Belföld

Tőzsdehét – mélységek, mámor nélkül

Katasztrófa sújtotta övezetté váltak a fejlett világ részvénypiacai júliusban. Aki még kételkedett ebben, az a múlt héten újabb bizonyítékot kapott. A nyugati tőzsdeindexek újfent sok éves negatív rekordokat döntögettek.

A megtépázott amerikai részvénypiaci benchmark indexek ugyan csütörtökig még tudták tartani magukat, sőt a Chicago Boardon még javultak is a részvényárak, de a pénteki nap ismét nagy zuhanással vonul be a történelembe.

Kedden Greenspan szenátusi meghallgatását figyelte a pénzvilág. A Fed elnöke viszonylag kedvezőnek ítélte meg a gazdaság állapotát. Kitért a részvénypiacokat sújtó kreatív könyvelési technikák témakörére is, mert jelentős veszélyforrásnak tartja.

Péntekre elfogyott a levegő

Az ipari termelés vártnál jobb júniusi adata még lendített egyet az indexeken, csütörtök estére azonban eluralkodott a pesszimizmus. Habár érkeztek a piaci konszenzust felülmúló vállalati eredmények is, ráadásul a DaimlerChrysler emelte idei eredményvárakozását, néhány jelentős tőzsdei társaság mégis romba döntötte a Wall Streetet. A két legnagyobb processzorgyártó, az Intel és az AMD is messze prognózisok alatti eredményről számolt be, a Johnson & Johnson gyógyszergyártó pedig a Puerto Rico-i gyárában folyó nyomozás áldozatául esett: pénteken több mint tizenhat százalékot zuhant.

A vállalati szféra negatív eseményei önmagukban is elegendőek lettek volna egy izmos tőzsdekrachoz, ám két makroadat formájában erősítés is érkezett. A Philadelphia Fed regionális üzleti bizalmi index drasztikus mértékű visszaesést mutatott júniusban, és az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya is rekordot döntött májusban.

A hét utolsó napján így újra beindultak az eladási rohamok. A Dow Jones nyolcezer pontig hullott, közel nyolcszázalékos heti csökkenést hozva össze, a Nasdaq feleennyit vesztett értékéből.

Destabilizáló mobilok

Európában gyorsan másodrendű kérdéssé vált a Deutsche Telekom vezérváltása (egyébként a részvény a hét nagy részében árral szemben erősödött), az amerikai fejlemények magukkal húzták Európa meggyötört részvénypiacait is. A kegyelemdöfést a Nokia és az Ericsson második negyedéves gyorsjelentése adta meg. Előbbi ugyan hozta néhány hete újrafogalmazott tervét, ám csökkentette árbevétel-előrejelzését, utóbbi viszont még a várakozásoknak sem tudott megfelelni. A végeredmény a frankfurti és a párizsi börze mutatójának öt százalékot meghaladó esésében mutatkozott meg, Londonban megúszták kisebb – háromszázalékos – csúszással.

Pénz- és állampapírpiacEmelkedő hozamok kisérték a héten megtartott diszkont kincstárjegy aukciókat. A három hónapos diszkontból huszonötmilliárd forintnyit bocsátottak ki, huszonkét bázisponttal 9,5 százalékra emelkedő átlaghozam mellett. A hat hónapos jegyből a tervezett harmincmilliárdnál ötmilliárddal kevesebbet allokáltak le, negyvenkilenc bázisponttal emelkedő (9,7 százalékos) hozam mellett. A leghosszabb diszkontra kiugró mennyiségű, kilencvenmilliárd forintnyi ajánlat érkezett, így az eredetileg meghirdetett harmincmilliárdos mennyiséghez további ötöt csapott hozzá az ÁKK. A tizenkét hónapos jegy átlaghozama (9,93 százalék) harmincnyolc bázisponttal emelkedett.

A rövid oldalon emelkedtek a héten a referenciahozamok, a távolabbi lejáratokon mérséklődés mutatkozott.

A DWIX index tizennyolc bázisponttal emelkedett (9,26 százalék).

A forint folytatta erősödését, a sávban 11,4 százalékon zárta a hetet, míg a dollárral szemben (241,3) három százalékkal erősödött.

Térségükben a nyugati nagytestvérekhez képest jobban muzsikáltak a tőzsdék. Prágában és Budapesten alig csökkentek a helyi indexek, itthon fél százalékkal gyengült a BUX. A forgalom nem apadt tovább, igaz erre már nem is sok esély mutatkozott, miután az átlagforgalom az elmúlt két hétben mindössze hárommilliárd forintot tett ki.

Fontosabb esemény nem történ itthon, leszámítva azt, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya jócskán meghaladta az előzetesen kalkuláltat. A három legnagyobb forgalmú részvény vegyesen mozgott, a Matáv és az OTP erősödött, a Mol gyengült, így a gyógyszerpapírok áralakulása irányította a BUX-ot. Mind az Egis, mind a Richter csökkenésének mértéke meghaladta a két százalékot, ám így sem közelítették meg a hét veszteseinek rossz teljesítményét. A Graphisoft értéke közel tizedével csökkent, a Danubius és a Humet több mint hét százalékkal.

Ami lesz

A Worldcom csődvédelembe menekül, így hétfőn reggel sem szűnt meg az eladási láz az európai tőzsdéken. Minden bizonnyal eseménydús hétnek nézünk elébe ezen felül is, hiszen a legnagyobb tőzsdei társaságok eredményközlése még hátravan a tengerentúlon. Hétfőn az American Express, a 3M, illetve az Amazon.com, kedden az AT&T és a Lucent, csütörtökön a JDS Uniphase boríthatja meg a részvénypiacokat.

Üresjáratra nem lehet számítani, a hézagokat európai vállalati eredmények (Siemens, Vivendi, Alcatel), illetve amerikai makromutatók töltik ki (csütörtökön várható a tartós fogyasztási cikkek júniusi rendelésállományának adata, illetve a második negyedéves bérköltség index is).

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7380,5
-0,57 %
3,50 %
Varsó WIG
13320,2
-3,03 %
-4,32 %
Prága PX50
421,1
-0,87 %
6,72 %
Frankfurt DAX
3891,9
-5,78 %
-24,58 %
Párizs CAC
3324,0
-5,39 %
-28,12 %
London FTSE
4098,3
-2,98 %
-21,45 %
Nikkei 225
10202,4
-3,76 %
-3,23 %
Hang Seng
10325,5
-3,03 %
-9,40 %
Dow Jones IA
8019,3
-7,66 %
-19,98 %
Rio Bovespa
10583,2
-3,50 %
-22,05 %
Mexikó BOLSA
6337,0
-0,99 %
-0,55 %
Nasdaq
1319,2
-3,96 %
-32,37 %
Moszkva RTS
368,7
-2,72 %
41,78 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik