Belföld

Balatoni empíria – hazánk a leggazdaságosabb európai üdülőhely

Az eurózóna lakói Magyarországot vonzó, olcsó utazási célpontnak tekintik. Egy tanulmányból kiderül, hogy az osztrákok számára hazánk a "leggazdaságosabb" nyaralási célpont. A német RTL forgatócsoportja Balatonon nyaraló honfitársait faggatta, hogy vélekednek "kissé egzotikus" országunkról.

Hogy mennyire olcsó Magyarország, azt a Bank Austria/Creditanstalt (BA/CA) osztrák pénzintézet elemzői számszerűen is kimutatták. A Hypovereins Bank néven működő bankcsoport szakértői szerint, ha valaki száz euróval vág neki a különböző, kelet-, nyugat- és dél-európai országoknak, akkor pénzét Magyarországon költheti el a leggazdaságosabban. Számításaik szerint száz euró hazánkban 199 eurót “ér”, vagyis az osztrákok csaknem kétszer annyi árut és szolgáltatást vásárolhatnak száz euróért nálunk, mint Ausztriában.

Törökország már csak a második a ranglistán

Magyarország után Törökország következik, 151 eurós mutatóval, vagyis míg Magyarországon kétszeresét éri a közös valuta, Törökországban csak másfélszeres az “üdülési haszon”. Tegyük hozzá, Törökország korábban megelőzött minket, ám az ottani hiperinfláció pénzügyi szemszögből tönkretette a dél-európai – ázsiai ország vonzerejét. (A grafikonon a kék oszlopok a 2001-es, a sárga oszlopok pedig a 2002-es állapotot tükrözik.)

A BA/CA szakértői Magyarország esetében is visszesést mértek: elsősorban a forint felértékelődése rontotta pozícióinkat, egy évvel ezelőtt még 224 eurót “ért” 100 “osztrák” euró nálunk. Törökországban egyébként egy évvel ezelőtt 240 volt ez a mutató.

Magyarország és Törökország után Horvátország következik a listán mint harmadik leggazdaságosabb utazási célpont, 146-os mutatóval (a tavalyi 155 után ez szintén kismértékű romlás). Görögország (126), Spanyolország (120) és Olaszország (116) szintén olcsóbbak Ausztriánál. Egy kicsivel drágább Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország (98-98-98 – as mutatóval), jóval költségesebb viszont Japánban (70), illetve Svájcban (73) nyaralni.





Országimázs és a minőségi turizmus

A műsorban bemutatott, más, szintén “elázott” német fiatalok elmondták, hogy a magyar lányok a legszebbek. Ezt a stáb egy Nachtklubnak fordított éjjeli menedékhelyen illusztrálta. Tört németséggel megszólalt a műsorban “Vilmos” , a Nachtklubmanager is. A szoláriumbarna fiatalember elmondta: változnak az idők, és változik a Balatonra látogatók minősége is, azaz egyre többet költenek a turisták nyaralásuk során. A következő kép Balatonfüred: ismét spicces német fiatalok, akik egybehangzóan állítják, hogy Magyarország nagyon olcsó hely. Ugyanezen a véleményen voltak szintén Füreden kempingező német nyugdíjasok is, ám ők egy kicsit már aggódtak a jövő miatt: jó lesz sietni Magyarországra – nyilatkozták -, mert nemsokára ez az államocska is belép az Európai Unióba, sőt akár az euróövezetnek is tagja lehet, és akkor megint újabb nyaralóhelyet kell keresni…

Empíria – alámerülés a balatoni éjszakában

A német RTL televízió Spiegel TV című műsorának elmúlt hét végi adása hosszasan elemezte azt a jelenséget, hogy az euró bevezetésével megdrágultak a spanyol üdülőhelyek, így a német turisták számára hirtelen vége szakadt a Costa Brava, a Kanári-szigetek és Mallorca olcsóságának. Azokban a térségekben viszont, ahol még nem vezették be az eurót, viszonylag olcsón költhetik pénzüket a németek. A két legkedveltebb célpontként Magyarországot és Bulgáriát mutatták be a műsorban.

A riporter által kifejezetten egzotikusnak titulált Balatonunkról érdekes képeket láthattunk. Egy német rendőr – akinek esetleges magyar eredetét a Husar vezetéknév sejttette – együtt járőrözött magyar kollégáival, majd az URH-autóból kiszállva, emelkedett hangulatban lévő német fiatalokkal vitatkozott Siófokon.

Mindebből két figyelemre méltó dolog is következik: Siófokon német rendőrök járőröznek, ami tulajdonképpen nemcsak a németeknek, hanem még nekünk, magyaroknak is megnyugtató (bár egy kicsit meglepő), másrészt a honfitársaikat kereső német tévéseknek csak kapatos fiatal turisták kerültek útjukba Siófokon (ezen már nem lepődünk meg).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik