Belföld

Még mindig népszerű megtakarítási forma az ágybetét

A magyar lakosság leginkább váratlan kiadásokra és lakásra spórol, a nők szeme előtt elsősorban gyermekük jövője lebeg. A megtakarítók nem szeretik a kockázatot: pénzük befektetésekor a biztonság az elsődleges szempont, a hozam csak a harmadik.

A hazai felnőtt lakosság 43 százalékának van kisebb-nagyobb pénzügyi megtakarítása – derül ki a GfK Hungária legfrissebb felméréséből. Ez a korábbi évekhez képest egyértelmű visszaesést jelent. Leginkább a középkorú, illetve nyugdíjas évek előtt álló férfiak mondhatják el magukról, hogy nem egyik napról a másikra élnek.

A felmérés módszertanaA GfK Hungária a felmérést 1000 fős, hét-nyolc szociáldemográfiai szempontból (nem, kor, lakóhely stb.) reprezentatív mintán végezte a 14 éves vagy annál idősebb lakosság körében 2002. március elején – mondta el a FigyelőNetnek Bajai Ernő, a cég PR referense.

Előrelátó diplomások, takarékos városiak

Az iskolai végzettség és a jövedelmi helyzet összefüggéseit mutatja, hogy a diplomások és a magasabb keresetű rétegek felülreprezentáltak a takarékoskodásban. Az egyetemet vagy főiskolát végzettek 57 százalékának van megtakarított pénze, ugyanez az arány alig haladja meg a harminc százalékot azok között, akik nyolc általánost vagy annál kevesebbet végeztek.

A felmérés szerint az sem mindegy, ki hol lakik: a legspórolósabbak a 20-50 ezer lakosú városokban élnek. A fővárosiakra sem lehet panasz – életmódjuk közelebb áll a gyűjtögető hangyáéhoz, mint a könnyelmű tücsökéhez.

Még mindig népszerű megtakarítási forma az ágybetét 1Rettegünk a váratlan kiadásoktól

A megtakarítási célok között legtöbben a váratlan kiadásokat említették, de gyakori motiváció a lakás- vagy ingatlanvásárlás is. Kevésbé kézzelfogható cél, ám sokan említették a takarékoskodás okaként a gyermekek jövőjét, illetve a nyugdíjas évek biztonságát.

A felkészülés a váratlan kiadásokra különösen az 50 évesekre és idősebbekre, nyolc általánost végzettekre és kis falvak lakóira jellemző. A gyerekek jövője főleg a 40-49 éveseket, vidéki – különösen dunántúli – nagyvárosban élőket motiválja. A gyermek jövőjére gyűjtők körében egyébként többségben vannak a nők, míg a többi szempont esetében a férfiak dominálnak.

Olvassa el……korábbi írásainkat dossziénkban:

Háztartások tíz éve

Többek között az állam szociálpolitikai törekvéseinek köszönhetően lakásra, ingatlanra sokkal inkább gyűjtenek a huszonévesek és a harmincasok. Emellett felülreprezentáltak még a lakásra várók között az érettségizettek és az 50 ezernél nagyobb lélekszámú városban élők.

Nem meglepő, hogy a nyugdíjas évekre leginkább a nyugdíjazás előtt állók gondolnak. Azt viszont már nehezebb lenne megmagyarázni, miért takarékoskodnak elszántabban az öregkoruk anyagi problémáktól mentes nyugalma végett a Dél-Magyarországon, mint a más tájakon élők.

A lakosság 20 százaléka a matrac alatt gyűjtögeti pénzét

A megtakarítás formájában domináns a szerepe a forintbetétnek, a megkérdezettek közel kétharmada tárolja így a pénzét. Minden ötödik Még mindig népszerű megtakarítási forma az ágybetét 2válaszadó továbbra is a “kispárnára” esküszik és készpénzben tartja a pénzét, továbbá népszerű még az életbiztosítás is, mellyel a lakosság 16 százaléka rendelkezik.

A piackutatás kiterjedt arra is, hogy ha a megkérdezett lekötné a befektetéseit, akkor melyik időtartamot részesítené előnyben. Legtöbben (36 százalék) egy évre fektetnének be, míg a válaszadók 16-16-16 százaléka kötné le pénzét egy hónapra, negyedévre, illetve fél évre is.

A megfelelő megtakarítási, befektetési forma kiválasztásánál a válaszadók 52 százaléka számára legfontosabb a biztonság. Második helyre sorolták azt, hogy bármikor hozzáférhető legyen, harmadikra a hozam nagyságát.

Megtakarítási célok azok körében, akik rendelkeznek megtakarítással
A válaszadók százalékában
Megtakarítási cél
Százalék
Váratlan kiadások
36
A gyermekek jövõjére
22
Lakás vagy egyéb ingatlan
18
Nyugdíjas évekre
18
Temetés, sírkõ
13
Autóvásárlás
11
Ház vagy lakás felújítása
11
Nincs konkrét cél / nincs válasz
22
Megjegyzés:
Egy válaszadó több megtakarítási célt is megnevezhetett.
Forrás: GfK Piackutató Intézet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik