Belföld

Dulakodás a Kossuth téren

Az Erzsébet híd után a Parlament előtti Kossuth téren folytatódott a törvénytelen tüntetés. A rendőrség este feloszlatta a szavazatok újraszámolását követelő, kétezresre becsült tömeget.

Tudósítónk a Kossuth térről jelenti

Olvassa el……korábbi írásunkat az Erzsébet hídnál történtekről: kattintson ide >>

12:55 – Elállták a 2-es villamos útját, az emberek a síneken vannak, többen telefonálnak, lassan gyülekeznek az emberek.

13:07 – A tömeg a Kossuth téren teljesen lebénította a forgalmat, megjelentek az első rendőri egységek, kántálják továbbra is a “Ria-ria, Hungáriá”-t és zászlókat lengetnek.

Dulakodás a Kossuth téren 113:20 – A tömeg egyre gyűlik a téren, tudósítónk jelentése szerint már legalább 300-an vannak a megmozduláson. A délelőtti zavargáson résztvevőkhöz képest most feltűnően sok a MIÉP-kitűzős ember.

A rendőrök egyelőre nem csinálnak semmit.

Elindult az ilyen akciókat újabban rendszeresen kísérő SMS-lánc, amely az akcióban való részvételre szólít fel.

Követelések – Felhívás a nemzethez• A D-209-es távozzon posztjáról!

• Külföldi beavatkozásoktól mentes új szabad és demokratikus választás kiírása!

• A Magyar Út Körök és a Polgári Körök ne járjanak külön utakon!

• Orbán Viktor álljon a nemzet élére és a külföldi érdekek helyett képviselje radikálisan a nemzeti érdekeket!

Wittner Mária korábbi felszólalása a parlamentben

13:41 – Megérkezett a térre üdvrivalgás közepedte Bencsik András, a Magyar Demokrata című jobb oldali hetilap főszerkesztője, és feltűnt az uszító cikkéről elhíresült ifj. Hegedűs Lóránd is. Rendőrségi helikopter köröz a tér felett.

14:53 – Önjelölt szónokok követelik, hogy bocsássák szabadon a délelőtt őrizetbe vett tüntetőket.

“Felhívás a nemzethez” címmel szórólapokat osztogatnak, melyen aláíróként Wittner Mária neve szerepel.

15:20 – Rohamosztagosok jelentek meg a téren és körülzárták a tömeget, amely továbbra is szitkozódó szavakat kiabál a vele farkasszemet néző rendőrök felé. A tüntetők zászlókat lengetnek.

Vélemények – Medgyessy PéterMedgyessy Péter elítéli a véleménynyilvánítás törvénytelen módszereit, szerinte ha valaki nem ért egyet az adott kormány politikájával, ellentétes álláspontjának kifejtéséhez megvannak a kulturált európai formák. Az Erzsébet-hídon csütörtökön lezajlott tüntetéssel kapcsolatban a római látogatáson tartózkodó Medgyessy Péter kijelentette az MTI tudósítójának: a véleménynyilvánítás törvénytelen módszereivel szemben határozottan fel kell lépni. Magyarországon demokrácia van, mindenkinek jogában áll kifejezésre juttatni véleményét, de ennek megvannak a megfelelő csatornái. Az semmiképp sem engedhető meg, hogy a főváros életét, közlekedését ilyen módon megbénítsák – fűzte hozzá a miniszterelnök

15:29 – Mintegy 500 tüntető van a téren, elmondásuk szerint céljuk kiegészült a korábbiakhoz képest: már a rendőri brutalitás ellen is demonstrálnak.

15:34 – Megindult a rendőrök lánca a tüntetők felé, teljes erővel nyomultak a tömegbe, kitört a verekedés. A készenlétiek a Parlamenti Kávéház felé nyomják a tüntetőket, a kamerákkal felszerelt újságírókat próbálják távol tartani az eseményektől.

15:45 – Eddig tizenegy embert vittek el a rendőrök, őket a Gyorskocsi utcai fogdába vitték.

15:55 – Egymás után öt rendőri felszólítás utasította a tüntetőket, hogy távozzanak, különben beavatkozásra kerül sor, ezek azonban – a jelek szerint – hatástalanok voltak.

Vélemények – Deutsch TamásA Fidesz elnöksége az utcai tüntetések kapcsán egyértelműen az MSZP-t és az SZDSZ-t teszi felelőssé, mondván a két kormánypárt lesöpörte az asztalról a szavazólapok megőrzésére, illetve újraszámlálására vonatkozó alkotmányos kezdeményezéseket.

Deutsch Tamás, a párt alelnöke csütörtök délután Budapesten tartott sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy sokakban kételyek fogalmazódtak meg a választások tisztaságával kapcsolatban. Leszögezte ugyanakkor, hogy a Fidesz a 2002-es voksolások végeredményét tudomásul veszi, azt jogilag megkérdőjelezhetetlennek ítéli. Deutsch Tamás az utcai megmozdulásokat törvénybe ütközőnek minősítette, a tüntetőket és a rendőri szerveket is nyugalomra intve.

16:20 – Három újabb rendőrségi IFA érkezett, így közel hatvannal nőtt az amúgy nagy számban jelenlévő rohamosztagosok száma.

16:25 – Ismét több mint száz rohamosztagos érkezett. Pattanásig feszült a helyzet, mindenki az újabb összecsapásra vár. Egyre több a rendőr, egyre nagyobb a tömeg. A tömeg a himnuszt énekli. A rohamrendőrök, a tömeg közé ékelődve lehúzott arcvédővel várják a parancsot.

16:30 – A tömeg lelkesebb része kitartó skandálásba kezdett: “vesszen a kormány!”, “hazaárulók!” – ezek a legnépszerűbb rigmusok.

Dulakodás a Kossuth téren 216:35 – Versenyfutás a létszám terén: újabb rendőri erősítés érkezett, a tüntetők már több mint ezren vannak.

17:10 – Csökken a feszültség, bár továbbra is farkasszemet néz egymással a tűntetők és a rendfenntartók csapata.

17:25 – Úgy tűnik, a rohamrendőrök a békésebb megoldás mellet döntöttek: megvárják, míg magától véget ér a tüntetés. Födre kerültek a pajzsok és az arcvédőket is felhajtották. A tömeg – mint aki “veszi” az üzenetet – szép lassan oszlani kezd.

18:08 – Ismét felszólították a rendőrök a tömeget: “Mindenki távozzon, aki erre nem hajlandó, és a téren marad, az büntethető”. A másik oldalról sem késik a válasz: “ÁVO-s gyilkosok!” – skandálja a tömeg.

18:10 – Újabb embert vittek el a rendőrök – jelenti a FigyelőNet helyszíni tudosítója.

18:32 – A tömeget Waszlavik Gazember László szórakoztatja – nem kis sikerrel. A karhatalom nem mozdul.

18:50 – Egyre jobb a hangulat – az összejövetel kezd átvedleni táncos-zenés össznépi mulatsággá.

20:10 – Az időközben felduzzadt rendőri erők újabb kísérletet tettek a tömeg szétoszlatására – adta hírül a FigyelőNet helyszíni tudosítója. A maradék tüntetőket kettéválasztották, és a metró, illetve az Alkotmány utca felé tolják a két csoportot. A rendőri akció közben kisebb incidensek történtek csak, két kötekedő nyugdíjast a földre kényszerítettek, és kisebb ütlegekkel terelték a térről kifelé. A demonstrálók központi magját teljesen bekerítették, miközben a tüntetők hangosan skandálták, hogy “holnap visszajövünk”. A budapesti események mellett Debrecenben is történtek kisebb megmozdulások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik