Belföld

Egymilliárd PC, egymilliárd felhasználó

A Gartner Dataquest ipari elemzése szerint idén áprilisban lépte át az egymilliárdot a világon eladott személyi számítógépek száma. A világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója, az Intel szerint az eredmény öt-hat év alatt megduplázható.

Az elmúlt 28 év alatt elért eredmény a következő öt-hat év alatt megduplázható, és 2007-2008-ra már biztosan kétmilliárd fölött lesz az értékesített PC-k száma – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján az Intel. A legnagyobb növekedésre Kínában, Indiában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában számítanak.

A jövő szép, de addig mi lesz?

Egymilliárd PC, egymilliárd felhasználó 1A világszerte eladott egymilliárd PC-ből jelenleg 5-600 millió gép működik – nyilatkozta Golubeff Róbert, az Intel magyarországi képviselője. Ez azt jelenti, hogy a Föld lakói közül legalább egymilliárdan kerültek kapcsolatba komputerekkel, és a gyártók számára a “maradék” ötmilliárd ember PC-vel való ellátása az egyik legfőbb feladat.

Nyugat-Európában a háztartások 49 százalékában működik jelenleg számítógép, Amerikában ugyanez a mutató 60 százalékos, Kelet-Ázsiában pedig 38 százalékos. Martin Reynolds, a Gartner Dataquest alelnöke szerint bár a szélessávú technikák lassan nyernek teret a háztartásokban, az elterjedésük folytatódni fog, és a PC-üzletág akkor néz majd az igazi fellendülés elébe, amikor beköszönt a színes szélessávú jövő (10 megabit/másodpercet meghaladó átviteli sebesség). A PC-k további elterjedéséhez azonban az áraknak is süllyedniük kell – véli a Gartner elemzője.

Egymilliárd PC, egymilliárd felhasználó 2Nem túl rózsás a chipgyártók helyzete

A chipgyártásban még mindig igen bizonytalan a helyzet: Semiconductor Industry Association (SIA) adatai szerint májusban havi szinten a félvezetők eladása globálisan 2,8 százalékkal növekedett, és 11,37 milliárd dollárt tett ki. Ez éves szinten még mindig 10,5 százalékos visszaesést jelent, vagyis nem biztos, hogy a mélypontot képző 2001-es esztendőnél sokkal jobbra lehet számítani idén az iparágban.

A második negyedévben mindenesetre átlagosan 4,7 százalékos növekedésre lehet számítani a SIA adatai szerint, persze nem éves szinten, hanem az előző három hónaphoz viszonyítva. A növekedés forrása Kelet-Ázsia, amely immár a világ chip-felhasználásának 37 százalékát reprezentálja. A Kínát is magában foglaló térségben a kereslet 4,8 százalékkal nőtt április óta.

Egy kis történelemAz első kereskedelmileg sikeres, és széles körben elérhető PC, az Intel 8080-as lapkájával felszerelt Altair 1974-ben jelent meg. Az Intel 1971-ben kifejlesztette mikroprocesszora volt a személyi számítógépek-gyártásának is az egyik döntő eleme. A PC-k elterjedése ennek ellenére csak egy évtizeddel később, 1981-től vált általánossá, amikor az IBM kibocsátotta első PC-jét, az akkor 4,77 megahertzes Intel 8088-as processzorral. A kilencvenes években a PC-k iránti érdeklődés 1995-ben ugrott meg a legjelentősebben: ekkor jelent meg az Intel Pentium processzora, a Microsoft Windows 95-öse és a CD-k is ekkor kezdtek elterjedni.

Egy kis jövőelemzés…

Jelenleg az Intel a Pentium 4-es sorozattal próbálja megdolgozni a piacot, amely már a 2,53 gigahertzes sebességre is képes. Dan Snyder, az Intel európai marketingcsapatának munkatársa szerint a 20 gigahertzes mikroprocesszor 2010-ben jelenhet meg, amely már egymilliárd tranzisztort tartalmaz majd. (A jelenlegi legfejlettebb lapkák egyike 55 millió tranzisztorból áll.)

Snyder szerint miközben régen csak néhány feladatot láttak el az otthoni számítógépek, ma már a háztartásokban is egyre több funkcióra használhatók. Szerinte nemsokára a PC-k akár a pincébe is kerülhetnek, miközben a lakások legkülönbözőbb pontjain elhelyezett perifériákat kezelik majd az emberek.

A jelenlegi multimédiás, internetes használatot hamarosan felváltja a kiterjesztett PC, amely drót nélküli, digitális összeköttetést teremt a legkülönbözőbb eszközök között – véli Synder. A digitális fényképezés, zene, kommunikáció, a szövegszerkesztés és ezek kombinációja még mindig csak a kezdet.

A távolabbi jövőben az úgynevezett “human interface” megjelenése lesz a legfontosabb jellemzője a személyi számítógépeknek. Vagyis az otthoni tevékenységek is egyre nagyobb mértékben intézhetők majd a számítógép segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik