Belföld

Újra az utakon a gazdák – kiváltságok veszélyben

Útlezárásokkal tiltakozik a Magosz a földdel kapcsolatos törvények módosítása ellen. A gazdakörök szerint sérülnek a családi gazdaságok előjogai, a kormány szerint viszont csak igazságot szolgáltatnak.

Az aratási időszak ugyan némiképp hátráltatja a gazdákat a demonstrációban (a Komárom-Esztergom megyei gazdák éppen erre hivatkozva nem vesznek részt), hétfőn mégis megkezdték az utak eltorlaszolását, tiltakozva a földügyekkel kapcsolatos törvénymódosítások ellen. A Magyarországi Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) képviselői a hét végén is tárgyaltak az agrártárca képviselőivel az úgynevezett “földbirtokpolitikai irányelvekről”, több pontban azonban nem sikerült megegyezésre jutni. Az irányelv magában foglalja a Nemzeti Földalapról szóló törvény és a földtörvény egyes részeinek módosításait.

Megkerülhető technikai feltétel”Nem vitatom a kormányzat jó szándékát, amikor feltételül szabta, hogy csupán az a részvényes élhet elővásárlási jogával, aki legalább három éve él a településen, ám úgy érzem, ez egy könnyen megkerülhető technikai feltétel” – részletezte a módosítással kapcsolatos aggályait Jakab István, a Magosz elnöke.

Vitatott pontok

A kormányzattal folytatott egyeztetések során kiderült, hogy több fontos szakmai kérdésben – az uniós csatlakozással és az agrárpiaci reformokkal kapcsolatban – van remény a megegyezésre – mondta el a FigyelőNetnek Jakab István a Magosz elnöke, töréspont lehet azonban a földtörvény módosításának kérdése.

A Magosz álláspontja szerint a kormányzati tervezet célja, hogy a mai bérleti viszonyokat tulajdonosi viszonyokká alakítsa át, korlátozva ezzel a családi gazdaságok lehetőségeit, akadályozva növekedésüket. A javaslat által érintett 1,7 millió hektárnyi területre a termelőszövetkezetek és vállalkozások bérlőként elővásárlási jogot kapnak, megakadályozva ezzel a családi gazdaságok földvásárlási lehetőségeit. Emellett gondot okozhat majd a törvénymódosítással előálló új helyzet áremelő hatása, illetve a csatlakozást követő hét év derogációs időszak letelte után a magyar gazdák “védtelensége” a külföldi befektetőkkel szemben – fejtette ki aggályait Jakab.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Népszabadság kérdésére tegnap úgy nyilatkozott, hogy a családi gazdaságokra szükség van, azok megerősítése fontos cél, ez azonban nem történhet más vállalkozási formák kárára. A minisztérium illetékeseinek nyilatkozatai szerint a gazdakörök csupán egy szűk kör érdekeiért szállnak síkra a hétfői demonstrációval. (Az FVM hivatalos álláspontját ma délután ismerteti, erről a későbbiekben beszámolunk.)

Lesz agrárhitel, de szigorodnak a feltételek A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) mint hitelező és a Konzumbank mint folyósító továbbra sem változtat a kedvezményes agrárhitelek kondícióin: azaz állami kamattámogatás és állami készfizető kezességvállalás mellett a hitelcéltól függően 5-20 évre vehető fel a kölcsön, 7,01 százalékos éves kamattal és a tőketörlesztést illetően legfeljebb két éves türelmi idővel. Az MFB ezzel szemben megújította a hitelbírálat eljárási rendjét, és megszigorította az ügyfelek részéről a hitel fedezeteként felajánlott biztosítékok értékelési szempontjait. A közlemény szerint az MFB ezzel saját hitelezési kockázatát kívánja mérsékelni. Ismeretes, hogy a kormány 2001 decemberében hozta meg a kedvezményes agárhitelekről szóló határozatát, 100 milliárd forintos kerettel. Az eddig megítélt hitelek állománya mintegy 50 milliárd forint. A benyújtott hitelkérelmek értéke 2002. július 10-ére meghaladták a 130 milliárd forintot, ezért határozatlan időre felfüggesztették a hitelkérelmek befogadását.

Az első cél már teljesült

Jakab elmondása szerint a tüntetés legfőbb célja, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a gazdák problémáira, és ebből a szempontból ez már sikeresnek is tekinthető. Szükség van a jelzésértékű demonstrációra – vélekedik Jakab, bár a regisztrált családi gazdaságok száma csupán 17 ezer, összességében több százezer embert érint ez a kérdés. A szervezet elnöke hozzátette: bíznak a tárgyalások sikerében, így nem terveznek újabb megmozdulást. Ha azonban nem sikerül konszenzusos megoldást találni, a Magosz tagsága értékelni fogja a helyzetet és eldönti, hogyan tovább, így akár népszavazásra is sor kerülhet.

Kibújt a szög a zsákból

Szanyi Tibor az FVM politikai államtitkára a FigyelőNet számára elmondta, a gazdakörök a korábbi rezsimben utolsó évében egy halom előjogot szereztek, ezt meg kell hálálniuk, ezért tüntetnek. A családi gazdaságoknak, illetve a Magosz tagjainak majdhogynem “pallosjoguk” volt – elővásárlási jogot kaptak az előző kormánytól – minden újonnan értékesített földterületre. Ezt az előjogot tartja igazságtalannak, diszkriminatívnak a szocialista-szabaddemokrata kormány.

Szanyi vitatja, hogy soktízezren lennének a Magosz tagjai. Valójában 3 ezren ha vannak – állítja Szanyi, és több támogató, amint érzékelte, hogy politikai játszmába csalják, otthagyta a Magoszt.

A törvényjavaslat nem tesz különbséget a pályázók között politikai szimpátia alapján. Az elővásárlási jog kiterjed mindenkire, aki a föld használója, függetlenül attól, hogy családi gazdaságot tart fenn vagy sem.

A híradásokból azt lehetett hallani, hogy félrevezették a gazdákat – válaszolta Szanyi arra a kérdésre, hogy vajon miért nem zavarták vissza a tüntetőket a földre a nem családi gazdák, ha tényleg ők, vagyis azok vannak többen, akik most nem szorulnak ki a vásárlás lehetőségéből. Tízből nyolc azt hitte, hogy azért tüntet, mert alacsony az aszály miatt ígért támogatás, illetve, hogy a külföldi vásárlóktól kell megvédeni a határt – indoklolja az úttorlaszok létét a politikai államtitkár.

Kibújt a szög a zsákból – tette hozzá Szanyi -, Áder János rögtön szolidáris lett a Magossszal, amint megválasztották frakcióvezetőnek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor a Fidesz a 12 állami gazdaságot privatizálta, akkor a Magosz hallgatott, pedig akkor ötven év használatra adta bérbe a földet az állam olyanoknak, akik a közelében nem jártak korábban.

Gazdasági érdekből az utakon

Török Gábor politológus szerint nem szabad egyenlőségjelet tenni, vagy akár hasonlóságot keresni a július 4-i tüntetés és a hétfői agrárdemonstráció között. Az előbbi egy politikai megmozdulás volt, az utóbbi pedig egy gazdasági érdekektől vezérelt, “szakpolitikainak” nevezhető figyelemfelkeltő demonstráció – vélekedik a politológus.

Török szerint a gazdák megmozdulása nem szokatlan dolog, hiszen az érdekérvényesítés és a figyelemfelkeltés egyik leghatékonyabb formája a világon mindenhol a tüntetés. Ehhez még hozzá kell tenni azt is, hogy hazánkban különösen nagy múltja van az agrárdemonstrációknak. Ez tipikusan egy olyan ágazat, amely szinte minden évben az utakra vonul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik