Belföld

Tőzsdehét – kívül tarka, belül fekete

A BÉT engedett a külpiaci nyomásnak a múlt héten, miközben a nyugati tőzsdevilágban sajátos szituáció állt elő a nyolcszázalékos frankfurti zuhanás és a DJIA háromszázalékos emelkedésének fényében.

Rosszul indult a hét Nyugat-Európában. Az Aegon biztosítótársaság tett közzé profit warningot, s ez az egész szektort megrengette. Főleg miután a Standard & Poors bejelentette, hogy felülvizsgálat alá helyezi a kontinens főbb biztosítóinak hitelbesorolását.

Az Egyesült Államokban a Lucent erőteljes vesztesége mellett az Enron-ügy utóhatásai vetettek hullámokat. Az Enron könyvviteli csalásaiban bűnrészességgel vádolt Citigroup és a JP Morgan Chase befektetési bankok körüli vizsgálódás magával rántotta az egész részvénypiacot: a szerdai nyitáskor 7500 pontra zuhant a Dow Jones, messze túlesve a tavaly szeptemberi terrortámadást követő krach idején kialakult szintet.

A következő néhány óra viszont teljesen átformálta a Wall Street hangulatát, az indexek brutális emelkedésbe csaptak át. A befektetők hír nélkül vették a részvényeket, a Dow-t hatszáz pontos vágtába kergetve. Hasonlóan jól teljesített a többi amerikai benchmark, ilyen arányú napi emelkedésekre évek óta nem volt példa.

Tápászkodó kontinens, aláhulló BUX

Egy nap késéssel megugrottak az európai indexek is, a részvénypiacok siralmas teljesítményét azonban jól tükrözi, hogy ez mindössze szépségtapasznak volt elég. Párizsban négy, Londonban két százalékos mínuszban zárták a hetet a tőzsdék.

Lényegesebb amerikai makromutató nem jelent meg, bár a DJIA pénteki emelkedésében szerepet játszott a Michigan Egyetem felülvizsgált – és az előzetes adatoknál kedvezőbb – júliusi fogyasztói bizalmi indexe is.

Itthon megnövekedett a tőzsdei forgalom. De nem a vevők megjelenése, hanem a megfáradt befektetők hirtelen eladási hulláma hozta az élénkülést.

A BÉT tőzsdeindexe nyolc százalékot vesztett értékéből, jóval hétezer pont alatt zárva pénteken. A tavaly októberi szint befogását szerdán abszolválta a BUX, az amerikai piacnyitás még az addigi eladási lázra is rásegített, a hat és fél százalékos indexeséshez kilencmilliárd forintos forgalom párosult. Csütörtökön még futotta ugyan némi korrekcióra, de pénteken már ismét lefelé mozdult az index, a vevők csak a 6500-6800 pont közötti sávban voltak aktívak, ott viszont jelentős forgalmat generáltak.

Pénz- és állampapírpiacKözepes érdeklődés mellett tartották a múlt hét egyetlen diszkont kincstárjegy aukcióját. A három hónapos papírból huszonötmilliárd forintnyit bocsátott ki az ÁKK, az aukciós átlaghozam hét bázisponttal 9,57 százalékra emelkedett. Százmilliárdnyi ajánlat futott be a három éves államkötvény aukciójára, így a kibocsátó az eredetileg meghirdetettnél ötmilliárddal többet, harmincmilliárd forintnyi papírt allokált le. Hasonlóan alakult a tízéves kötvény aukciója is, a hosszabb papírból huszonhatmilliárdnyi talált gazdára. A hároméves kötvény hozama (9,26 százalék) huszonkilenc, a tízévesé (7,65 százalék) tizennégy bázisponttal csökkent. A másodpiaci referenciahozamok egységesen csökkentek. A DWIX hat bázisponttal emelkedett (9,32 százalék).

A forint három százalékkal gyengült a dollárral (248) szemben, a sávban változatlan szinten a centrumtól 11,3 százalékra zárta a hetet.

Egis – föld

A legnagyobb szakadás az Egis árfolyamában mutatkozott. A gyógyszerpapír tizennyolc százalékot zuhant, miután a társaság bejelentette, hogy a gyenge dollár miatt gyenge eredményre lehet csak számítani.

A legnagyobb forgalmú papírok mindegyike vesztett értékéből, a likvid papírok közül pedig egyedül a Danubius tudott erősödni. A részvények többsége sodródott az árral, nagyobb tételű eladási megbízások azonban gyorsan a mélybe ránthatták bármelyiket. Öt nap alatt értékének több mint tizedét vesztette el a Synergon, az Antenna Hungária, a Pannonplast és az indexet leginkább befolyásoló OTP Bank árfolyama is.

Ami jön

Itthon közeledik a gyorsjelentési szezon, addig azonban nem sok hírre számíthatunk. A tengerentúlon viszont több esemény is hangulatváltó lehet. Az Egyesült Államok fogyasztói bizalmi indexe hétfőn, a második negyedéves GDP alakulás számai szerdán jelennek meg. A hét második felében az üzleti bizalom indikátorait közlik, pénteken pedig a júliusi munkaerőpiaci adatok miatt aggódhatunk.

Két európai jegybank tanácsa is ülésezik a napokban. De kamatszint-változtatás sem a Bank of England, sem az ECB részéről nem valószínű.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6797,6
-7,90 %
-4,68 %
Varsó WIG
12835,8
-3,64 %
-7,80 %
Prága PX50
420,4
-0,17 %
6,54 %
Frankfurt DAX
3579,0
-8,04 %
-30,64 %
Párizs CAC
3172,6
-4,56 %
-31,40 %
London FTSE
4016,6
-1,99 %
-23,02 %
Nikkei 225
9591,0
-5,99 %
-9,03 %
Hang Seng
9773,1
-5,35 %
-14,25 %
Dow Jones IA
8264,4
3,06 %
-17,53 %
Rio Bovespa
9217,2
-12,91 %
-32,11 %
Mexikó BOLSA
5900,4
-6,89 %
-7,40 %
Nasdaq
1262,1
-4,32 %
-35,29 %
Moszkva RTS
322,8
-12,45 %
24,13 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik