Belföld

Lefelé tartanak a lakásárak

Tovább csökkent a budapesti lakóingatlanok irányára 2002 második negyedévében , a lakások négyzetméterét átlagosan 209 ezer forintért kínálták az eladók - derül ki a Terinfo Ingatlan Figyelő Adatbank nyilvántartása alapján készült Ingatlan-adatbázis legújabb kiadványából.

Hasznos linkekAz aktuális ingatlantrendekről, árakról a FigyelőNet IngatlanMonitorából is tájékozódhat. A Startlap ingatlan.lap.hu oldala pedig megkönnyíti a keresést, a hazai weben fellelhető valamennyi hasznos link szerepel itt.

A negyedévenként megjelenő tanulmány szerint az átlagos négyzetméterár tavalyhoz képest mintegy 1,5 százalékkal mérséklődött. Egy évvel korábban még 212 ezer forintot kértek egy négyzetméterért, miközben az idén áprilistól júniusig tartó időszakban már csak 209 ezer forintot. A fővárosi ingatlanboom kezdetén 1999 április-júniusban átlagosan 99 ezer forint volt az irányár, mely aztán 2000 második negyedévében 149 ezer forintra emelkedett.

Az idei második negyedévben 119 és 403 ezer forint között mozgott a lakások négyzetméterenkénti irányára, szemben az egy évvel korábbi 117-420 ezer forinttal.

A TERINFO ingatlan adatbankrólA szolgáltatás 1996 óta működik, irányáras lakóingatlan ajánlatokat gyűjt és oszt nyitott, úgynevezett ingatlaninformatikai adatbankként. A sajtóban megjelentetett irányáras lakóingatlan ajánlatokat naprakészen rögzíti Budapest közigazgatási határán belül. Archív adattára 1996. január elsejétől az elmúlt öt évre meghaladja a 400 ezer ajánlatos nagyságrendet. Az adatokhoz audiotext, e-mail, Internet, teledatacast útján lehet hozzáférni. Aktív adattára meghaladja a havi 5 ezer rekordot a főváros területére.(Forrás: Magyar Ingatlanadatbank Regiszter)

Tilk László Géza, az adatbázist kiadó Huninfor Informatikai és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a használt lakások utóbbi egy évben megfigyelt árcsökkenésének oka a túlkínálat és a fizetőképes kereslet mérséklődése. Véleménye szerint ezt a helyzetet nem befolyásolja az sem, hogy a lakáshitelek kamatai az utóbbi hónapokban számottevően csökkentek, mivel a lakosság nagy része nem elég hitelképes nagy összegű kölcsönök felvételéhez.

Az ügyvezető igazgató rámutatott: a kereslet mérséklődését mutatja az is, hogy sok építtető cég értékesítési gondokkal küzd, sőt nem ritka a csőd jelentése sem. Tilk László Géza előrejelzése szerint a lakóingatlanok áremelkedése csak az EU csatlakozás után várható, az integráció hatására ugyanis várhatóan megnő a kereslet.

A szakértő szerint a lakáspiac újbóli fellendüléséhez mindenképpen tőkebeáramlásra van szükség. Ez a külföldi beruházóktól, illetve a kormányzati beavatkozástól, például bérlakásépítéstől várható elsősorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik