Belföld

EU-csatlakozás – tovább fogy a távolság

A regionális és az audiovizuális politikáról szóló fejezet ideiglenes lezárásával Magyarország lehet a "legaktívabb" a felvételi tárgyalások nyári szünet előtt utolsó, keddi fordulóján. 26 lezárt fejezettel hazánk ismét felzárkózik Lengyelország mellé.

Az Európai Unió megítélése szerint Magyarországon már megvan a strukturális és a kohéziós alapok fogadásához szükséges intézményi EU-csatlakozás – tovább fogy a távolság 1háttér. A támogatások realizáláshoz elengedhetetlen nemzeti fejlesztési terv elkészítésével azonban jócskán el vagyunk maradva.

Valószínű, hogy a keddi főtárgyalói szintű értekezlet után az előírt harmincból már csak négy nyitott fejezettel kell “megküzdenie” hazánknak. A tárgyalások legvégére maradó pénzügyi témák mellett így tulajdonképpen már csak egyetlen témakörről, a versenyjogról nem sikerült megállapodni az Európai Unióval.

Ez utóbbi fejezetet szeptember végéig, de legkésőbb az október végi brüsszeli csúcsig le szeretnék zárni a felek. Utána jöhetnek a húsbavágó pénzügyi kérdések.

Támogatás számokbanAz első körös csatlakozásra esélyes 10 tagjelölt országnak szánt regionális fejlesztési támogatás körülbelül 12,5 százaléka jut majd Magyarországra – állapítható meg az Európai Bizottság számításából, ami a strukturális és kohéziós alapok egyes országok között megoszlásához adja meg a kulcsokat. Magyarország e számítás alapján tagságának első évében, 2004-ben körülbelül 883,3 millió eurót, 2005-ben 1,018 milliárd eurót, 2006-ban pedig 1,293 milliárd eurót kapna regionális fejlesztés címén az EU-költségvetéséből. Természetesen ezek csak tervezett számok, amelyek az Európai Bizottság január 30-án előterjesztett javaslatain alapulnak. Brüsszel akkor 2004-ben 7,067, 2005-ben 8,15, 2006-ban pedig 10,35 milliárd eurót szánt a tíz első körös csatlakozásra esélyes ország elmaradott régióinak a támogatására – írja a Bruxinfo.

Hosszú lépés

A regionális politikáról szóló fejezet keddi lezárásával Magyarország az eddigi legfontosabb akadályt veszi a strukturális és kohéziós támogatások fogadására való többéves felkészülés során. A témakör kipipálásával az EU elismeri, hogy hazánkban immár létezik a sok százmillió eurós közösségi fejlesztési támogatások fogadásához és felhasználásához szükséges intézményrendszer – írja a Bruxinfo.

Ehhez elengedhetetlen volt az uniós pénzek felhasználásáért és ellenőrzéséért felelős intézmények összevonása. A Miniszterelnöki Hivatalon (MEH) belül működő, Baráth Etele vezette integrációs államtitkárság része lesz a strukturális alapok végrehajtásáért felelős csúcsszerv, más néven az irányító hatóság.

Irány a nemzeti fejlesztési terv

A regionális fejezet ideiglenes lezárását követően azonban nem ülhet sokáig babérjain a kormány: brüsszeli források szerint létfontosságú, hogy az ország év végéig képes legyen benyújtani a nemzeti fejlesztési tervet az Európai Bizottságnak. Ha nem sikerül tartani a határidőt, veszélybe kerül a támogatások azonnal a csatlakozást követő folyósítása.

Az okmányt az uniós szabályok szerint legalább fél évvel a folyósítás előtt kell a feleknek aláírniuk. Ahhoz hogy még hat hónap “tartalékidő” is rendelkezésre álljon a szükséges finomítások elvégzésére, legkésőbb az év végén be kell nyújtaniuk az illetékes szerveknek a nemzeti fejlesztési tervet.

Épphogy átcsúszott

A médiatörvénybe az utolsó pillanatban bekerült és brüsszeli körökben erős fejcsóválással fogadott módosítások ellenére az

A tárgyalások várható
állása a mostani forduló után
Ország
Eddig ideiglenesen lezárt fejezet
Ciprus
28
Észtország
28
Litvánia
28
Szlovénia
28
Lettország
27
Szlovákia
27
Lengyelország
26
Magyarország
26
Csehország
25
Málta
24
Bulgária
21
Románia
13

Európai Unió a kulturális és audiovizuális fejezet ideiglenes lezárását javasolja Magyarországgal. A vitatott paragrafus a magyar nyelven készült műsorok arányát rögzítette a műsorszolgáltatóknál.

Az EU sokkalta a független gyártóknak fenntartott 10 százalékon belüli 7 százalékos előírást a magyar nyelven készült műsorok számára. A kifogásolt passzus esetleges módosításának ígéretével végül mégis “rábólintott” a bizottság a fejezet nyári lezárására.

Ezzel a legrégebben nyitva lévő fejezeten sikerül túllendülni. A több éven át tartó patthelyzet legfőbb oka az volt, hogy az előző kormány idején belpolitikai okok miatt nem volt meg a médiatörvény módosításához szükséges kétharmados többség. Ezt a hiányosságot küszöbölte ki az országgyűlés, amikor néhány héttel ezelőtt elfogadta az új, EU-konform médiatörvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik