Belföld

Új ingyenes internetszolgáltatók a piacon

Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy az Index, a Prím Média és a Telnet miért lépett be erre a piacra , mekkora kapacitással vágnak bele az új szolgáltatásba, illetve mit szól a konkurencia megjelenéséhez a hónapokon keresztül egyeduralkodó Freestart.

Az Index régóta kacérkodott az ötlettel

Új ingyenes internetszolgáltatók a piacon 1Már régóta kacérkodtunk az ötlettel, mostanra sikerült eljutni a gyakorlati megvalósításig – nyilatkozta lapunknak Gerényi Gábor, az Index igazgatója. Egyelőre azonban nem ők a rendelet szerinti internetszolgáltatók, hanem a hálózatot biztosító PSINET.

Az internetszolgáltatás egyelőre még próbafázisban van, csak azokban az időszakokban érhető el, amikor az internetszolgáltató 30 százalékos részesedést kap a távközlési díjból, (munkanapokon hajnali 2 és este 6 óra között, munkaszüneti napokon pedig hajnali 2 és délután 3 óra között). A lefedettség azonban csaknem az egész országra kiterjed.

A kapacitás jelenleg néhány ezer ember kiszolgálására elegendő. A július 1-én indult szolgáltatás augusztus 1-jéig egy megadott jelszóval, utána pedig személyes regisztrációval vehető igénybe. Az ingyen internet felhasználásához nincs szükség külön szoftverre.

A próbaidőszak október 1-jén ér véget: ezután várhatóan nagyobb kapacitás és 24 órás szolgáltatás várja az érdeklődőket.

A Prím visszafogott kapacitással indul

Új ingyenes internetszolgáltatók a piacon 2A Prím Média Kft.-nél az ingyenes internetszolgáltatás megteremtésében három tényező játszott szerepet: a díjmegosztásról hozott, az internetszolgáltatók számára kedvező döntés, az Index hasonló jellegű lépése, valamint az, hogy pozitív hangulatot kívántak kelteni az internetezők körében a Matáv csomagmegszüntetése nyomán – nyilatkozta Szutor Ferenc lapunknak.

A Prímnet hálózati partnere a Vivanet. Jelenleg a szolgáltatás 97 százalékos országos lefedettségű, azonban a kapacitás még alacsony: egyszerre csupán 100 embert tudnak kiszolgálni. Ez utóbbi azonban -az igényeknek megfelelően – bővülni fog. A szolgáltatást hétköznap 6-tól 18 óráig, hétvégén 6-15 óráig lehet igénybevenni: ez a MATÁV kedvezményes időszakai közti rést próbálja meg “betömni”.

A rendszer igénybevételéhez az szükséges, hogy a felhasználó rendelkezzen a Prímpostán regisztrált címmel.

A Telnet szerint újra kellene gondolni a díjmegosztást

Új ingyenes internetszolgáltatók a piacon 3A Telnet Extranet néven indít ingyen szolgáltatást. Nemes Dániel vezérigazgató a FigyelőNetnek elmondta: a felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon megállt az internetpenetráció bővülése. Az ingyenes szolgáltatás a társaság más üzletágaira is pozitív hatással lehet. Ugyanakkor üzleti vállalkozásként működik ez az ág is, s bár hosszabb távra tervezik, de csak akkor tartják fent, ha nem veszteséges, legalább minimális nyereséget termel.

A Telnet bízik abban, hogy sikerül a díjmegosztást újragondolni, és az internetszolgáltatók számára egy életképesebb megoldást találni. Nyugat-Európában ez az arány 50-50 százalék, Nemes szerint Magyarországon is ez a megosztás lenne optimális. Ha ilyen arányban működne a díjmegosztás, akkor a Telnet hosszú távon fenn tudná tartani az ingyenes internetszolgáltatást – mondta Nemes.

Az Extranethez való csatlakozáshoz nincs szükség installációs CD-re, egyszerűen regisztrálni kell magát a felhasználónak a weboldalon. Az érdeklődés felülmúlja a várakozásokat – mondta Nemes – eddig mintegy 2000-en regisztráltatták magukat. Egyelőre csak Budapesten szolgáltatnak, de keresik a módját az országos elérésnek, bár az jóval költségesebb. A szolgáltatás a nap 24 órájában igénybe vehető.

A Freestart bíztató tárgyalásokat folytat a kormánnyal

Új ingyenes internetszolgáltatók a piacon 4A Freestart Kft. ügyvezető igazgatója üdvözli az új szolgáltatók megjelenését, hiszen egy olyan országban ahol az internetpenetráció töredéke a nemzetközi átlagnak húzóerő lehet a díjtalan hozzáférés. Pórffy András tájékoztatása szerint tárgyaltak Kovács Kálmán informatikai miniszterrel is, és a minisztérium lát fantáziát az ingyenes szolgáltatásban. Ugyanakkor az új belépők nem jelentenek igazi konkurenciát a Freestartnak, hiszen ezek melléktevékenységként léptek be a piacra a fölösleges szabad kapacitás kihasználása érdekében – mondta Pórffy.

A Freestart fő profilként biztosít ingyenes hozzáférést, hosszú távú tervekkel. Bár elképzelhető új szereplő belépése a piacra, olyan amely fő profilként kínál díjtalan hozzáférést, de erre kicsi az esély – mondta Pórffy. A Freestartnál már megtörténtek a szükséges kezdeti invesztíciók, de ha ma szeretnének belépni a piacra, ezt már veszteség nélkül nem lehetne megoldani, így nem valószínű, hogy belekezdenének. Néhány héten belül új szolgáltatásokat indít a Freestart, de részleteket egyelőre nem kívánt Pórffy elárulni, csak annyit, hogy országosan is elérhetővé kívánják tenni a szolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik