Belföld

Miért jobb a nők érzelmi emlékezete?

Házassági terapeuták régóta tudják, hogy a férfiak könnyen megfeledkeznek a családi viszályokról, a nők nem. Friss kutatások szerint a nők agya az érzelmi töltésű események megtapasztalása és felidézése során nagyrészt ugyanazokat a régiókat használja.

A pszichológusok évek óta tudják, hogy a nők jobban emlékeznek érzelmi töltésű eseményekre, mint a férfiak. A New York Stony Brook Miért jobb a nők érzelmi emlékezete? 1állami egyetem kutatóinak most sikerült mágneses rezonancia képalkotási (MRI) módszerrel kideríteniük, hogy a nők és a férfiak agya eltérő stratégiát alkalmaz érzelmi töltésű képek visszaidézésére.

A kutatók arra kértek 12 nőt és 12 férfit, egy háromfokozatú skálán értékeljék, hogy a néhány másodpercre felvillantott képek számukra milyen erős érzelmi töltésűek. Amíg a kísérleti alanyok az értékelést végezték, MRI-berendezés rögzítette, hogy agyuk mely területei aktiválódnak.

15 százalékkal jobb érzelmi memória

A résztvevőknek mutatott 96 kép egy része érzelmi szempontból semleges dolgokat ábrázolt, például könyvespolcokat, tűzcsapokat, különféle tájakat. Más – megcsonkított, boncasztalon fekvő testeket, mocskos vécéket ábrázoló – képekkel viszont a kutatók az undor érzését próbálták felkelteni az alanyokban.

Három héttel később a résztvevőket váratlanul ismét összetoborozták, és megmutatták nekik a korábbi fotókat 48 olyan kép társaságában, melyet még nem láttak. Másodszorra az volt a feladatuk, idézzék vissza azokat a képeket, melyeket az első alkalommal erős érzelmi töltésűnek minősítettek. A nőknek az ilyen képek 75 százalékát sikerült felismerniük, a férfiaknak pedig 60 százalékát.

A nőknél integráltabb az érzelmi tapasztalat és emlékezet

A szkennelésből kiderült, hogy a férfiak és a nők agyának eltérő területei aktiválódnak az érzelmi tapasztalatok alatt. A nőknek a baloldali agyféltekéje mutatott nagyobb aktivitást, a férfiaknak viszont a jobboldali.

De ami fontosabb, a férfiakétól eltérően a nők agya nagyrészt ugyanazokat a régiókat használta az élmény megtapasztalása és felidézése során. “Bármi legyen is az oka, úgy tűnik, az érzelmi tapasztalat és emlékezet integrációja a nőknél sokkal szorosabb, mint a férfiaknál” – összegezte az eredményeket a New Scientistnek Turhan Canli, a kutatócsoport egyik tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik