Belföld

Befektetési szokásaink – bankbetét és életbiztosítás a sláger

Magyarországon csak minden harmadik háztartásnak van pénzügyi befektetése. És csupán a családok 3 százaléka vallja be, hogy 7 millió forintnál nagyobb a magánvagyona. Adatok a magyar háztartások befektetéseiről, befektetési hajlandóságáról a GfK Hungáriától.

A GfK Worldwide a Wall Street Journallal karöltve kilenc nyugat-európai és három csatlakozásra váró országban készített felmérést a Befektetési szokásaink – bankbetét és életbiztosítás a sláger 1háztartások jelenlegi és tervezett pénzügyi befektetéseiről. A kutatás eredményei szerint a magyar háztartások 65 százalékának nincs befektetése. Ugyanez az arány Csehországban 55, Lengyelországban 62, a kilenc nyugat-európai országban pedig átlagosan 22 százalék.

A kutatás módszertanaA felmérést a 3,8 millió magyar háztartást több szempontból (nem, életkor, iskolai végzettség, lakókörnyezet, háztartás havi nettó jövedelme) reprezentáló ezer fős mintán végezték idén márciusban, a háztartások pénzügyi döntéshozóinak megkérdezésével. A magyar kutatás része a brüsszeli székhelyű GfK Worldwide és a The Wall Street Journal Europe “Beruházási Barométer” elnevezésű, tizenkét – kilenc nyugat-európai és három csatlakozásra váró – országban végzett vizsgálatának.

A magasabb végzettségűek nyíltabban beszélnek

A kutatás rákérdezett arra is, hogy a befektetéssel rendelkezőknek mekkora az ingatlanok nélküli magánvagyonuk. A megkérdezettek 29 százaléka nem válaszolt, 68 százaléka úgy vallott, hogy befektetéseinek értéke kevesebb, mint 7 millió forint, és csupán 3 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy 7 millió forintnál többet ér vagyona.

Hétmillió forintnál nagyobb vagyonról a legtöbben a főiskolát, egyetemet végzettek körében vallottak: 7 százalékuk mondta azt, hogy befektetéseinek értéke meghaladja a 7 milliót, 80 százalékuk, hogy alatta marad, és az átlagnál jóval alacsonyabb, 13 százalék volt a körükben a válasz megtagadók aránya. (A nyugat-európai országokban a viszonyítási határ 14 millió forint, 50 ezer euró volt.)

Biztosítók példátlan sikere?

Hogy mibe is fektetik pénzüket a magyar háztartások? A legnagyobb arányban a rövid lejáratú banki betéteket (18 százalék) és az életbiztosításokat (16 százalék) preferálják a hazai befektetők. A betétek uralma nem meglepő: ugyanez a tendencia érvényesül a másik két csatlakozásra váró országban és a nyugatiakban is. (A nyugat-európai országokban a háztartások 29 százalékának van egy éven belüli bankbetétje.)

Az életbiztosítások magas, 16 százalékos aránya azonban meglepő: ugyanez az arány nyugaton csupán 11 százalék, Lengyelországban 4, Csehországban 6. Az adat vagy a hazai biztosítási szakma páratlan sikertörténetét jelzi, vagy azt, hogy az emberek igazából nincsenek tisztában azzal, miben is tartják pénzüket.

Lassan gyarapodunk

A kutatás kiterjedt arra is, hogy az emberek mennyit költöttek az elmúlt, és mennyit kívánnak takarékoskodni az elkövetkező évben. A válaszadók 42 százaléka úgy nyilatkozott, hogy tavaly ugyanannyit költött, mint amennyit keresett, és csupán a háztartások 17 százaléka vallott arról, hogy növelte megtakarításait.

A jövőbeli megtakarításokat illetően nem vagyunk túlzottan optimisták. A háztartások közel fele (48 százalék) úgy véli, hogy ugyanannyit takarít meg, mint az elmúlt egy évben, 13 százalékuk pedig arra számít, hogy kevesebbet tud félrerakni, mint tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik