Belföld

Függetlenség Napja – megússza-e az USA terrortámadások nélkül?

Amerika újra lázban: július negyedike, a Függetlenség Napja alkalmából a kormány többször is óvatosságra intette a lakosságot, ám Bush elnök azt is kérte, hogy egy esetleges terrorakció ne tántorítson el senkit se az ünnepléstől. Az FBI információ szerint a terroristák új célpontjai stadionok lehetnek.

Függetlenség Napja – megússza-e az USA terrortámadások nélkül? 1Bush – Menjetek és ünnepeljetek!

Az amerikaiaknak július negyedikén teljes szívvel ünnepelniük kell, a kormány pedig megteszi a tőle telhetőt, hogy a haza biztonságban legyen – nyilatkozta kedden Bush elnök. A Függetlenség Napja az Egyesült Államok egyik legnagyobb ünnepe, születésének napja, amelyet rendszerint tűzijátékokkal, piknikezéssel, szabadtéri grillezéssel ünnepelnek az emberek.

“Vidám, örömteli összejövetelekkel teljen a nap, hogy az emberek átérezhessék, milyen szerencsések is, hogy amerikaiaknak születtek!” – javasolta beszédében Bush. Az elnök egyébként egy nyugat-virginiai díszfelvonuláson vesz részt az ünnepnapon, majd visszatér a Fehér Házba, és megtekinti a hagyományos július negyedikei tűzijátékot.

A tavaly szeptember 11-ei események hatása érződik az ünnepi biztonsági intézkedéseken: a terrorveszély miatt a fokozott éberség jegyében rendezik meg az ünnepségeket több mint kétezer helyen az USA-ban.

Biztonsági erők – Figyelünk, cirkálunk és összeköttetésben állunk!

Ari Fleischer fehér házi szóvivő szerdán elmondta, hogy a különleges biztonsági intézkedések részeként megsokszorozták a légi-őrjáratot számos város felett, a rendőrök és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) polgári ügynökei pedig a korábbi években megszokotthoz képest jóval nagyobb létszámban lesznek jelen a megemlékezések helyszínén és környékén. Ezenkívül a biztonsági szervek webkamerákkal követnek kétezer közepes-nagy létszámú megemlékezést országszerte.

A fehér házi szóvivő azonban ismételten hangsúlyozta, hogy óvintézkedésekről van szó, a kormánynak nincs kézzelfogható információja arról, hogy július negyedikére terrortámadás előkészületei folynának az Egyesült Államok ellen.

FBI – a terroristák stadionok után kutakodnak

Az FBI szerdán kiküldött heti jelentése, amelyet állami és helyi biztonsági szervek kapnak kézhez, és amelynek a fénymásolatához a CNN-nek sikerült hozzájutnia, szintén azt állította, hogy nincsenek információk konkrét támadásról, azonban a terroristacsoportok működése világszerte egyre jobban aktivizálódik.

Terrorista kapcsolatokkal rendelkező személyek az elmúlt hetekben többször is felkeresték két nagy amerikai stadion weboldalát – áll az FBI heti jelentésében. Az egyik a St. Louis-i, a másik pedig az indianapolisi rögbicsapat stadionja – egyikben sincs semmilyen rendezvény a héten. Az FBI értesülései szerint terrorista kapcsolatokkal rendelkezők európai stadionok után is kutakodtak, a világhálóról számos információnak néztek utána illetve töltöttek le.

Utca embere – felfokozott patriotizmus és józan megfontoltság

A The New York Times beszámolója szerint az emberek reakciója az ünneppel kapcsolatban sokszínű: a felfokozott patriotizmustól a józan, óvatos hozzáállásig sokféle választ kaptak az utca emberétől arra a kérdésükre, hogyan is ünnepli a Függetlenség Napját.

Van aki úgy nyilatkozott, hogy a nagy tömegrendezvények helyett idén a számára közelállók körében tölti inkább az ünnepet, van aki szokása ellenére azért nem repül el pihenni, mert kényelmetlennek tartja a repülőtéri fokozott biztonsági intézkedéseket. Július negyedike egyébként a repülőterek forgalmában rendszerint kiemelkedő nap, most azonban – függetlenül a légi utasok tényleges számától – bizonyosra vehető, hogy a biztonsági ellenőrzések miatt a várakozási idő rekordokat fog dönteni.

Akadt olyan nyilatkozó is, aki amiatt aggódott, hogy a fülsiketítő petárdadurrogtatás közepette nehéz időben felfigyelni azokra, akik igazi robbantásra készülnek. Egy nyilatkozó arról beszélt, hogy szeptember 11-e óta fontos lett számára a történelmi emlékhelyek felkeresése, ám július negyedikén erre nem vállalkozna, hisz a fokozott biztonsági intézkedések miatt olyan érzése van, mintha a szabadságát vennék el tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik