Belföld

Világrekord a Sotheby’snél – Rubens húszmilliárdért

Aukciós világrekord született július 10-én a Sotheby'snél: a patinás brit árverezőház londoni rendezvényén 49,5 millió fontért - mintegy 20 milliárd forintért - talált gazdára az a Rubens-alkotás, amely az aprószentek lemészárlását örökítette meg.

A Rubens-kép aukcionálását ugyan nagy várakozás előzte meg – amint arról a FigyelőNeten korábban már beszámoltunk -, azonban még a szakértőket is meglepte, hogy a 4-6 millió fontos becsérték fölött kelt el a festmény.

Az pedig óriási szenzációnak számít, hogy a Rubens-kép világrekordot döntött, hiszen a németalföldi barokk egyik legmarkánsabb képviselőjétől számos alkotás maradt fenn, és a fő művek amúgy is Európa legismertebb múzeumaiban láthatók.

Korai, de jelentős kép

Világrekord a Sotheby’snél – Rubens húszmilliárdért 1Ennek ellenére a most árverezett kép ára nem érdemtelenül emelkedett csillagászati magasságokba: a festmény igen jó állapotban maradt meg, és mérete is tekintélyes: 142×182 centiméter. Persze nem a betakart felület nagysága okozta a hihetetlen mértékű áremelkedést: a kép Rubens egyik korai, de művészettörténetileg is jelentős alkotásának tekinthető.

“Az aprószentek lemészárlása” egyébként azt a borzalmas bibliai eseményt örökíti meg, amikor Heródes parancsára, Jézus születésekor katonák gyilkolták le az újszülötteket, csecsemőket és kisgyermekeket.

Ugyancsak a Sotheby’snél szerepelt egy másik Rubens-mű, amely szintén 4-6 millió font értéket képviselt az árverezőház előzetes becslése szerint. “A Mars istenként megörökített férfi képmása” az előzetesen kalkulált összeg alsó határát érte el az aukción, hiszen 4,4 millió font lett a leütési ára. Ez a kép is ritkának számít Rubens életművében: elsősorban tematikája különleges, hiszen a németalföldi művész nem sokszor festett meg istenként földi halandókat.

Futottak még: Bosschaert és il Guercino

Egy másik németalföldi barokk festő, a nálunk kevésbé ismert, és művészettörténetileg sem oly jelentős idősebb Ambrosius Bosschaert csendélete szintén a többmilliós értékhatárig emelkedett a Sotheby’snél: a 2-3 milliós előzetes becsléshez képest 2,1 millió fontért talált gazdára.

Az árverés egyéb tételei közül még érdemes megemlítenünk Giovanni Francesco Barbieri, ismertebb nevén il Guercino egyik alkotását. Az 1591-ben született festő Vénusz toalettjét ábrázoló műve az előzetes becsérték alsó határán, 1,2 millió angol fontért kelt el, de eredeti gazdája, egy nyugati parti (amerikai) intézmény sem fanyaloghat, szép árat kapott az olasz barokk festményért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik