Belföld

Bertelsmann – nemzedékváltás: Middelhoff helyett Thielen

Váratlanul lemondott posztjáról a német médiacsoport, a Bertelsmann első embere. Thomas Middelhoff távozását "generációs cserének" minősíti a Handelsblatt, hiszen az utód tíz évvel idősebb, mint elődje.

A hivatalos kommüniké szerint a jövőben követendő stratégiáról oszlottak meg a vállalatvezetésen belül a nézetek, ezért váltja az Bertelsmann – nemzedékváltás: Middelhoff helyett Thielen 149 éves Middelhoffot az 59 éves Gunter Thielen a Bertelsmann élén. A távozás hivatalos okai között emlegetik az igazgatóság és a felügyelőbizottság közötti együttműködés problémáit is. (Hozzátartozik: a német vállalatoknál a felügyelő bizottságnak sokkal nagyobb szerepe van a döntéshozatalban, mint a magyar cégeknél.)

Bevezetés a tőzsdére vagy mégsem?

Middelhoffnak eredetileg 2005-ig szabtak határidőt arra, hogy a konszernt a tőzsdére bevezesse. A Handelsblatt szerint a távozás oka éppen ez volt – vagyis az, hogy a csoport irányítói nem tudtak megegyezni, valóban nyilvános részvénytársaságot kell-e csinálni a médiaóriásból.

Bertelsmann – nemzedékváltás: Middelhoff helyett Thielen 2Middelhoff utódja a mjdnem hatvanéves Gunter Thielen lesz. Már eddig is tagja volt az igazgatótanácsnak a cégnél, és elnöke annak a Bertelsmann Alapítványnak, amely a többségi tulajdont birtokolja a konszernben. Ugyanakkor, mostani kinevezése miatt visszalép az alapítványi elnöki pozícióból.

Thielen helyettese a konszernnél a pénzügyi igazgató, Siegfried Luther lesz. Kettőjük feladata, hogy a “további globális vállalati fejlődést folytassák” – a hivatalos verzió szerint.

Hova tovább Middelhoff?

Bertelsmann – nemzedékváltás: Middelhoff helyett Thielen 3Vannak olyan bulvársajtóbeli értesülések is, hogy Middelhoff esetleg átvenné a Deutsche Telekom vezetését a nemrég távozott Ron Sommertől. Más verzió szerint Steve Case, az AOL/Time Warner médiakonszern egyik nagymogulja az amerikai céghez hívta Middelhoffot. Ez már csak azért is meglepő lenne, mert ilyen magas szintű vezető aligha állhatna át hosszas pereskedés nélkül éppen a Bertelsmann legfőbb konkurenséhez. (Mindemellett az AOL/Time Warner is nyakig ül a bajban, hiszen ellene is vizsgálat indult, esetleges “kreatív könyvelés” miatt.)

Middelhoff egyébként 1994 óta tagja volt a Bertelsmann igazgatótanácsának, és jelentős részt vállalat a konszern átalakításából, elsősorban nemzetközivé tételéből. 1998 óta állt egymaga a konszern élén, és elsősorban ő verekedte keresztül magát a belső ellenálláson, amikor elektronikus szórakoztatóipari és online szolgáltatásokat honosított meg a cégnél.

Reményteli jövőA Bertelsmann közlése szerint egyébként a konszern működési eredménye 2002 első felében pozitív volt. Áprilisban a most távozott vezér még úgy nyilatkozott, hogy 2002-ben jobb eredményre számít, mint a tavalyi 4,16 milliárd euró. Az internet divízió esetében ugyanakkor csak 2003-ra várható nyereség.

Kié a Bertelsmann?

A Bertelsmann AG többségi tulajdonosa a Bertelsmann Alapítvány, 57,6 százalékkal. Kisebbségi tulajdonos (25,1 százalékkal) a belga Groupe Bruxelles Lambert. A Mohn család kezében van a fennmaradó 17,3 százalék.

A Bertelsmann konszernhez tartozik az RTL Group , 23 televízióval és 14 rádióadóval – köztük az RTL Klub. Továbbá a világ legnagyobb könyvkiadója, a Random House és az újságkiadó Gruner + Jahr.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik