Belföld

Könyvelők – tiszta helyzet

A mérlegképes könyvelők kötelező nyilvántartásának bevezetésére már régóta várt a szakma. Az önjelölt, gyakorlatlan és visszaéléseket elkövető könyvelők kiszűrését remélik az új kormányrendelettől.

Régóta esedékes volt egy olyan jogszabály, amely végre átláthatóbbá teszi a könyvelői szakmát, kiszűri azokat, akik nem Könyvelők – tiszta helyzet 1megfelelő tudással gyakorolják. A nem tisztázott viszonyok miatt a hozzá nem értő, de könyvelni valamilyen szinten tudó “szakemberek” sokat ártottak a szakma jó hírnevének.

Eddig is léteztek olyan szakmai szervezetek, mint például a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete, amelyek az ellenőrizhetőséget is szolgálták, de tagságuk önkéntes volt. Egy májusban megszületett a kormányrendelet szerint a mérlegképes könyvelők kötelezően nyilvántartásba kerülnek. Ettől többek között a kóklerek eltűnését várják.



Nyilvántartási adatok

A Pénzügyminisztérium által vezetett nyilvántartás a könyvelők alábbi adatait tartalmazza:
• Regisztrálási szám
• Név, cím
• Születési hely és idő
• Anyja leánykori neve
• Szakképesítés illetve a mérlegkésesnek elismert szakirányú egyetemi, főiskolai végzettségét
• Szakképesítést igazoló oklevél, bizonyítvány száma, a kiállító intézmény neve, a kiállítás kelte• A regisztráláshoz előírt számviteli, pénzügyi, ellenőrzési gyakorlat éveinek száma, valamint az a munkakör, amelyben szakmai gyakorlatát megszerezte
• Regisztrálási szakterület
• Regisztrálást követően szakmai továbbképzésben való igazolt részvétel

A hibáért az ügyfél fizet meg

Az erejük felett vállaló könyvelők nem tudták határidőre teljesíteni kötelezettségüket, vagy az adatrögzítésen túl nem volt idejük az érdemi munkára. Egy gyakorló könyvelő szerint sajnos az sem volt ritka, hogy egyes, kevésbé tapasztalt kollégák szakmai szempontból is hajmeresztő hibákat követtek el.

A könyvelők által elkövetett hibákat az ügyfelek fizették meg, a szakszerűtlen munka komoly bírságokat és büntetéseket von maga után. Eddig azonban a megbízóknak nem volt lehetőségük a könyvelők szakmai hátterének ellenőrzésére.

Tételesen rögzített követelmények

A kötelező nyilvántartásba azokat a személyeket veszik fel, akik Magyarországon kívánnak könyvviteli szolgáltatást végezni, legalább mérlegképes könyvelői képesítésük van, és a képesítés megszerzését követően legalább 3 éves számviteli, pénzügyi, ellenőrzési gyakorlatot igazolnak, valamint büntetlen előéletűek. Eddig sem az erkölcsi bizonyítvány, sem a 3 éves gyakorlat nem volt előírva.

A rendeletben kötelezően megfogalmazott kritériumok persze kimondatlanul eddig is érvényben voltak, de nem volt olyan szerv, amely ellenőrzésüket elvégezte volna. Ezt a feladatot mostantól a Pénzügyminisztérium látja el, de a szakértői névsor összeállításával eleve megelőzhetővé válnak bizonyos visszaélések, hiszen a megbízó még alkalmazása előtt ellenőrizheti a könyvelő végzettségét és szakmai tapasztalatait.

Valóságot tükröző lista

A nyilvántartásba vett könyvelők legfontosabb adatai nyilvánosak, azokról bárki tájékoztatást kérhet. A nyilvántartásba vételért, illetve az adatok módosításáért a könyvelőknek igazgatási díjat kell fizetniük. A felvételért 7500 forintot, a módosításért pedig 5000 forintot. A nyilvántartásba vételről a kérelem benyújtását követően 60 napon belül dönt a minisztérium, és ezzel egyidejűleg igazolványt is kiállítanak a kérelmezőnek. Ha a kérelmet elutasítják, fellebbezésre van lehetőség.

A nyilvántartásból ki is lehet kerülni. Automatikusan törlik például azt, aki nem vesz részt a számviteli törvényben előírt szakmai továbbképzésen, vagy a nyilvántartásba vételt követően valótlan adatokat közöl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik