Belföld

Tőzsdehét – felmenőben

Kéthónapos és mínusz ezerhétszáz pontos folyamatos esést követően végre értékelhető visszarendeződés jellemezte a budapesti részvénypiacot, miközben a nemzetközi indexek vegyesen szerepeltek.

Meghintáztatták a befektetőket a fontosabb részvénypiacok a héten, miután a vezető tőzsdeindexek erős kilengéseket mutattak július első öt napján. Hétfőn még tartották magukat a mutatók, szerdára azonban elszabadult a pokol. Dacára annak, hogy az Egyesült Államokban kedvezőnek minősülő, ám nem túl jelentős hatással bíró makroadatok jelentek meg.

A vállalati szféra azonban ezúttal is jelentékenyebb tényezőnek bizonyult. Az Advanced Micro Devices (AMD) két héten belül másodszor adott ki figyelmeztetést várható eredmény(telenség)e kapcsán, a Dell-ről pedig az elemzők voltak lesújtó véleménnyel.

Lejárni látszik az optimista elemzők ideje a fejlett világban. A tavaly ilyenkor még vételi ajánlatoktól hangos piacon mostanában a leminősítések, valamint adósságaggályok dominálnak, bár a bizakodás még nem szűnt meg teljesen. Egyre nagyobb és nevesebb társaságok kapcsán hangzik el a leminősítés és nem ritkán a “bóvlikategória” szó. Ezek mellett folyamatosan szállingóznak a – meg nem erősített – hírek a könyvviteli visszaélések lehetséges további szereplőiről.

Idegesség itt és ott

Az amerikai benchmarkok szerdán érték el mélypontjukat, a Nasdaq ekkor ötéves negatív rekordot állított be. A Függetlenség Napja meghozta a vételi kedvet, noha voltak hangok, amelyek csak technikai és így átmeneti fellendülésnek tulajdonították a pénteki szárnyalást. A péntek délután megjelenő, a várakozásoknál valamivel gyengébbre sikerült amerikai munkaerőpiaci adatok ellenére a Dow Jones több mint háromszáz pontot ugrott. Így heti összehasonlításban másfél százalékos pluszban végzett, miközben a Nasdaq csak egy százalékra tudta mérsékelni értékvesztését. Az Európai Központi Bank és a Bank of England ezúttal sem szólt bele a piaci folyamatokba, változatlan szinten hagyták irányadó kamatlábaikat.

Európa tőzsdéi szokás szerint idegesek voltak, ezúttal azonban nem mozogtak teljesen együtt. A frankfurti börzemutató két százalékot meghaladó pozitív teljesítménnyel, míg az Alcatel és a Vivendi nyavalyái által sújtott párizsi CAC40 csökkenő értékkel tért hétvégi pihenőre. A mobilgyártó papírja kisebb veszteséggel úszta meg az elmúlt pár napot, ám így is történelmi minimumárra esett, miközben a Vivendi viszont húsz százalékot meghaladó zuhanást produkált.

Pénz- és állampapírpiac A szerdán közölt folyó fizetési, valamint államháztartási hiány mértéke, továbbá a csütörtök-pénteki belpolitikai események erősen éreztették hatásukat a pénz és állampapírpiacon. Kedden még hat bázisponttal csökkenő átlaghozam (8,87 százalék) alakult ki a három hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján. Szerdán a hat hónapos diszkont hozama négy bázisponttal, 9,21 százalékra emelkedett, majd csütörtökön a leghosszabb lejáratú jegy kibocsátásán tizenkilenc bázisponttal ugrott a hozamszint a két héttel azelőtti aukción kialakultnál magasabbra (9,55 százalék). Mindhárom diszkontból harminc-harminc milliárdnyit bocsátottak ki, ez a három hónapos jegy esetében ötmilliárddal meghaladta a tervezett mennyiséget. A rövidebb papírra kétszeres, a hosszabbakra másfélszeres túljegyzést regisztráltak.

Minden lejáraton erőteljes emelkedést mutattak a másodpiaci referenciahozamok.

A DWIX index tizenegy bázisponttal emelkedett (9,04 százalék).

A forint a hét második felében erőteljesen esett mind az euróval (a sávban 9,5 százalékon állt pénteken), mind a dollárral (257,8 ) szemben.

Jól muzsikált az OTP Bank és a Matáv

Itthon a kifejezetten gyenge folyó fizetési, valamint államháztartási mérleghiány nem hatotta meg a részvénypiacot (annál inkább sokkolta az állampapírpiacot), a BUX közel hét százalékot ugrott. Hatalmas vételi megbízásokról azonban nem lehetett beszélni, a forgalom meglehetősen visszafogott, átlagosan napi ötmilliárd forint alatti volt.

Az index sem mutatott elsöprő emelkedést. A BUX tizenöt tagjából nyolc részvény árfolyama lefelé mozdult, az ötszáz pontos ugrás szinte kizárólag az előző héten szakadékba taszított OTP Bank és Matáv javuló kurzusának köszönhető.

A bankpapír azon felül, hogy tizenhét százalékot ugrott, a tőzsdei napi összforgalom felét is rendre magára vállalta. A Matáv gyarapodása elsősorban az európai telekomszektor szárnyalásához köthető, a kibocsátási árához közelítő papír majdnem egytizedével növelte értékét.

A hét vesztese az Antenna Hungária részvénye volt, kurzusa öt százalékot meghaladó mértékben esett. Lefelé tartott a Fotex és a profit warningot közzétevő Danubius is, a nagyobb papírok közül az Egis jelentősebb, a MOL kisebb visszaeséssel zárt.

Ami jön

Az Egyesült Államokban a héten köszönt be a negyedéves eredményközlési szezon. Szerdán a Yahoo!, csütörtökön a Juniper hozza nyilvánosságra eredményét. Itthon a csütörtökön megjelenő júniusi inflációs ráta adhat némi támpontot a tájékozódáshoz. A piaci konszenzus szerint az elmúlt hónapban rekord-alacsony, öt és fél százalékos volt a fogyasztói árindex éves szintű emelkedése.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7745,5
6,80 %
8,62 %
Varsó WIG
14048,2
-1,02 %
0,91 %
Prága PX50
407,8
-1,16 %
3,35 %
Frankfurt DAX
4483,0
2,29 %
-13,12 %
Párizs CAC
3863,3
-0,89 %
-16,46 %
London FTSE
4615,6
-0,88 %
-11,53 %
Nikkei 225
10826,1
1,92 %
2,69 %
Hang Seng
10806,2
1,96 %
-5,19 %
Dow Jones IA
9379,5
1,47 %
-6,41 %
Rio Bovespa
10523,7
-5,53 %
-22,49 %
Mexikó BOLSA
6462,8
0,03 %
1,42 %
Nasdaq
1448,4
-1,01 %
-25,74 %
Moszkva RTS
377,2
6,62 %
45,06 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik