Belföld

Bush beszél, a tőzsdék esnek II.

Bush elnök újabb védőbeszédet mondott az amerikai gazdaság mellett, a szenátus pedig egyhangú szavazással jóváhagyta Enronitis-ellenes törvénycsomagját. Mégis: a részvényindexek jó esetben is csak a szeptember 11-i szinten állnak.

Újabb ideges napnak lehettünk tanúi a Wall Streeten és az európai tőzsdéken egyaránt. A befektetők alig ocsúdtak fel a vállalati botrányok okozta sokkból, újabb ok lehet a piac hektikus mozgásaira az amerikai cégek negyedéves beszámolási időszaka, legalább is, ami a Wall Street-i hangulatot illeti.

A Dow Jones ugyan zárásra hatalmas lendületet vett és több mint 400 pontot emelkedett (ez megközelítőleg 5 százalék), mégis 0,5 százalékos mínuszban zárt. A BBC által megkérdezett elemzők szerint a lendület a néhány esetben rendkívül olcsó részvényáraknak tudható be. Ugyanakkor óva intenek attól, hogy túlértékeljük a hirtelen emelkedést, a rossz hangulat a rally ellenére változatlanul megmaradt a piacokon – állítják. A jobbára technológiai részvényekből felépített Nasdaq mutató viszont 0,66 százalékkal emelkedett és 1382,61 ponton állt a kereskedés végén. Az átfogó Standard and Poor’s 500-as mutató 3,46 ponttal, azaz 0,38 százalékkal csúszott vissza a nap végére.

Európán nem segítettA hirtelen fellendülés az európai börzéket már nem segítette ki, a kontinens vezető indexei rendre több éves mélyponton végezték be a hétfőt. A londoni tőzsde vezető FTSE-100-as indexe 1996 decembere óta első ízben került 4000 pont alá, de itt sem állt meg, amit elemzők elsősorban a New York-i tőzsde megingásának, illetve a dollárárfolyam nagyarányú esésének tudnak be. A londoni mutató végül 3994,50 ponton zárt, azaz napi vesztesége “csak” 229,60 pont, azaz 5,44 százalék lett. A nap veszteségét elsősorban az olajtársaságok (BP, Shell) hozták. A olajipari multi a könyvelési csalás gyanújába keveredett.

Európa többi vezető börzéivel összhangban a frankfurti értéktőzsdén is nagy zuhanás volt tapasztalható hétfőn. A tőzsdemutatót a Deutsche Telekom (DT) zuhanórepülése rántotta a mélybe. Az egyébként is ideges hangulatot tovább rontotta a Wall Street napközbeni erős lejtmenete. A 30 iparvállalat részvényeiből kreált DAX mutató 4000 pont alá esett – 2001 szeptembere óta első ízben – és 3912,51 ponton fejezte be a napot. Pénteki zárértékéhez képest 218,29 pont, azaz 5,28 százalék volt a vesztesége.

Négyéves mélyponton fejezte be a napot a párizsi értéktőzsde irányadó részvényindexem, a CAC-40, amely 189,60 pontot, azaz 5,4 százalékot zuhanva 3323,74 pontot ért el. Az indexnek 1998. október 13. óta ez a legalacsonyabb értéke. A befektetők idegessége változatlan a vállalati profitok alakulása illetve a könyvviteli botrányok miatt. A vesztesek listáját a PPR és a Vivendi vezette. A már amúgy is jócskán megtépázott Vivendi Universal médiaóriás további 12,54 százalékot vesztett, a France Télécom távközlési vállalat 7,88 százalékot esett vissza, míg a Sanofi-Synthelabo 3,83 százalékot gyengült. A Pinault Pintemps Redoute kiskereskedelmi lánc 10,68 százalékot zuhant a nap végére.

Bush védőbeszéde

A gyászos teljesítménytől az amerikai elnök újabb védőbeszéde sem óvta meg a piacot. Az amerikai gazdaság “alapvetően erős”, amely azonban – kritizálta Bush a demokrata elnökség tevékenységét – még kissé ugyan másnapos az 1990-es évek dőzsölő gazdaságpolitikája miatt. George Bush az alabamai Birminghamben mondott beszédében derűlátó hangon szólt az amerikai gazdaság kilátásairól. Kiemelte az alacsony inflációt és az alacsony kamatszintet, valamint a növekvő termelékenységet, egészségesnek minősítette a monetáris politikát. Szemmel láthatóan igyekezett bizalmat önteni az üzleti körökbe, amelyeket elbizonytalanított az utóbbi hónapok nagyvállalati könyvviteli botránysorozata.

Az idősebb Bush emléke

A gazdasági élet szereplőinek bizalma az idősebb Bush példája miatt is igen fontos lehet a mostani elnöknek. 1992-ben, amikor az idősebb George Busht rövidesen a demokrata Clinton váltotta, olyan kép alakult ki az elnökről, hogy az képtelen megbirkózni az Egyesült Államok gazdasági problémáival. A mostani felmérések szerint Bush ugyan bírja a közvélemény bizalmát, az általa képviselt gazdaságpolitika azonban egyre kevésbé nyeri el az amerikaiak tetszését.

Törvénycsomag Enronitis ellen

Az amerikai szenátus ugyancsak hétfőn, ugyancsak a befektetői bizalom helyreállításának jegyében 97 támogató szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadta a demokratapárti Paul Sabranes által kezdeményezett, a könyvelési botrányok megelőzése érdekében megalkotott törvénycsomagot. A csomag többek között előírja egy független könyvvizsgálói bizottság felállítását, magasabb büntetési tételt határoz meg részvényspekulációs ügyletek, valamint bennfentes kereskedés eseteire és megtiltja a számviteli cégeknek, hogy ügyfelein számára tanácsadó tevékenységet is folytasson. A törvényt az amerikai törvényhozás két házának kell jóváhagynia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik