Belföld

Hétvégére ajánljuk – Joe Cocker és rögbibajnokság

Aki zenebarát és a kánikula ellenére itt ragadt a fővárosban, nem fog unatkozni, ráadásul megspórolja a strandbelépők ma már nem csekély összegét. A Budapesti Bucsú keretében fellép a Fesztiválzenekar és Joe Cocker is. A Margitszigeten rögbi Grand Prix várja a sportbarátokat - látványos játék nyolc nagytudású csapattal.

A hét vége zenei koncertjei egyben a Budapesti Búcsú záróeseményeit is jelentik: nem véletlen, hogy a szervezők igazi nagyágyúkat vonultatnak fel. Szombaton, június 29-én a klasszikus muzsika kedvelőinek érdemes felkeresnie a Hősök terét, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar ad ingyenes szabadtéri hangversenyt. A zenekar és a fővárosi önkormányzat sok vihart megélt kapcsolata, úgy tűnik, ismét javulóban – talán jelzésértékű, hogy a szombati eseményen Dvorák IX., e-moll “Újvilág” szimfóniája csendül fel, természetesen Fischer Iván dirigálásával.

Hétvégére ajánljuk – Joe Cocker és rögbibajnokság 1Kapcsolat koncert – fővendég Joe Cocker

Másnap a Felvonulási téren kerül sor az év tagadhatatlanul legnagyobb tömegeket mozgósító könnyűzenei eseményére, a Westel és a Siemens Mobile által szponzorált Kapcsolat koncertre. Mint azt a szervezők a Figyelő Plusznak elmondták, az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ismét több százezer rajongóra számítanak, hiszen a közönség számára ingyenes zenei esemény sztárvendége Joe Cocker, a blues és a rock élő legendája lesz. Az egész estére szóló kikapcsolódásról a világsztár mellett olyan hazai és külföldi előadók gondoskodnak, mint a világhírű nővére nyomdokaiban haladó Dannii Minogue, a BonBon, Sub Bass Monster, a Zanzibar, az Old Boys és Váczi Eszter.

A szervezők szerint az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a téren jól megférnek egymással a különböző zenei irányzatok képviselői – mindazonáltal a biztonságra különösen ügyelnek. A dupla kordonos megoldás karszalagos ki- és belépőkkel kiegészülve jól követhetővé teszi a tömeg mozgását, a színpadtól távol álló közönség pedig aktív és passzív kivetítő rendszeren figyelheti az eseményeket. A szélsőséges időjárási viszonyoknak is ellenálló színpadtechnika és a biztonság százmilliós nagyságrendű költséget emészt fel. A köztisztaságiak munkája várhatóan eléri a tízmillió forintot, a huszadik albumát nemrég megjelentető 58 éves sztár, Joe Cocker gázsija viszont hétpecsétes titok.

Hétvégére ajánljuk – Joe Cocker és rögbibajnokság 2 Budapest Rugby Sevens – Harci játék

A rögbit a világ száz országában űzik, a futball után a második legtekintélyesebb csapatsport, amely bár Magyarországon sem ismeretlen, itthoni népszerűsége még messze elmarad a nemzetközi szinttől. A 2000-ben megrendezett Budapest Sevens rögbibajnokság sikerét követően ismét lehetőséget kapott a magyar főváros az Európai Rugby Sevens Grand Prix megrendezésére. A június 29-30-i megmérettetésre a Margitszigeti Atlétikai Centrumba 8 ország – Franciaország, Írország, Hollandia, Oroszország, Szlovénia, Ausztria, Lengyelország és Magyarország – válogatottját hívták meg.

A “seven a-side rugby” (vagy hetes rögbi) a legegyszerűbb, de legizgalmasabb formája ennek a játéknak, amelynek története évszázadokra nyúlik vissza. A kezdetekről egyébként ellentmondásos információk vannak forgalomban. Egyesek szerint William Webb Ellis találta ki a játékot 1823-ban a walesi Rugby középiskolájában, a foci akkori szabályainak felrúgásával.

A valóság, hogy már a Britanniát a IV. században elfoglaló római légiók is játszottak valami hasonlót, egy harpastum nevű játékot a hadi felkészülés részeként. Kis, kerek labdával egymásnak passzolgattak a játékosok, a cél az ellenfél vonalának keresztezése volt – erővel vagy csellel. A csupa négyszög római hadi szervezési rend miatt ez a négyzet alakú pálya egyik kijelölt alapvonala volt, de ismerték a félpálya jelét is. A játékosok kijelölt pozíciókat foglaltak el és számozott taktikai formációik is voltak, ez mind a mai napig fenn is maradt.

A rögbi nálunk egy olasz diplomata révén éledt újjá

Az első hiteles tudósítások egyike Richard Carew Cornwalli munkája. A szerző Tudósítás (1602) című művében említ egy helyi játékot, amit hurlingnak neveztek. Ahogy Carew írja: “A játék egyenlő mértékben vad és kegyetlen… Amikor a hurling befejeződik, láthatod, hogy a hazatérők úgy festenek, mintha csatából térnének: vérző sebekkel, törött csontokkal és kifordult ízületekkel.”

A rögbi valószínűleg már a századelőn megjelent Magyarországon is, a focival egy időben, de a húszas éveket követően eltűnt. Azután 1968-ban egy olasz diplomata, aki a budapesti nagykövetségen dolgozott, s nem tudta elviselni, hogy itt nincs a kedvenc sportja, szervezett néhány csapatot, 1972-es távozása után azonban ezek a klubok felbomlottak. Majd 1978-ban régi játékosok, Budapesten egy nosztalgiamérkőzésen elhatározták, hogy ismét rendszeresen hódolnak kedvenc sportjuknak. Így jött létre a “legújabb kori” első magyar csapat a BEAC égisze alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik