Belföld

Balatonakali Kékfrankos-Merlot rozé 2001, Szakálvin – Borkóstoló

Talán egy kis rozé - javasolta elgyötörten Dionüszosz Ráday utcai kis fiókjának vezetője, midőn beszédültem hozzá a durva melegben.

A nyüzsgő utcán, mely Pest egyik legörvendetesebben fejlődő kulturális és társasági terévé fejlődött az elmúlt évtizedben, jóarcú fiatalok szörpölték változatos italaikat a jobbnál-jobb teraszokon, és a múlt büdös szürkeségét mediterrán nyüzsi váltotta fel, szóval a remek Ráday utcában úgy negyven fok lehetett. Noha nem szenvedélyem a rozé, igazat adtam az elgyötört úrnak. Vad nyáridőn a jól behűtött rozé kicsit rendbe hozza a szétesett személyiséget.

Balatonakali Kékfrankos-Merlot rozé 2001, Szakálvin – Borkóstoló 1Egyébként is: a nyár és Balaton jegyesek. Borbarát nyáron kösse össze a balatonozást, a tó megunhatatlan, selymes gyógyvizét a megunhatatlan balatoni borokkal. A víz néha ma is olyan tiszta és édes, mint régen, fatojás koromban, az első nagy halpusztulások előtt, amikor a nászukat irdatlan csoportszexuális orgia formájában ülő halak úgy ficánkoltak a parti kövek között, hogy az ember csak úgy kézzel közéjük kanalazhatott. Sok minden le, sok minden felfelé hullámzott azóta, de a tó vizét, a hegyek látványát nem lehet megunni.

A felfelé ívelő fenomének közé tartozik a minőségi borokat készítő pincészetek számának növekedése. E műhelyek egyike a kővágóőrsi Szakálvin a Káli-medencéből. Bő 23 hektáron gazdálkodó családi pincészet, egyre korrektebb borokkal. A Káli-medence a Balaton egészén belül is kiemelkedő szépségű, kompakt, elhatárolható kistáj, az erdős hegygerincek fehér kőházak tagolta sziluettje az egyik legartikuláltabb magyar kultúrtájat öleli körül, ahol a bebírók, a városi extraneus entellektüellek élesztették újjá a kihaló falvakat, és ugyanazt a mediterrán fílinget érzed, mint a Ráday utcában. Változatos erdőtalajok és kőzet-törmelékes vályog fedi a szelíd dolomitlejtőket, sok évszázados borkultúra virágzott a tájon, mely állítólag hajdan a honfoglalók legfőbb ügyészének, Kál harkának volt a szállásterülete, de római pénzek is előpenderednek a földből, mi több, itt székelt a kies Béke Tsz is egykoron.

E heti nyári rozénk korrekt és friss ital, hagymahéj-színűnek szokás nevezni ezt a pikáns selyemcukor-színt, melyben pompázik. Némi vegetalitás keveredik benne a gyümölcsösséggel, a szép savakkal, az alacsony alkohollal és a rozés szénsavval, szóval jó ötlet volt levenni Dionüszosz Ráday utcai polcáról. Csak drasztikusan, 10-12 fokra hűtve igazán jó, nyári beszélgetőbor, mely bármilyen ételsorhoz illeszthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik