Belföld

Fizetésképtelenné válik a román Enron?

Románia legnagyobb villamosenergia-termelője és kereskedője, a Termoelectrica bejelentette: lehetséges, hogy nem képes visszafizetni bizonyos külföldi hiteleinek esedékes részleteit.

A cég esetleges fizetésképtelensége azért érintheti komolyan a román gazdaságot, mert a Termoelectrica állítja elő és szállítja a román villamosenergia 62 százalékát, a hőenergia-termelésből pedig 39 százalékkal részesedik. Bár a fizetésképtelenségről beszámoló adevarulonline.ro szerint a Termoelectrica a cég által közöltnél valamivel kisebb arányban járul hozzá a román energiatermeléshez, az internetes újság is úgy véli, hogy komoly gondokat okozhatnak a legnagyobb román energiaipari társaság pénzügyi nehézségei. A Termoelectrica egy 2001-2002 telén felvett, üzemanyagvásárlásra kapott hitelt nem tud most törleszteni.

Termoelectrica

A Termoelectrica internetes honlapja szerint 28 ezer dolgozót foglalkoztat. A Termoelectrica S.A. mellett még a Hidroelectrica S.A. és az Electrica S.A. foglalkozik hasonló tevékenységgel, vagyis áramtermeléssel és -kereskedelemmel. A román villamosenergia-hálózatot egyébként a Transelectrica S. A. irányítja. Ezek a cégek mindannyian utódjai a korábban egységes nemzeti villamosműnek, a CONEL-nek.

A Termoelectrica azzal indokolta a fizetési nehézségeket, hogy akkor vásárolt igen sok üzemanyagot, kőolajterméket, amikor magas volt az energiahordozó ára. Ezzel szemben a cég bevételei jelenleg 70 százalékkal kisebbek a tervezettnél, ezen belül a készpénzbevételek pedig 35 százalékkal maradnak el a várakozásoktól. Az Adevarul összesen 250 millió dolláros hitelről tud.

Tringer Ágoston, a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) sajtóosztályának munkatársa a FigyelőNetnek elmondta: a román cég esetleges csődje semmilyen hatással nem lehet a magyar árampiacra. Románia és Magyarország között jelenleg egyetlen, 400 kilovoltos vezeték van, a két ország villamosenergia-rendszere azonban nem szinkronban működik. Magyarország ugyanis a nyugat-európai, Románia pedig a balkáni hálózatokhoz kapcsolódik.

Az MVM internetes honlapján olvasható az is, hogy a közép-európai áramkereskedelemben meghatározó szerepet játszó CENTREL-szervezetnek egyébként Románia és Bulgária nem tagja. Egy tavalyi tanácskozáson azonban felmerült, hogy újra integrálják e két ország rendszereit a Centrelhez, és ezért a megbeszéléseken román részről megjelent – megfigyelői státuszban – Gheorghe Radoveanu, a román Transelectrica képviselője is. (A román CONEL társaság megfigyelői státusát a rendszerirányító, a Transelectrica S. A. vette át ugyanis.)

A román-bolgár rendszerek csatlakoztatásához egyébként legalább három független 400 kilovoltos összeköttetés szükséges. A FigyelőNet információi szerint Románia már elindított bizonyos fejlesztéseket a Centrelhez való csatlakozáshoz, ám erre legkorábban 2003-ban kerülhetne sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik