Belföld

Túl magas büdzséhiány: EU-szankciók Portugália ellen?

A portugál kormány saját bevallása szerint is túllépte az európai stabilitási egyezményben rögzített mértéket a dél-európai ország költségvetési hiánya. Ezért - az euróövezethez tartozó államok közül elsőként - EU-szankciók fenyegetik az ibériai országot.

A portugál kormány adatai szerint a büdzsé hiánya jóval túllépte a háromszázalékos felső határt, amelyet az európai stabilitási egyezmény szabott meg az aláíró országok számára. Így Portugália az első lehet, amely ellen az EU megindítja az úgynevezett szankciós eljárást.

A portugál pénzügyminiszter, Manuela Ferreira Leite csütörtökön bejelentette, hogy 2001-ben a költségvetési deficit aránya 4,1 százalék volt a GDP-hez képest, és ezzel az európai egyezményben előírt határt átlépte a büdzsé hiánya. Néhány órával később az EU monetáris ügyekért, a közös valutáért felelős biztosa, a spanyol Pedro Solbes közölte: a brüsszeli EU-bizottság életbe lépteti az ilyen esetekben szintén előírt szankciós eljárást a dél-európai országgal szemben.

Nemcsak a portugálok küzdenek a magas deficittel

Portugáliát és Németországot már korábban is fenyegették az EU-szankciók, amelyek elől a dél-európai ország épphogy csak megmenekült az év elején. “Gyorsan kell cselekednünk, hogy visszaállítsuk Portugália szavahihetőségét az Európai Unióban” – nyilatkozta a német Handelsblatt szerint Ferreira Leite asszony, miután fény derült a túl magas deficitre.

A kis ibériai állam mellett Franciaország, Németország és Olaszország is keményen küzd az eurózónában a költségvetési hiány, illetve az ebből következő eladósodás ellen. Németországban például a becslések szerint a deficit 2,7 százalék körül alakul, Solbes brüsszeli biztos nem véletlenül kérte ismételten a tagállamokat a szigorú költségvetési politika alkalmazására.

A 2001-es portugál büdzsé hiányának pontos mértékét egyébként a helyi jegybank elnökének, Vitor Constanciónak a felügyelete alatt álló különbizottság állapította meg. A 4,1 százalékos adat meglepő, mert a szakértők előzetes várakozásai csak 3,9 százalékról szóltak.

A helyzet megoldható…

Ferreira Leite szerint a portugál helyzet megoldható: a május óta hivatalba lépett új, jobbközép beállítottságú kormány erre az évre 2,8 százalékos hiányt ígér, jövőre pedig a deficit további csökkentését helyezte kilátásba.

Mindez azonban nem hatotta meg a spanyol Pedro Solbest, aki a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: az adatok szerint Portugália túllépte a stabilitási és növekedési paktumban foglalt mértéket, ezért az EU-bizottság az ilyen esetekre előírt szankciós mechanizmust be fogja indítani.

Nem valószínű a pénzbüntetés

Portugália az Európai Unió egyik legszegényebb tagállama – emlékeztet a német Handelsblatt. Az ország ígéretet tett arra, hogy 2004-ig egyensúlyba hozza költségvetését. Az előző, szocialista kormány 2001. februárjában még arra az évre vonatkozóan 2,2 százalékos tervezett hiányról beszélt, a valóságban azonban a ráta ennek a dupláját érte el.

Az új kormány májusban igen “spórolós” költségvetést terjesztett elő, amely szerint a deficit még ebben az évben, hat hónapon belül 2,1 milliárd euróra csökkenhet. A parlament nemcsak erről döntött, hanem az önkormányzatok eladósódásának megállításáról is intézkedett. Éppen ezért a német lap szerint nyilvánvaló, hogy a portugálok intézkedései nem maradnak visszhang nélkül Európában, és valódi, pénzbüntetésekkel járó szankciókat nem léptetnek életbe velük szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik