Belföld

Egyetem a tévében

A Pécsi Tudományegyetem oktatóinak előadásait hetente háromszor láthatja mindenki, aki tudásra vágyik, vagy nem tudja eldönteni, melyik egyetemet szeretné választani.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) új ötlettel gazdagítja a magyar felsőoktatást. Szeptemberben a Továbbképzési Koordinációs Központ szervezésében “Nyitott Egyetem”-et indítanak útjára. A koncepció lényege, hogy az érdeklődők az egyetem oktatóinak előadásait televízió előtt ülve hallgathatják végig. Ilyen típusú ismeretterjesztő sorozatok nem voltak ismeretlenek a magyar televíziózás őskorában. Az Öveges professzor által tartott előadások sok embert szögeztek a tévéképernyő elé. A “Nyitott Egyetem” keretében tartott előadások nemcsak egy témakört ölelnek fel, a PTE kilenc karának oktatói a legkülönbözőbb tudományterületekről – az orvostudománytól a bölcsészeti területeken át a természettudományokig – tartanak érdekes előadásokat, amelyeket az egyetemen is oktatnak.

Ami éppen aktuálisAz előadások ütemezését a szervezők az aktuális köznapi témákhoz igazítják. Így például a Nyitott Egyetemet elindító előadás, az önkormányzati választásokról fog szólni. Dr. Horváth Csaba “Helyi választások 1990-98” című összefoglalóját Dr. Csefkó Ferenc három részes előadássorozata követi ebben a témában, ami az októberi választásokra próbálja felkészíteni az érdeklődőket. A tavaly szeptember 11-ei terrortámadásokkal kapcsolatban is készül egy előadás, mely a terrorizmussal kapcsolatos kérdéseket boncolgatja, többek között például az ENSZ jogi eszközeit is.

Jó pap is holtáig tanul

A “Nyitott Egyetem” ötlete a PTE intézményi fejlesztési tervének részeként született meg. A long-life learning koncepció hazánkban is egyre ismertebb, hiszen a magas munkaerőpiaci követelményeknek csak a jól tájékozott, önmagát állandóan tovább képző munkavállaló felel meg. Ez az új szemléletmód a felsőoktatási intézményeket is kihívás elé állítja, melyre a PTE ezzel az ötlettel válaszolt. Természetesen az egyetem népszerűsítése is céljuk. A nézők bepillantást nyerhetnek az intézmény belső életébe, milyen témákat kutatnak és oktatnak. Így a továbbtanulni kívánó középiskolások például nem csak a felsőoktatási tájékoztatóból ismerhetik meg az egyetemet.

SzemezgetésA már elkészült előadások címei sokat ígérnek. A nézők többek között a “jobb-balkezes” molekulákról, a tibeti halottaskönyvről, a Föld keletkezéséről, a kisebbségekről, a pénzről, az újraélesztésről és az iszlámról láthatnak előadásokat.

Virtuális élmény

Az előadásokat hetente háromszor sugározza a Pécsi Televízió. Egy adás 30 perces, de egy téma ismertetése több előadást is felölelhet. Az oktatók, hűen az egyetemi keretekhez, egy pulpituson állva tartják meg az előadást, miközben képekkel, videó-bejátsszásokkal, digitális technika felhasználásával készült diagramokkal és ábrákkal illusztrálják az elmondottakat. Így az “Epekőbetegségek és szövődményeinek sebészeti kezelése” című előadás alatt egy operáció felvételeivel is szemléltetik a témát.

Az előadásokat az Egyetemi Média Központban, az Universitas Televízió közreműködésével veszik fel. Ha a téma úgy kívánja, az előadást az aktuális helyszínen tartja meg az oktató. Mostanra már elkészült 31 felvétel, a szeptemberi kezdésre 40-et szeretnének rögzíteni, mondta el a FigyelőNet-nek a Központ munkatársa. Az előadások a Pécsi Televízión keresztül jutnak el az otthonokba, de hosszabb távon lehetséges, hogy országos hálózaton keresztül mindenki nézheti az előadásokat. Nemcsak a televíziót veszik igénybe a program megvalósításához a szervezők, internetes honlap, e-mail és sms kommunikáció elindítását is tervezik, hogy később interaktívvá, a nézők által is alakíthatóvá válhasson a “Nyitott Egyetem”.

Hosszú távú elképzelések

Az előadások összeállításakor nem volt megkötése a Központnak. A kilenc kar dékánja felhívást kapott a Nyitott Egyetem lehetőségéről, az egyes karok oktatói önkéntesen jelentkeztek az előadások megtartására. Így állt össze egy 40 részes előadássorozat, melyet szeretnének folytatni a továbbiakban is. A jövőben sem szeretnék korlátozni a témákat, minden tudományterületről várhatóak előadások. A “Nyitott Egyetem”-et egyenlőre belső, egyetemi támogatásokból és pályázati pénzekből finanszírozzák. Az ötlet azonban eddig mindenkiből nagy tetszést váltott ki, már cégek is érdeklődnek a program iránt, később pedig a privát szféra támogatására is számítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik