Belföld

Sommer lemondott – a politika is beleszólt

Tegnap lemondott Ron Sommer, a Deutsche Telekom elnöke. Az érdekellentétek miatt június óta tartó vitába végül a politika is beleszólt. Részben a szavazókért folytatott harcnak esett áldozatul Sommer.

“Ha egy cég elnöke nem élvezi többé a felügyelő bizottság teljes bizalmát, a lemondása az egyetlen lehetséges megoldás” – indokolta távozását tegnap Ron Sommer. Utódjaként a felügyelő bizottság tegnapi ülésén hat hónapra kinevezték a 72 éves Helmut Sihler-t, aki korábban a bizottság elnöke volt. Helyettese Gerd Tenzer lesz, aki jelenleg a Deutsche Telekom (DT) igazgatótanácsának műszaki és értékesítési részlegért felelős tagja, és akit korábban Sommer utódjaként emlegettek.

Sommer helye a DT élén június elején kérdőjeleződött meg a csökkenő részvényárfolyamok miatt, ő azonban nem kívánt lemondani. A részvényesekkel szemben élvezte az alkalmazottai és a felügyelő bizottság bizalmát, az utóbbit azonban végül elvesztette. Sokak szerint ez annak köszönhető, hogy a DT kérdésébe beleszólt a politika, a két esélyes kancellár-jelölt a választási kampánya számára használta fel Sommer menesztését.

Politikai csatamező

Sommer lemondásának kérdése egy hete Németország közvéleményét is izgatta, politikai színezetet kapott ugyanis az ügy. Edmund Stoiber, a CDU kancellárjelöltjének kezdeményezésére egy héttel ezelőtt Stoiber és Gerhard Schröder, a jelenlegi kancellár, nyilvános vitát folytattak a Deutsche Telekom csökkenő részvényárfolyamának kapcsán az egyre emelkedő vezetői javadalmazásról.

A jelenlegi kormány Sommer leváltásával a DT majdnem 3 millió részvényeseit akarták megnyerni a választások kapcsán. Ők követelték ugyanis június óta az első számú vezető lemondását, mivel a DT részvényeinek meglehetősen alacsony árfolyamáért Sommer-t tették felelőssé.

Sommer lemondott – a politika is beleszólt 1Sommer nyilatkozata szerint azért is mondott le, mert nem akart a DT-nek további károkat okozni. “Az elmúlt egy hétben folytatott nyilvános beszélgetések éppen eleget ártottak a vállalatnak, nem akarom tovább húzni ezt az ügyet.” – mondta Sommer. Amerikai politikusok is elítélően nyilatkoztak arról, hogy a politika és az üzlet összefonódott Németországban.

Schröder azonban nem tudta teljes mértékben érvényesíteni akaratát, ő ugyanis Sommer utódjaként egy külső személyt képzelt el. A TUI elnöke, valamint a Daimler-Chrysler egyik felsővezetője szerepelt utódlási elképzelései között. Az új elnök kinevezéséről beszámoló Hans-Dietrich Winkhaus, a DT felügyelő bizottságának elnöke kiemelte, döntésüket semmilyen politikai indok nem befolyásolta.

Konszolidáció várható

A jövőre szóló tervek között Winkhaus a konszolidációt emelte ki, amelyet költség – és adósságcsökkentés révén képzelnek el, a részletekről azonban nem beszélt. Winkhaus azzal indokolta Sihler kinevezését, hogy ő kívülről belülről ismeri a vállalatot, ezért alkalmas az ideiglenes elnöki posztra. Sihler és Winkhaus egyik legfontosabb feladata , hogy ebben a hat hónapban megtalálják a legmegfelelőbb személyt a DT elnöki posztjára. A német sajtó már sok nevet felkapott, de eddig semmilyen biztos információ nincs arra nézve, kit szemeltek ki végleges utódul.

Sihler, aki korábban a Henkel elnöke volt, sajnálattal vette tudomásul Sommer lemondását, hiszen öt éven keresztül közösen dolgoztak a DT vezetésében. Az ideiglenes vezetés egyik elsődleges feladataként emelte ki a DT alkalmazottainak bizalmának megtartását. További tervei között szerepel a vezetési struktúra megújítása, és a DT amerikai érdekeltségeinek átgondolása. Sihler nem zárta ki, hogy mostani helyettese később végleges utódjául követjeti Sommer-t.

A DT részvényárfolyama Sommer lemondása után megugrott, de a felívelés csak pár percig tartott, hogy utána 11 euróra essen vissza, ami Sommer lemondása előtti árfolyamnál is alacsonyabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik