Belföld

Spanyol ingatlanbefektetések után kutatnak a német adónyomozók

Vége a régi szép időknek: azok a tisztes német polgárok, akik fölös - és törvénytelenül szerzett - pénzeiket Mallorcán vagy más spanyol üdülőhelyeken fektették be, hamarosan a német adóhatóság embereivel találkozhatnak. Nemcsak Németországban, hanem a mediterrán tengerpartokon is...

Eltünedezőben van a latinos virtus, már a spanyol adóhatóság sem a régi – körülbelül így foglalhatnánk össze a Handelsblatt német gazdasági napilap beszámolóját, amely szerint részletes listákat kapott az ibériai országból a szövetségi adóhivatal. A német nyomozók elől így már nem bújhatnak spanyol ingatlanügyletek mögé azok, akik Németországban szerzett jövedelmüket szerették volna eltitkolni.

A Postabank esete a spanyol ingatlanokkalMagyarországon is volt már példa arra, hogy a hatóságok látókörébe kerültek spanyolországi ingatlanügyek. Nálunk azonban a német példával ellentétben, épp hogy nem eltitkolni akarták ezeket a tranzakciókat, hanem feltupírozni, a valóságnál nagyobb értékűnek feltüntetni a befektetést. Persze nem közemberek ügyleteiről van szó, hanem a Postabank úgynevezett spanyol ingatlanportfóliójáról. Ezt az invesztíciót a bank eredetileg 40 milliárd forintra értékelte, később a tízmilliárdos nagyságrend hangzott el, ám azóta kiderült, hogy még ennyit sem értek a mérlegben feltüntetett eszközök. A “spanyol kft.-k” jegyzett tőkéjét először 39 milliárd forintról 400 millióra csökkentették, majd egyenként 1000 forintos névértéken kerültek át a Postabanktól a Reorg-Apport tulajdonába.

A németek már a spájzban vannak

Sőt, a német hatóságok egyre gyakrabban a helyszínen, vagyis Ibizán, Mallorcán, illetve a spanyol szárazföldön keresik fel azokat a villatulajdonosokat, akiket a látogatásra “érdemesnek” tartanak. A nemzetközi jogsegély egyezmények értelmében ugyanis a germán adónyomozók részt vehetnek külföldi házkutatásokban, nyomozásokban is. A németek természetesen nem sérthetik meg az adott ország szuverenitását, de például “elkísérhetik” akár spanyol, akár francia, akár osztrák kollégáikat is egy-egy bevetésre.

Egyes németországi adóhivatalokban ennek megfelelően az utóbbi időben megduplázódott a külföldi utazások száma – és nem azért, mert a nyomozók napozásra vágynak. Mindez összhangban van a német pénzügyminiszter bejelentésével, aki szerint meg kell rohamozni az adó elől menekülők “európai védőbástyáit”.

A Handelsblatt szakértői anyagokra hivatkozva ehhez hozzáteszik: legalább nyolcmilliárd eurót lehetne behajtani, ha sikerülne az adómegkerülés végett a Mediterráneumba irányított pénzeket megfogni.

Négyszázezer németnek van spanyolországi ingatlanja

Spanyol ingatlanbefektetések után kutatnak a német adónyomozók 1A németek mindeddig előszeretettel vásároltak ingatlanokat Spanyolországban: felmérések szerint négyszázezren éltek eddig a befektetési lehetőséggel. A hatóság azonban ezen ügyletek mögött adómegkerülést sejt: hamarosan kérdőívet kap minden olyan állampolgár, akinek a neve szerepel a spanyol hatóságok által összeállított listán, vagyis akinek van valamilyen ingatlantulajdona a dél-európai országban.

A kérdőív számos részlet iránt érdeklődik, de különösen az ingatlanvásárlás körülményeit, a finanszírozás formáit firtatja. Mindemellett az ingatlanhasznosítással, kiadással, bérbeadással kapcsolatban is tesz fel kérdéseket. Éppen ezért sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki konzultáljon adószakértővel, mielőtt kitölti a formanyomtatványt.

Január óta a német adónyomozók egyébként Ausztriába, Olaszországba, Hollandiába, Franciaországba és elsősorban Spanyolországba indultak bevetésekre, és nem is hiába: cégeket és ingatlanokat kutattak át ezekben az államokban. Házkutatásokra persze nem mindenki számíthat: elsősorban a nagyobb villák tulajdonosait szeretnék kifaggatni a német adóellenőrök.

Gyanúsak a luxusjachtok is

Persze nemcsak a spanyol ingatlanok keltették fel a német nyomozók érdeklődését: Franciaországban a drága luxusjachtok kínálnak megfelelő terepet a jövedelmek eltitkolására, ugyanakkor értékálló befektetések formájában való megőrzésére. A német hatóságok az eltitkolás módszereit is igen behatóan vizsgálják. Kelet-európai füleknek talán nem hangzik túlzottan különlegesen, de a Handelsblatt tudósítóját meglepte az, hogy állítólag a megállapodott vételárnál alacsonyabb összegről írnak szerződést a felek, így a fennmaradó összeget zsebbe fizeti a vevő az eladónak. (Még ilyet!?)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik