Belföld

Ismét nagy lesz a Porr Magyarországon?

A hetvenes évek végétől a kilencvenes évek közepéig a magyar építőipari piac egyik fontos szereplője volt az osztrák Porr-csoport. Az ausztriai cég vezetése most úgy döntött, hogy újjáéleszti itteni tevékenységét, és ezért új céget is alapított Budapesten.

Porr (Hungária) Magasépítési Kft. néven új céget alapított Budapesten az osztrák építőipari csoport, a Porr Projekt und Hochbau AG. Az ausztriai társaság már a hetvenes évek végétől aktív volt Magyarországon, amikor a Duna-parti Fórum szállodát (1979-1981) felépítette. Azóta a Kálvin téri Korona Szálló (1988-90) és a Ferihegyi repülőtér II ütemének (1983-85) megvalósítása, illetve a Váci utca Center (1994-95) felépítése jelzi működésüket a magyar fővárosban.

CégtörténetA Porr az egyik legrégebbi osztrák építőipari vállalkozás, amelyet 1869-ben alapítottak. A tavalyi forgalmuk mintegy 1,76 milliárd eurót tett ki, amelyből 26 százalékot jelentettek külföldi megbízásaik. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb – a szó legszorosabb értelmében – egy varsói fejlesztés, minthogy a legnagyobb ottani épületek egyikét is ők húzták fel. A 32 emeletes, 167 méter magas Warsaw Financial Centerben 18 lift hetvenezer négyzetméternyi irodai területet szolgál ki. A Porr-csoport az egykori Osztrák-Magyar Monarchia összes országában (Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovénia, Lengyelország) aktív, és Németországban is számos projektjük van.

Ismét a ringben

A Porr-csoport a kilencvenes évek közepétől visszafogta magyarországi tevékenységét, és csak az utolsó két-két és fél évben vált ismét aktívabbá az itthoni piacon – mondta a FigyelőNetnek Martin Königstein, a Porr Projekt und Hochbau AG projektmenedzsere. Mint elmondta, a magyarországi tevékenységük aktivizálása elsősorban annak a Karl-Heinz Gunzlnak köszönhető, aki korábban a Ferihegyi repülőtér építkezésekor a beruházást irányította, azóta pedig a Porr-csoport egyik igazgatója lett.

A Porr célja, hogy a közeljövőben erősítse jelenlétét a magyar piacon, ám nem általános építőipari cégként, hanem speciális, magasabb színvonalú igények megvalósítóiként szeretnének teret nyerni. Az általuk megvalósítandó beruházásoknak legalább egymilliárd forintos nagyságrendet kell elérnie, és nem elsősorban lakóépületeket, hanem irodákat, üzletközpontokat valósítanának meg – terveik szerint. A projektjeiknek átlagosan egyébként 3 milliárdos értéket kell elérniük.

Magyar partnerek kerestetnek

Ismét nagy lesz a Porr Magyarországon? 1Ehhez elsősorban magyar szakemberekre és magyar partnervállalkozásokra van szükségük. Ezt a célt szolgálja az is, hogy az újonnan létrehozott Porr Hungária Kft. ügyvezetője Wild Gábor, egy magyar mérnök lesz, akit a közeljövőben fognak kinevezni erre a posztra. A Porr egyébként a magyar vállalkozások közül az Uvatervvel kíván együttműködni, de alvállalkozójuk többek között a BRK cég is, amely közvetve német tulajdonban van. A Porr az utóbbi években a Henkelnek épített egy irodaházat Budapesten, a legfrissebb projektjük pedig a Bartók Béla úton valósul meg. A 34 ezer négyzetméteres bruttó alapterületű fejlesztés mintegy 16 millió eurós megrendelés jelent számukra. A Bartók Béla úti kereskedelmi és irodakomplexumot 2003-ban adják majd át a KILB-csoportnak, a megbízónak.

Metrótervek

Évente legalább két – a Bartók Béla útihoz hasonló – beruházást szeretne a Porr Magyarországon megvalósítani – fejtette ki Martin Königstein -, így ezek révén az első üzleti évben 4 milliárdos árbevételre számít az osztrák érdekeltségű építőipari társaság Magyarországon.

A Porr-csoport nemcsak a magasépítésben, hanem a mélyépítésben is érdekelt Ausztriában. Magyarországon egyelőre csak a magasépítéssel foglalkoznak, de például Bécsben igen komoly megrendeléseket kaptak a metróépítésnél. Miután a két város igen közel van és a talajviszonyok sem térnek el jelentősen egymástól, a Porr szakértői készen állnak arra, hogy ha megszületik az egységes magyar politikai akarat, akkor a budapesti metróépítésre is pályázzanak – mondta el Martin Königstein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik