtorpant, sőt, a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben esett vissza – így az idén meglepően jól teljesítő tokiói börzén gyorsan pozíciót zártak a részvényesek.

A hét közepén Japán második legnagyobb autógyártója, a Honda hozta ki első pénzügyi negyedévének eredményét, s ez rekordnagyságúnak számított ugyan, mégis elmaradt a piaci konszenzustól. Rontott a hangulaton a mindössze egy-két napig gyengülő jen is, miután a dollárral szemben ismét és jelentős mértékben erősödni kezdett, az exportőrök nagy bánatára.

Szerdán újabb kellemetlen meglepetéssel szembesültek a befektetők, a világ másik végéből. Előzetes adatok szerint a második negyedévben éves szinten mindössze 1,1 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság, szemben a piac 2,5 százalékot meghaladó várakozásaival. Ráadásul az előző negyedévben mért 6,1 százalékos növekedést 5 százalékra pontosították.

A bizodalom visszavág

Nem egy neves elemző kételkedik abban, hogy a nemzetközi tőzsdék életét a befektetői bizalom határozza meg, az elmúlt hetek történései fényében mégis bátran állítható, hogy a részvénypiacokon nem igazán érvényesültek a fundamentumok. Júliusban a legkonzervatívabb papírokból álló tőzsdeindexek is drasztikus kilengéseket mutattak. Lélektani szinteken indultak nagy vásárlások, ami a Dow Jones esetében például több mint ezer pontos növekedést eredményezett rövid időn belül, negatív hírkörnyezetben.

Az effajta optimizmusra azonban kevés példa akad, annál több az aggasztó tényező. Utóbbiak közé sorolandók a legfrissebb bizalmi felmérések. Az Egyesült Államok júliusi bizalmi és menedzserindexei rendre a várakozások alatt alakultak, a legfontosabb indikátornak tekintett Conference Board fogyasztói bizalmi index például a lélektani száz pont alá esett.

Előfordulhat persze, hogy csalnak a megérzések, a prognózisok. Elég csak 1996-ot felidézni, amikor a befektetők nem kis hányada tartott tőzsdekrachtól az Egyesült Államokban, s végül fergeteges felfutásnak örvendhettek. De visszamehetünk 1999 végére, amikor komoly megrázkódtatás érte a részvénypiacokat, dacára a szinte általános elemzői derűlátásnak.

Tény, hogy az európai felmérések is borúlátásról árulkodnak, ami nem sok jóval kecsegteti a fejlett országok tőkepiacait, gazdaságait – különösen az elmúlt hetek, hónapok történéseinek fényében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik