Belföld

SAP: “Ez van!”

Az SAP szoftverház tegnap bejelentett vesztesége után fel kellett függeszteni a cég papírjainak kereskedését. A társaság vezetése azért módosította adatait, mert már nem reménykedhetett a piac kedvező változásaiban. A gazdaság lelassult, senki sem álmodhat már nagyot.

“Várakozásaink szerint az SAP nettó profitja 2002-ben 15 százalékkal fog nőni, csakúgy, mint az előző években.” – nyilatkozta még év elején Henning Kagermann, a konszern társ-vezérigazgatója. Tegnap azonban módosították előrejelzéseiket, a 15 helyett csak 5 százalékot várnak, a második negyedévben pedig veszteséget kellett elkönyvelniük. Ezzel a bejelentéssel egy új, kevésbé kellemes fejezetet nyitottak cégük 14 éves sikertörténetben. Mióta 1988-ban bevezették a tőzsdére a vállalatot, nem írtak piros számot könyveikbe, először fordul elő, hogy veszteséget könyvelnek el. A hír sokkolta a befektetőket, ezért a cég papírjainak kereskedésének felfüggesztését kérte a frankfurti tőzsdén. A kereskedésbe a délután folyamán visszatért papírok 20 százalékos értékcsökkenést szenvedtek el.

Rekord veszteség

SAP: “Ez van!” 1Ugyan az SAP részvényeinek árfolyama az utolsó három hónapban közel 50 százalékkal csökkent, a befektetők bizakodva várták a második negyedéves adatokat. Abban reménykedtek, hogy az amerikai konkurensek kedvezőtlen beszámolói után a szoftver-óriás végre kedvező számokkal szolgál. A nyilvánosságra hozott adatok azonban sokkolták a befektetőket. A cég részvényeinek kereskedését felfüggesztették, visszatérésük után 20 százalékos értékcsökkenéssel kellet szembesülniük, ami a DAX alakulására sem volt kedvező hatással. Az cég 14 éves tőzsdei pályafutása alatt nem történt még ilyen, 74,8 eurón, 14 százalékos veszteséggel zárták a napot.

Csak őszintén!

A bejelentett 235 millió euró nettó veszteség meglepte a befektetőket, a cég fennállása óta csak profitot termelt. Évekkel ezelőtt ugyan üzemi eredményük egyszer negatív volt, de pénzügyi manőverekkel fedezni tudták veszteségeiket. Ráadásul árbevétel előrejelzésüket jelentősen módosították, a korábbi 15-ről 5 százalékra. Igaz ugyan, hogy profitelvárásaikon nem változtattak, továbbra is 21 százalékos hasznot várnak. A nyereséges működést költségcsökkentéssel kívánják elérni, de Kagermann kijelentette, elbocsátásokat nem terveznek.

A konszern befektetéseiben sem mondható szerencsésnek. A kisebbségi tulajdonában lévő amerikai cégek gyenge teljesítménye miatt 414 millió euró rendkívüli kiadást kellet ez évben elkönyvelniük. A Commerce One amerikai cég, amelyben a konszernnek 20 százalék részesedése van, az eddig megszokott 340 millió euró helyett, most csak 22 millió euró bevételt jelentett az SAP-nak. A cég licenc-eladásai is csökkentek 23 százalékkal, 553 millió jelyett 496 millió euróval kell beérniük. Idei, 1,778 milliár eurós forgalmuk is elmarad az elemzők által elvárt 1,925 milliárdtól.

Hozzá kell szoknunk az új helyzethez

Az SAP vezetése tegnap nem köntörfalazott, kedvezőtlen változásokról számolt be, ami manapság nem a cégek erőssége. “Már nem reménykedünk abban, hogy a nagy üzleti lehetőségek visszatérnek” – mondta tegnap Kagermann. Az európai és japán gazdaság növekedése kiábrándító, a cégnek be kell látniuk, véget ért egy korszak. Az utóbbi évtizedben a befektetők füle olyan számokhoz szokott, amelyek ma nem reálisak. “Partnereink továbbra is óvatosak a szoftver-piaci befektetések területén. Ezt a hozzáállást a jövőben, mint piacaink állandó jellemzőjét kell elfogadnunk.” – tette hozzá Kagermann. Az óriás vállalatnak ezért az új viszonyokhoz kell alakítania előrejelzéseit. Szakértők pozitívan értékelték, hogy a cég vezetése kiállt, és egy hajtásra kiitatta a méregpoharat befektetőikkel. Így azok legalább tudják, mire számítsanak. Ez pozitív példa lehet a többi vállalatnak, ahol a veszteségeket könyvelési trükkökkel próbálták elpalástolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik