Belföld

Focivébé a weben – kasszasiker

A vébé a web eddigi történetének legjelentősebb sporteseménye - derül ki a Nielsen/NetRatings felméréséből. Hivatalos internetes oldalát a legtöbben Dél-Koreából nézik (20 százalékuk a 2-11 éves korosztályhoz tartozik!), a legtöbb időt és oldalt az osztrákok böngészik - érdek nélkül.

A foci világbajnokság internetes közvetítése a web eddigi történetének legnépszerűbb sporteseménye – állítja a webaudittal foglalkozó Nielsen/NetRatings. A világbajnokság iránti webes érdeklődés ráadásul annak ellenére növekszik folyamatosan, hogy jelentős “focihatalmak” relatíve korán kiestek.

A továbbjutást eldöntő csoportmérkőzésekre voltak a legtöbben kiváncsiak

A Nielsen/NetRatings 17 országban készített felmérése szerint a vébé hivatalos oldalát május elseje óta 3,7 millióan tekintették meg otthonról. Napi bontásban az abszolút csúcs június 11-e volt, akkor mintegy 310 ezren néztek rá a szájtra. (Ezen a napon négy csoportmérkőzést játszottak: Kamerun Németországgal, Szaúd-Arábia Írországgal, Dánia Franciaországgal, Szenegál pedig Uruguay-jal játszott.)

Lokális csúcs volt még június 22-e (szombat!), amikor a Dél-Korea – Spanyolország, valamint a Törökország – Szenegál negyeddöntőket játszották: az úgynevezett unique userek száma ezen a napon 290 ezer volt.

Érdek nélkül – a vébéről legtöbbet az osztrákok olvasnak

Május elseje óta a FIFA oldalán az otthoni internetezők közül a legtöbb időt – átlagosan 34 percet – az osztrák szörfösök töltötték. Őket követik a német netezők 31 perccel és a hongkongiak 23 perccel. A letöltött oldalakat tekintve is ez a három ország vezet: az osztrák internetezők átlagosan 69, a németek 50, a hongkongiak pedig 35 oldalt néztek meg a FIFA szájtján.

Annak ellenére, hogy a britek fő információs forrásként a BBC vébé rovatát választották, az átlagos brit netező otthonról 14 percet tartózkodott a FIFA szájtján május eleje óta és 17 oldalt töltött le. Szerény mértékben, de nagyobb (18 perc és 20 oldal) mindkét szám a munkahelyről böngészők körében.

Csak Dél-Koreában kiegyenlített a nemek aránya

A Nielsen/NetRatings felmérése szerint erős a férfidominancia a vébé oldalait böngészők körében, kiegyensúlyozottság csak a koreai netezők körében tapasztalható. Dél-Koreában a focivébé iránt az interneten érdeklődők 43 százaléka nő. Nagy-Britanniában például ugyanez az arány csupán 25 százalék.

Változatos a kormegoszlás is: a vizsgált országok felében a legtöbb érdeklődő a 35-49 éves korcsoporthoz, a másik felében pedig a 25-34 éves korcsoporthoz sorolta magát. A kivételt itt is Korea képezi, ahol a foci iránt már a csecsemők is érdeklődnek: a FIFA szájtját böngésző koreaik egyötöde a 2-11 éves korcsoportba tartozik.

Világszerte egyébként a legtöbben Dél-Koreából tekintettek rá a vébé hivatalos oldalára, május elseje óta 900 ezren böngészték otthonról. Európában a britek az elsők 530 ezer oldallal, őket követik a németek 500 ezer és a franciák 310 ezer oldallal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik